Κωνσταντινούπολη: Ανοίγει ως τζαμί η Μονή της Χώρας -Ο βυζαντινός ναός μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος

Κωνσταντινούπολη: Ανοίγει ως τζαμί η Μονή της Χώρας -Ο βυζαντινός ναός μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος

Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ο ιστορικός βυζαντινός ναός που μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί, θα ανοίξει τις πύλες του στις 23 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak η μακροχρόνια αποκατάσταση του τζαμιού πλέον, ολοκληρώθηκε. Το 2019, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι «το τζαμί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της αρχικής του λειτουργίας» αναφερόμενο στην μέχρι τότε λειτουργία του ως μουσείο.

Αργότερα, με την προεδρική απόφαση της 1ης Αυγούστου 2020, αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων και να γίνει τζαμί. Το τζαμί θα ανοίξει ως χώρος λατρείας επίσημα με την προσευχή της Παρασκευής στις 23 Φεβρουαρίου.

Ειδικού σχεδιασμού χαλιά κόκκινου χρώματος τοποθετήθηκαν και ετοιμάστηκαν για τα εγκαίνια. Στο πλαίσιο της αποκατάστασης, οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά του τζαμιού Καριγιέ, του οποίου το μιχράμπ που χρησιμοποιήθηκε κατά την οθωμανική περίοδο αναθεωρήθηκε, διατηρούνται στην αρχική τους μορφή.

Η Μονή της Χώρας είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της βυζαντινής περιόδου

Ο ναός είναι γνωστός ως ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της βυζαντινής περιόδου, που διατηρείται στην αρχική του μορφή με τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά του, καθώς και την αρχιτεκτονική του. Η Μονή της Χώρας ως μεσαιωνική ελληνορθόδοξη εκκλησία, συνέχισε να λειτουργεί ως εκκλησία για 58 χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Μετατράπηκε σε τζαμί το 1511 από τον Ατίκ Αλή Πασά, τον μεγάλο βεζίρη του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄, και το κτίριο ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο το 1945. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο που υπάγεται στη Διοίκηση Μουσείων το 1948.

Αποτελούμενο από 5 κύριους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, το τέμενος πήρε τη σημερινή του μορφή μετά από εργασίες αποκατάστασης σε διάφορες περιόδους, επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα.

Πηγή: iefimerida.gr