Το Airbnb ξεπέρασε τη δυναμικότητα των ξενοδοχείων στην Πελοπόννησο

Το Airbnb ξεπέρασε τη δυναμικότητα των ξενοδοχείων στην Πελοπόννησο

Θέμα που απασχολεί έντονα τον ξενοδοχειακό κόσμο και στην Πελοπόννησο, κατά κύριο λόγο, είναι αυτό με τα ακίνητα που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, στερώντας τους πελάτες και έσοδα.

Η ετήσια έκθεση ελληνικού τουρισμού του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) αναφέρει για την Πελοπόννησο ότι ο αριθμός κλινών για βραχυχρόνια μίσθωση ανέρχεται σε 51.789, ενώ το ξενοδοχειακό δυναμικό διαθέτει 39.823 κλίνες.

Γενικότερα, στάση αναμονής, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιδράσεις που θα έχει στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών το νέο πλαίσιο που νομοθετήθηκε, θα τηρήσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του 2024.

Ζητούμενο είναι να μετριαστούν οι επιπτώσεις στην αγορά μακροχρόνιων μισθώσεων, για να αρθούν προβλήματα εξεύρεσης διαθέσιμων προς ενοικίαση διαμερισμάτων και κατοικιών από δημόσιους λειτουργούς, φοιτητές, αλλά και νοικοκυριά, και μάλιστα σε προσιτά τιμολογημένα μισθώματα.

Ήδη, πάντως, τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, τονίζουν κτηματομεσιτικές πηγές, αναφερόμενες στην επιστροφή κάποιων ακινήτων στη συμβατική αγορά μισθώσεων.

Με την έλευση του νέου έτους ισχύουν πλέον περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και ειδικότερα μεταβλήθηκε άρδην η φορολογική αντιμετώπιση όσων διαθέτουν σε αυτή την αγορά περισσότερα από δύο ακίνητα.

Η προσδοκία είναι πως πολλοί ιδιοκτήτες θα αποσύρουν από αυτή την αγορά τα ακίνητά τους και θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, αυξάνοντας την προσφορά σε επίπεδα που θα μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει πανελλαδικά. Ανισορροπία που έχει οδηγήσει πολύ υψηλά τα ενοίκια.

Από ποιους ξεκινούν

οι έλεγχοι της εφορίας το νέο έτος

Το ζήτημα έχει σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις, οι οποίες αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη μεγάλη έρευνα που έκανε για λογαριασμό της «Καθημερινής» η Pulse. Ειδικότερα, στο ερώτημα κατά πόσον οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν για την επίδραση που έχουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών στον αστικό και κοινωνικό ιστό της Αθήνας, οι έξι στους δέκα απάντησαν πως ανησυχούν. Συγκεκριμένα, το 35% απάντησε «ναι» και ένα επιπλέον 24% απάντησε «μάλλον ναι», ενώ 23% «μάλλον όχι» και μόνον 10% «όχι».

Όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, «η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να χωνέψει τις νέες ρυθμίσεις και η κυβέρνηση θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις αυτές, προκειμένου να διαπιστώσει εάν ο σκοπός επιτυγχάνεται».

Δεν αναμένεται, δηλαδή, μεσοπρόθεσμα επιπλέον παρέμβαση στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, όμως, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως οι διαθέσιμες κλίνες των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι πλέον περισσότερες από τις ξενοδοχειακές κλίνες, καθιστώντας σαφές πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν εξυπηρετείται πλέον και από τις δύο αυτές κατηγορίες.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Τουρισμού του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2023 διέθετε 212.199 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με 392.118 δωμάτια και 939.167 κλίνες.

Τα μεγέθη αυτά αντιδιαστέλλονται με τις παραδοσιακές δομές φιλοξενίας, δηλαδή τα ξενοδοχεία, που αριθμούν 10.087 μονάδες με 443.835 δωμάτια και 885.624 κλίνες.

Τα ξενοδοχεία, δηλαδή, υστερούν κατά 53.543 κλίνες.

Οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, που δέχονται και τον υψηλότερο αριθμό τουριστών, αντιπροσωπεύουν το 77% του δυναμικού των βραχυχρόνιων μισθώσεων της χώρας (163.644 μονάδες).

Σε ό,τι αφορά τα δωμάτια και τις κλίνες, το 78% του δυναμικού εντοπίζεται στις παραπάνω Περιφέρειες.

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής αντιπροσωπεύουν το 67% του ξενοδοχειακού δυναμικού (6.763 ξενοδοχειακές μονάδες).

Tα 5 αστέρων ξενοδοχεία, παρόλο που αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% των ξενοδοχειακών μονάδων, κατέχουν το 23% των δωματίων και το 24% των κλινών.