Να προσφύγει το ΤΕΕ στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την εκτός σχεδίου δόμηση

Να προσφύγει το ΤΕΕ στα ευρωπαϊκά  δικαστήρια για την εκτός σχεδίου δόμηση

Καλεί το ΤΕΕ Πελοποννήσου για την απόφαση του ΣτΕ

Να διερευνήσει τη δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτός σχεδίου δόμηση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καλεί το κεντρικό ΤΕΕ το Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ.

Επίσης, απέστειλε ψήφισμα της αντιπροσωπείας του προς τον υπουργό και τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και  Ενέργειας με θέμα «Επιτακτική ανάγκη η άμεση και δίκαιη λύση στην εκτός σχεδίου δόμηση».

Τα προβλήματα από την απόφαση

Στην επιστολή που συνοδεύεται από το ψήφισμα που απέστειλε η πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου, Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη, επισημαίνεται ότι με το Ν.4759/20 θεσμοθετήθηκε ο περιορισμός της δόμησης σε περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου επιπέδου. «Το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, έχει ξεκινήσει έναν αγώνα ταχύτητας για την ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, με την παράδοση μέχρι το Μάρτιο του 2026 των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων της χώρας μας.

Οι μελέτες καταγραφής/αναγνώρισης του κοινόχρηστου δημοτικού οδικού δικτύου, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως την 30ή Ιουνίου 2025.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα εργαλεία που υπάρχουν, η χωρική ανάπτυξη και η εδαφική οργάνωση σε τοπικό επίπεδο για το σύνολο της χώρας εξελίσσονται ακολουθώντας τις απαιτήσεις του σύγχρονου βίου του 21ου αιώνα.

Όμως, η έκδοση της αρ. 176/23 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ έβαλε φρένο στη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία, που με νόμους και διατάγματα, ήδη από το 1928 και εντεύθεν, καθορίζει την εκτός σχεδίου δόμηση. Οι “οικολογικές φωνές” περί δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος από την άναρχη δόμηση είναι τουλάχιστον ατυχείς. Προφανώς μπερδεύουν την έννοια της άναρχης δόμησης με την αυθαίρετη και παράνομη δόμηση, στην οποία όλοι στεκόμαστε απέναντι.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η εκτός σχεδίου δόμηση είναι η μοναδική λύση για πολλές κατασκευές, όπως βιοτεχνίες, βιομηχανίες, επαγγελματικά εργαστήρια, τουριστικές εγκαταστάσεις κ.ά., οι οποίες πρέπει να κατασκευάζονται μακριά από τον οικιστικό ιστό.

Η δόμηση που αφορά στις κατοικίες εκτός σχεδίου είναι ιδιαίτερα χαμηλή (π.χ. σε 4.000 μ2 δίνεται δικαίωμα δόμησης για κατοικία 200 μ2) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον. Αντιθέτως, δημιουργεί δυνατότητες για ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης για την πλειοψηφία των κατοίκων του τόπου μας, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην οικονομική του ανάπτυξη», αναφέρεται στην αρχή του ψηφίσματος.

Το μαρτύριο της σταγόνας

Ακολούθως, επισημαίνεται ότι η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης δημιούργησε τεράστια σύγχυση στον τεχνικό κόσμο για το αν πρέπει να εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία ή η δικαστική απόφαση του ΣτΕ.  «Οι μηχανικοί καλούνται να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για το αν το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ή μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, όταν συντάσσουν τοπογραφικό διάγραμμα, με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται στις αγοραπωλησίες οικοπέδων.

Οι ιδιοκτήτες γηπέδων που γνώριζαν ότι έχουν στη διάθεσή τους ένα περιουσιακό στοιχείο συγκεκριμένης αξίας, πληρώνοντας για πολλά χρόνια τους ανάλογους φόρους στο κράτος και στο οποίο μπορούσαν να βασιστούν, να το εκμεταλλευτούν και να επενδύσουν, διακατέχονται πλέον από ανασφάλεια δικαίου.

Αυτή τη σχεδόν καθολική απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης που επικρατεί εδώ και ένα έτος, η κυβέρνηση έπρεπε να την είχε λύσει “χθες”. Ο τεχνικός κόσμος αισθάνεται τον εμπαιγμό του μαρτυρίου της σταγόνας. Από μήνα σε μήνα περιμένουμε την επίλυση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση. Η χρονιά έφυγε και έχουν παγώσει τα πάντα, οι αγοραπωλησίες ακινήτων, οι επενδύσεις, οι κατασκευές.

Σε ένα κράτος δικαίου, η ασφάλεια, η ανάπτυξη, η προστασία της ιδιοκτησίας και η ισονομία των πολιτών θα έπρεπε να είναι δεδομένη», διευκρινίζεται.

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση μη δίκαιης λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει θα ακολουθήσει πλήθος προσφυγών από τους θιγόμενους πολίτες, γι’ αυτό και καλεί το κεντρικό ΤΕΕ να διερευνήσει τη δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης του ΣτΕ στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Της Βίκυς Βετουλάκη