Χώρα και Γαργαλιάνοι υποφέρουν από την έλλειψη αστυνομικής δύναμης

Χώρα και Γαργαλιάνοι υποφέρουν από την έλλειψη αστυνομικής δύναμης

Απογοητευμένος πλέον ο κόσμος δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να δηλώσει τις κλοπές

Ανασφάλεια και απογοήτευση κυριαρχεί σε κατοίκους των Γαργαλιάνων και της Χώρας, με τις κλοπές να αυξάνονται και την αστυνομική δύναμη να ακολουθεί συνεχώς φθίνουσα πορεία.

Η Χώρα έμεινε πλέον χωρίς αστυνομικό και η ελάχιστη δύναμη που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, το οποίο έχει την ευθύνη της Χώρας, όπως και της γύρω περιοχής, δεν επαρκεί, με τους αστυνομικούς που υπηρετούν εκεί να εξαντλούν τα όριά τους για να καλύψουν όσες ανάγκες μπορούν και προλαβαίνουν.

Την κατάσταση επιβεβαίωσαν, μιλώντας στο «Θ», οι πρόεδροι των δύο περιοχών, Γαργαλιάνων Αριστομένης Καραχάλιος και Χώρας Διονύσης Δημητρόπουλος, τονίζοντας πως, πάρα πολλές κλοπές, οι περισσότερες δε δηλώνονται πια από τους κατοίκους, καθώς έχουν απογοητευτεί και δε θέλουν να υποβληθούν στην επιπλέον ταλαιπωρία των καταθέσεων και των ερευνών, πιστεύοντας ότι δε θα βρεθούν ούτε ο ένοχος ούτε τα κλοπιμαία…

Χωρίς αστυνόμο η Χώρα
Πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας συνεδρίασε με θέμα την κάλυψη θέσης αστυνόμου, με αφορμή τα απανωτά κρούσματα κλοπών.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Διονύσης Δημητρόπουλος, ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι η θέση του αστυνόμου παραμένει κενή στη Χώρα λόγω μετάθεσης του αστυνομικού υπαλλήλου. Τόνισε, λοιπόν, πως είναι απαραίτητο να πληρωθεί και πάλι η θέση. Μέχρι τώρα έχουν γίνει ενέργειες και από το Δήμο Πύλου-Νέστορος, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η Κοινότητα ομόφωνα αποφάσισε να συγκροτηθεί επιτροπή από το Δήμο και την Κοινότητα και να ζητήσουν συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας. Παράλληλα, θα σταλεί σχετικό αίτημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα κοινοποιηθεί στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τους βουλευτές του νομού.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρόπουλος μιλώντας στο «Θ», τα τελευταία 6-7 χρόνια στη Χώρα υπήρχε αστυνομικός από το τμήμα των Γαργαλιάνων, όπου και υπάγονται, ο οποίος διεκπεραίωνε κάποιες υποθέσεις και «υπήρχε ένας αστυνομικός να φωνάξεις». Τον τελευταίο καιρό, όμως, πήρε μετάθεση λόγω συνυπηρέτησης και από τότε δεν έχει αντικατασταθεί.

Κλοπές, όπως είπε, γίνονται πολλές στην περιοχή τους, αλλά πολύ λίγες δηλώνονται. «Ο κόσμος δεν μπαίνει πια στη διαδικασία να πάει να τη δηλώσει. Κι έτσι τα συμβάντα φαίνονται λίγα και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, όπου ανήκουμε, έχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό και καλά καλά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τους Γαργαλιάνους, πολύ περισσότερο τις γύρω περιοχές. Και με τις μεταθέσεις που έκαναν πρόσφατα, αντί να στείλουν κόσμο στην επαρχία, τους μάζεψαν στο κέντρο», τόνισε ο πρόεδρος της Χώρας.

Γαργαλιάνοι
Οι κλοπές «ανθίζουν» και στην περιοχή των Γαργαλιάνων, κι όπως μας είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Αριστομένης Καραχάλιος, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα τους τρεις μήνες της ελαιοσυγκομιδής με τους αλλοδαπούς εργάτες. Από αυτές που συμβαίνουν, όπως λέει ο κ. Καραχάλιος, ούτε το 10% των κλοπών δε δηλώνεται από τους πολίτες στην Αστυνομία.

Το Αστυνομικό Τμήμα των Γαργαλιάνων έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα μιας μεγάλης περιοχής σε πληθυσμό και σε έκταση και όπως σημείωσε ο κ. Καραχάλιος, το 30% της δύναμής του έχει αποσπασθεί και τα άτομα που τώρα υπηρετούν οριακά επαρκούν για να κάνουν τις βάρδιες.

«Τα παιδιά που υπηρετούν εδώ έχουν δείξει πολύ μεγάλο φιλότιμο. Δουλεύουν 15 και 18 ώρες για να καλυφθούν οι ανάγκες. Τα βράδια αναγκάζονται να είναι ένας στο περιπολικό κι ένας στο τμήμα κι αν συμβεί κάτι, πρέπει να κλειδώσουν το τμήμα για να πάνε και οι δύο. Είναι κατάντια να πρέπει να κλειδώσεις το τμήμα ή να ξυπνήσεις συνάδελφό σου που δε δουλεύει για να το κρατήσει ανοικτό. Τα επόμενα αστυνομικά τμήματα είναι στην Πύλο και την Κυπαρισσία. Άρα η περιοχή που πρέπει να καλυφθεί εδώ είναι μεγάλη», σημείωσε ο κ Καραχάλιος.

Οι κλοπές είναι αρκετές και ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν τις δηλώνει: «Πολύ λίγες κλοπές δηλώνονται. Δε φτάνει η ταλαιπωρία της κλοπής που έχει υποστεί, πού να μπλέξει και με καταθέσεις και μηνύσεις κατά αγνώστων. Ιδιαίτερα την εποχή της ελαιοσυγκομιδής, το φαινόμενο είναι σε έξαρση. Υπάρχουν πολλά άτομα στην περιοχή και κανείς δεν ξέρει πώς ήρθαν και ποιοι είναι. Και δεν είναι μόνο οι κλοπές, είναι και οι ζημιές που κάνουν. Το καλοκαίρι πόσες περιπτώσεις στην παράκτια ζώνη… Σε ένα ζευγάρι που έκανε μπάνιο, έσπασαν το αυτοκίνητο και δεν άφησαν ούτε ρούχα. Με σταμάτησαν για να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο και έζησα όλη την ταλαιπωρία που υπέστησαν. Είχαν μείνει μόνο με το μαγιό», μας αφηγήθηκε.

Η μόνη λύση, όπως λέει, είναι η ενίσχυση του τμήματος με προσωπικό.

Της Βίκυς Βετουλάκη