Συνεχίζονται οι ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων

Συνεχίζονται οι ελλείψεις  στα ράφια των φαρμακείων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας

Καθημερινό «αγώνα δρόμου» κάνουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων σε φάρμακα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. «Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε οι ασφαλισμένοι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακά τους», σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Νίκος Ματθιόπουλος.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις που παρατηρούνται αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, παρατήρησε: «Έχουμε πάλι πρόβλημα σε κάποια φάρμακα που βγήκαν προς εξαγωγή. Μέχρι πρότινος υπήρχαν φάρμακα που είχαν περιορισμό στην εξαγωγή τους, όμως τώρα ξεκινούν σιγά σιγά να εξάγονται. Έτσι, συνεχίζονται τα προβλήματα σε αναπνευστικά φάρμακα παιδιών και παιδικές αντιβιώσεις, όπως είχε συμβεί και το προηγούμενο διάστημα.

Ακόμα, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε κάποια οφθαλμικά σκευάσματα και σε εισπνεόμενα».

Αντικατάσταση ή ανταλλαγές μεταξύ των φαρμακείων

Σε αυτό το πλαίσιο, και προκειμένου οι ασθενείς να εξυπηρετηθούν, ο κ. Ματθιόπουλος σημείωσε ότι γίνεται χρήση διαφορετικού σκευάσματος. Ειδάλλως, εάν υπάρχει διαθεσιμότητα ενός φαρμάκου σε άλλο φαρμακείο στην πόλη, τότε αυτό δίνεται για να καλυφθεί το κενό: «Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ελλείψεις μέσω αντικατάστασης με γενόσημα, όπου υπάρχει δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο, ή με αντικατάσταση από άλλες θεραπευτικές δραστικές ουσίες, έπειτα από συνεννόηση με το γιατρό του ασθενούς. Προσπαθώντας να υπάρξει μια σχετική ισορροπία, πολλές φορές οι ανάγκες καλύπτονται και με την “ανταλλαγή” φαρμάκων μέσω των συναδέλφων, προκειμένου ο ασθενής να λάβει τα σκευάσματα που χρειάζεται».

Καταγραφή φαρμάκων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΜ, όλη αυτή η κατάσταση θεωρητικά θα λυθεί μόνο έπειτα από την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος διακίνησης φαρμάκων. «Εκεί, θα πρέπει όλοι οι κρίκοι αλυσίδας του φαρμάκου να δηλώνουν το απόθεμά τους, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις», εξήγησε και πρόσθεσε: «Ως τότε, το δεδομένο που έχουμε είναι ότι το πρόβλημα των ελλείψεων εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο, και σιγά σιγά τείνει να μεγαλώσει, αφού βγήκαν σε εξαγωγή συγκεκριμένα φάρμακα που παράγονται εγχώρια».

Πλαφόν

Σε ερώτηση για το άλλο ζήτημα της επικαιρότητας, και συγκεκριμένα για το προσφάτως ανακοινωμένο πλαφόν τριών ευρώ στην τιμή των γενόσημων φαρμάκων, ο κ. Ματθιόπουλος εξήγησε: «Με τις κινήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα, και την πίεση στον υπουργό, κατάφεραν να υπογραφεί η υπουργική απόφαση που βάζει πλαφόν αυξήσεων 3 ευρώ στη διαφορά ασφαλιστικής με λιανική τιμή».

Της Χριστίνας Μανδρώνη