Εστίαση: Η αύξηση του ΦΠΑ φέρνει επιβάρυνση του καταναλωτή και μείωση κατανάλωσης

Εστίαση: Η αύξηση του ΦΠΑ φέρνει επιβάρυνση του καταναλωτή και μείωση κατανάλωσης

«Οι επαγγελματίες του κλάδου δεν αντέχουν να απορροφήσουν άλλες αυξήσεις»

Νέα δεδομένα στο τραπέζι της εστίασης έφερε η καινούργια χρονιά, καθώς, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, από την 1η Ιανουαρίου επέστρεψαν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% όλα τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά, ενώ ο συντελεστής 13% στη διάθεση καφέ και ζεστών αφεψημάτων παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες, δηλαδή, έως τον Ιούνιο του 2024.

Από την πλευρά του, ο κλάδος της εστίασης  αντιδρά, αφού θεωρούν ότι η αύξηση του ΦΠΑ δε δύναται να είναι σε μεγάλο βαθμό κερδοφόρα, αφού είναι επόμενο πως η κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων θα μειωθεί, δεδομένης και της γενικότερης ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά.

Σε τοπικό επίπεδο, τόσο ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστίασης Καλαμάτας όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας κάνουν λόγο για αρνητική εξέλιξη, η οποία αναμένεται να πλήξει την εστίαση. Κι αυτό, γιατί η συγκεκριμένη αύξηση περνά απευθείας στον καταναλωτή, μιας και οι επαγγελματίες του κλάδου δεν αντέχουν να απορροφήσουν άλλες αυξήσεις.

Εκ μέρους του ΣΚΕΑΚ, ο κ. Ανδρέας Ζαγάκος εξηγεί ότι «παρά τις βαρύγδουπες προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι κανένας νέος φόρος δε θα επιβληθεί και ότι κανένας υπάρχων φόρος δε θα αυξηθεί, αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο και τον Ιούνιο να έχουμε νεότερες αυξήσεις ΦΠΑ στον καφέ».

Όπως προσθέτει: «Χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση, μένουμε σε αυτό, και με αυτό κρίνουμε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην παρούσα στιγμή απέναντι στη μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία της εστίασης στην Ελλάδα».

Κατά τον κ. Ζαγάκο, αυτές οι αυξήσεις «θα μετακυλιστούν» αναγκαστικά στον πελάτη, μιας και τα καταστήματα δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλη επιβάρυνση λόγω της γενικότερης δύσκολης κατάστασης, ενώ τονίζει ότι ακόμα και αυτά τα 0,20-0,30 λεπτά της αύξησης θα λειτουργήσουν σε βάρος του απλού καταναλωτή.


Στο ίδιο μήκος κύματος στέκεται και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός.

Μιλώντας συνολικά για το νομό, εκτιμά: «Αυτή η αύξηση του ΦΠΑ θα δημιουργήσει προβλήματα, αφού ήδη οι επιχειρήσεις είναι πολύ ζορισμένες και δεν ήταν η σωστή στιγμή για μια τέτοια κίνηση. Είχαν γίνει πολλά και θετικά βήματα στην εστίαση, όμως αυτές οι αυξήσεις νομίζω ότι θα μας γυρίσουν πάλι πίσω, οπότε οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μη λειτουργούν σωστά, αφού δε θα υπάρχει βιωσιμότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το να αυξάνεται ο ΦΠΑ σε προϊόντα, όπως είναι η πορτοκαλάδα, που ο κόσμος προτιμά αυτή τη στιγμή δεδομένων των συνθηκών, σημαίνει ότι τελικά θα τα στερηθούν».

«Αν μιλάμε γενικά, αυτό ήταν ένας προάγγελος του τι θα επέλθει τον Ιούνιο, πάλι με τον ΦΠΑ του καφέ, μιας και οι επιχειρήσεις δε θα είμαστε και πάλι σε θέση να απορροφήσουμε μία ακόμη αύξηση του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο πελάτης» σχολίασε κλείνοντας ο κ. Κολοβός.

Της Χριστίνας Μανδρώνη