Ρίπεσι: Μεταφορά και τοποθέτηση γλυπτών

Ρίπεσι: Μεταφορά και τοποθέτηση γλυπτών

Με την τοποθέτηση των γλυπτών που κατασκεύασαν οι καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμπόσιο Γλυπτικής «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο» & «Μύρτις» στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) Δήμου Τριφυλίας, ολοκληρώθηκαν τυπικά και ουσιαστικά οι εργασίες του το περασμένο Σάββατο.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που δημοσίευσε ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης και νυν δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, Περικλής Κανελλόπουλος, σημειώνεται: «Από νωρίς το πρωί οι γλύπτες Γιώργος Σταματόπουλος, Στέλιος Γαβαλάς, ο γλύπτης – βοηθός Γιώργος Παπασωτηρίου και ο συντηρητής Γιώργος Παγανής, ο “θρύλος του  Ιερού βράχου της Ακρόπολης”, συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) και συνεργάστηκαν άρτια στο δύσκολο και απαιτητικό έργο της μεταφοράς και τοποθέτησης των γλυπτών στην τελική τους θέση.

Μαζί τους, για άλλη μια φορά, ο πατέρας της “Μύρτιδας”, καθηγητής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης.

Στην είσοδο του χωριού μας, από Κοπανάκι προς Κεφαλόβρυση, τοποθετήθηκε το έργο του Γιώργου Σταματόπουλου “Ντρέδες”. Από τη μία του πλευρά απεικονίζονται δύο εμβληματικές μορφές των Ντρέδων αγωνιστών, σε συνδυασμό με την κίνηση του νερού που χαρακτηρίζει το χωριό μας, και από την άλλη πλευρά το κλειδί της φιλοξενίας.

Το γλυπτό αυτό νοηματοδοτεί την ιστορία και την καθημερινότητα των κατοίκων της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι), καλωσορίζοντας τους επισκέπτες του.

Το “Βιβλίο των Ντρέδων” του γλύπτη Αλέξιου Ξενία, όπου στην ανοιχτή του σελίδα χαράχτηκαν οι πιο σημαντικές μάχες τους, τοποθετήθηκε στην παιδική χαρά έξω από το Κοινοτικό Ιατρείο του χωριού. Η τοποθέτηση του ανοιχτού “Βιβλίου” στο χώρο αυτό έχει ως στόχο να παρακινήσει τα παιδιά να ασχοληθούν με την ιδιαίτερη ιστορία των προγόνων τους.

Στην είσοδο του χωριού, από Αυλώνα προς Κεφαλόβρυση, πάνω από το πέτρινο αλώνι και με θέα στο Ιόνιο, τοποθετήθηκε το έργο του Στέλιου Γαβαλά, με γλύπτη βοηθό τον Γιώργο Παπασωτηρίου, “Ερωτικό”. Πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, η αέναη κίνηση του έρωτα φέρει τα 30 κλειδιά των σπιτιών των μόνιμων κατοίκων του χωριού μας. Υπολείπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των δύο γλυπτών, ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση και να αναδεικνύεται η καλλιτεχνική τους ποιότητα.

Με την ολοκλήρωση και του έργου αυτού στοχεύουμε το προσεχές καλοκαίρι να πραγματοποιηθεί εκδήλωση αποκαλυπτηρίων για να τιμηθούν οι γλύπτες από το Δήμο Τριφυλίας. Τα γλυπτά που κοσμούν το Ρίπεσι απ’ τη “Δημοσιά” μέχρι τη “Σκάλιζα” αποτελούν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό θησαυρό, που κρύβει μέσα του την ταυτότητα της ιστορίας του τόπου μας.

Σε αυτή τη βόλτα, μέσα από τα έργα εξαιρετικών καλλιτεχνών, βρίσκουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για πρόσωπα και γεγονότα, μύθους και ζωές ανθρώπων.

Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της απολαυστικής βόλτας υπαίθριας δημόσιας γλυπτικής στο Ρίπεσι».