Καταρρέει το Κάστρο της Κορώνης

Καταρρέει το Κάστρο της Κορώνης

Σταγόνα στον ωκεανό τα εκτελούμενα έργα μπροστά στα προβλήματα που έχει

SOS εκπέμπει το Κάστρο Κορώνης… Παρά τα έργα που έχουν εκτελεσθεί μέχρι στιγμής και παρά τις χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλισθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι επεμβάσεις μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Οι φωτογραφίες που τράβηξε μόλις προχθές ο ερασιτέχνης Μεσσήνιος φωτογράφος Σταύρος Τουφεξής, είναι χαρακτηριστικές της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο, με καταρρεύσεις και διαβρώσεις που το απειλούν άμεσα.

Υπό κατάρρευση
Οι καταρρεύσεις που έχουν σημειωθεί είναι τρομακτικές και επικίνδυνες τόσο για το ίδιο το μνημείο όσο και για τους επισκέπτες του κάστρου.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Στερέωση βραχωδών πρανών και αποκατάσταση Προμαχώνα στο Κάστρο Κορώνης», που χρηματοδοτείται με 2,48 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο από την εργοληπτική επιχείρηση «ΟΚΤΑΝΑ Ανώνυμη Τεχνική και Εμπορική Εταιρεία», με μέση έκπτωση 3%, και ποσό εκτέλεσης 1.940.029,99 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Αυτό θα διασώσει και θα προστατεύσει ένα κομμάτι του κάστρου προς την πλευρά της Παναγίας της Ελεήστριας, το οποίο ήταν αρκετά επικίνδυνο και για τους προσκυνητές. Πρόκειται για το σημείο από τα σκαλάκια που οδηγούν στο κάστρο μέχρι το μεγάλο κυκλικό προμαχώνα.

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει συνολική μελέτη στερέωσης, προστασίας και διάσωσης για το κάστρο και τα προβλήματα είναι μεγάλα και σε πολλά σημεία.

Όπως μας ενημέρωσαν και από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, το μόνο τμήμα του κάστρου που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα είναι προς την πλευρά της Λιβαδειάς.

Τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προβλήματα αντιμετωπίζει η Ακρόπολη, όπου υπάρχουν πλέον ετοιμόρροπα και επικίνδυνα σημεία, τα οποία προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς.

Επίσης, πολύ μεγάλα προβλήματα, σε σημείο που απειλείται με κατάρρευση, αντιμετωπίζει ο μεγάλος Προμαχώνας (μανιτάρι) στην άκρη, φεύγοντας από την Παναγιά Ελεήστρια. Το βάρος εκεί είναι τεράστιο και υπάρχει έντονη καθίζηση.

Ωστόσο, υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και αναμένεται να δημοπρατηθεί έργο, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες, πριν να είναι πολύ αργά.

Οι εργασίες που εκτελούνται
Το μεγάλο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι σε εξέλιξη τώρα στο Κάστρο Κορώνης, περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:

-Στοιχεία υποθεμελίωσης βραχομάζας από οπλισμένο σκυρόδεμα

-Αγκυρώσεις βραχομάζας, αγκυρωμένος οπλισμένος μανδύας εκτοξευόμενου σκυροδέματος οπλισμένο σκυρόδεμα για προστασία διάβρωσης του μαργαϊκού πρανούς

-Συμπλήρωση διακένων και εγκοίλων πρανούς, εφαρμογή αρμολογημάτων και ενεμάτων σε μεμονωμένες βραχόμαζες

-Πλήρωση υποσκαφών πρανούς με ρευστή κονία, εξασφάλιση υποσκαφών πρανούς με αναρτημένη λιθοδομή και θεμέλιο οπλισμένου σκυροδέματος

-Συμπλήρωση μεμονωμένων υποσκαφών πρανούς, κατασκευή τοίχου οπλισμένου σκυροδέματος

-Κατασκευή δοκού οπλισμένου σκυροδέματος στη βάση του τοίχου για προστασία υποσκαφών, αγκυρώσεις τείχους, τοπικές ανακτήσεις – συμπληρώσεις διακένων τείχους

-Εφαρμογή λίθινων και μεταλλικών κλειδιών συρραφής

-Χτίσιμο εκ νέου αποδιοργανωμένων περιοχών τείχους και αναρτήσεις με βλήτρα

-Εφαρμογή αρμολογημάτων και ενεμάτων, συντήρηση και στερέωση του σωζόμενου αυθεντικού υλικού

-Δομική αποκατάσταση των τοιχοποιιών του Προμαχώνα

-Συμπληρώσεις τοιχοποιιών, αποκατάσταση ανωφλίων

-Εξωτερική περίδεση του Προμαχώνα

-Κατασκευή μεταλλικών θυρών, κλιμάκων και προστατευτικών κιγκλιδωμάτων

-Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του Προμαχώνα.

Της Βίκυς Βετουλάκη