Πάνω από 3.500.000 ευρώ στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Πάνω από 3.500.000 ευρώ  στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Η τακτική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας

Σε έγκριση της τακτικής επιχορήγησης 121 νοσοκομείων, με συνολικό ποσό ύψους 350.000.000 ευρώ, προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Η δε τακτική επιχορήγηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας ανέρχεται σε 2.960.000 ευρώ, ενώ του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας σε 613.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, από το νέο έτος εφαρμόζεται νέο μοντέλο κοστολόγησης των υπηρεσιών στα νοσοκομεία, το λεγόμενο DRG (Diagnosis Related Groups – Σύστημα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων), το οποίο διαδέχεται το Κοινό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ).

Πρόκειται για ένα σύστημα ταξινόμησης νοσηλειών, ομαδοποιεί δηλαδή νοσηλείες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσουν να κοστολογηθούν. Βασίζεται στη λεπτομερή καταγραφή της διαδρομής του ασθενούς μέσα στο σύστημα υγείας, από τη στιγμή που γίνεται η εισαγωγή του στο νοσοκομείο μέχρι να πάρει το εξιτήριο.

Το σύστημα DRG έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε ορισμένες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ θα ενταχθούν σε αυτό όλα τα νοσοκομεία της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί πλέον αποκλειστικά με αυτό το σύστημα αποζημίωσης.

Αυτή τη στιγμή το σύστημα αποζημίωσης είναι μικτό και η επιχορήγηση των νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας ανέρχεται στο 65%. Στόχος είναι να προχωρήσει η αποζημίωση των νοσοκομείων κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρνάκης, επιβεβαίωσε χθες ότι ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου η σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων και η σύσταση Επιτροπής Χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Τόνισε, δε, ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία με στοχευμένες ενέργειες θα υλοποιήσει πολιτικές για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και την ενδυνάμωση του ΕΣΥ σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.