Κτηματολόγιο: Τροχοπέδη τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα και στη Μεσσηνία

Κτηματολόγιο: Τροχοπέδη τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα και στη Μεσσηνία

Σπριντ στο τελευταίο μίλι για τις δηλώσεις των πολιτών

Στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου οι πολίτες έχουν περιθώριο λίγους ακόμα μήνες για τη δήλωση των ακινήτων τους, ενώ ο φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «τρέχουν» να κλείσουν ουκ ολίγες εκκρεμότητες σε τουλάχιστον 5 μείζονος σημασίας ζητήματα.

Η τελευταία προθεσμία για τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2024. Αφορά, σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική”, όλα τα ακίνητα, σε όποιο σημείο και αν έχει φτάσει η κτηματογράφηση, εκτός από ένα 20% των δικαιωμάτων σε περιοχές που η διαδικασία είναι στο αρχικό της στάδιο και το περιθώριο επεκτείνεται και στο 2025.

Χαμηλή συμμετοχή στην κτηματογράφηση, ολοκλήρωση δασικών χαρτών που προϋποθέτει την εξέταση χιλιάδων ενστάσεων, περιοχές με ιδιαιτερότητες (Ρόδος, Κως), ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων, λύσεις για το αρχείο που δε θα ψηφιοποιηθεί, αλλά και συσσώρευση υποθέσεων μετεγγραφών που ταλαιπωρεί τους πολίτες και καθυστερεί τις αγοραπωλησίες, συνέπεια, μεταξύ άλλων, της  υποστελέχωσης, είναι τα βασικότερα ανοιχτά ζητήματα – εκκρεμότητες στην πορεία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου στο τέλος του 2025.

Η προθεσμία του Νοεμβρίου έχει δοθεί με αφορμή τα 20.339 αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στις 36 περιοχές που έχει κλείσει η κτηματογράφηση (μεταξύ άλλων περιοχές στην Αττική, όπως τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα, σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Άρτα, Μεσσηνία, Ηλεία, Κοζάνη, Καβάλα κ.ά.).

Η ρύθμιση, όμως, αυτή δε θα επαναληφθεί, όπως σαφώς λέει μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος: «Τέτοια ρύθμιση δε θα υπάρξει ξανά, αφού πλέον τόσο τα τεχνολογικά εργαλεία όσο και η ενημέρωση των πολιτών δε δικαιολογούν τη μη συμμετοχή τους σε μια υποχρεωτική διαδικασία όπως είναι η δήλωση των ιδιοκτησιών τους στο Κτηματολόγιο».

Υπενθυμίζουμε ότι αν ένα ακίνητο δε δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί και για να ξεκαθαρίσει το θέμα, θα πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ιδιοκτήτη σε χρόνο και σε χρήμα.

Δασικοί χάρτες

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο είναι και η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Την κύρια ευθύνη για το ξεκαθάρισμα του τι είναι δάσος και τι όχι στη χώρα μας έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το Ελληνικό Κτηματολόγιο να συνεισφέρει με ψηφιακά εργαλεία.

Το 95% των δασικών χαρτών της χώρας είναι αναρτημένοι, ωστόσο εκκρεμούν περί τις 150 χιλ. ενστάσεις – αντιρρήσεις πολιτών. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασής τους, δε θα έχουμε οριστικούς δασικούς χάρτες.

Στη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία η πορεία εξέτασης των ενστάσεων βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Έχει εξεταστεί περίπου το 70%, το ίδιο και στην Ήπειρο (περίπου το 65%).

Στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα είναι περίπου στο 50%. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι στην Ανατολική και Δυτική Αττική, στην Κρήτη και στο Αιγαίο. Η εξέταση των ενστάσεων δεν είναι ικανοποιητική με βασικότερη αιτία την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών και των επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων.

Οι αρμόδιοι φορείς συζητούν πιθανή θεσμική παρέμβαση ώστε να γίνει μια προτεραιοποίηση των ενστάσεων, να μην μπαίνει δηλαδή στην ίδια «στοίβα» μια πολύπλοκη υπόθεση και ένα πρόδηλο λάθος, μια απλή διόρθωση που μπορεί άμεσα να γίνει.

Πιθανή θεωρείται και μια ανακατανομή των επιτροπών, ώστε κάποιες που δεν έχουν μεγάλο όγκο ενστάσεων να εξετάσουν να ασχολούνται με άλλες περιοχές που παρατηρείται καθυστέρηση.