Θέση για το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων παίρνουν οι δύο Σύλλογοι Εστίασης

Θέση για το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων παίρνουν οι δύο Σύλλογοι Εστίασης

Τι ζητούν και τι προτείνουν ο κάθε ένας

Θέση για το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων πήραν χθες οι δύο Σύλλογοι Εστίασης της περιοχής μας, έχοντας τη δική του άποψη ο καθένας.

Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας επισημαίνει ότι η τμηματική τροποποίηση της κανονιστικής του Δήμου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ ζητούν και μείωση των τιμών σε κάποιες ζώνες που δεν έχουν την ίδια εμπορική ζήτηση όπως η πλατεία.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας ζητά αλλαγές της κανονιστικής όχι μόνο στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπως και να επανεξεταστούν οι κανονιστικές με σεβασμό στον πολίτη και το περιβάλλον.

ΣΚΕΑΚ: «Καλό είναι να ενημερωνόμαστε»

Αναφορικά με το θέμα αλλαγής της κανονιστικής και επέκτασης των ορίων χρήσης για τα καταστήματα της πλατείας, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας αναφέρει: «Εμείς στηρίζουμε τη νομιμότητα που εξυπηρετεί τον υγιή και ισότιμο ανταγωνισμό. Πάντα προσπαθούμε να διεκδικούμε τα καλύτερα για ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους σεβόμενοι το νόμο και τους συμπολίτες μας.

Πάγια θέση μας είναι ότι οι κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου δεν τροποποιούνται και δε μεταβάλλονται στο πόδι. Χρειάζονται μελέτη, γνώση και διαβούλευση για να τροποποιηθούν. Οι κανονιστικές αποφάσεις πρέπει να βγαίνουν έπειτα από αναλογιστικές μελέτες που τεκμηριώνουν και δεν αμφισβητούν τα δίκαια άλλων.

Η κανονιστική του Δήμου που είναι σε ισχύ έχει δημιουργηθεί έπειτα από πολύ κόπο και μεγάλη διαβούλευση. Όταν την τροποποιούμε τμηματικά, πιθανώς να δημιουργήσουμε θέμα σε άλλες επιχειρήσεις. Θέλει προσοχή και ανοιχτή διαβούλευση.

Βασική διεκδίκηση του δικού μας συλλόγου, εφόσον υπάρξει αλλαγή της κανονιστικής, είναι η μείωση των τιμών σε κάποιες ζώνες που δεν έχουν την ίδια εμπορική ζήτηση όπως η πλατεία. Αφορά στο σύνολο του κλάδου.

Για το θέμα της συναλλαγής των καταστημάτων της πλατείας με το Δήμο για επιπλέον παραχώρηση την περίοδο των εορτών, δε θα ασχοληθούμε. Ο κόσμος βλέπει, ακούει και κρίνει. Η θέση μας ήταν, είναι και θα είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης δημόσιου χώρου ή βήματος. Η εκπροσώπηση ενός φορέα απαιτεί σεμνότητα, ταπεινότητα και αλτρουισμό.

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι ο σύλλογος μας απαριθμεί ως μέλη 160 καταστήματα μόνο στο Δήμο Καλαμάτας. Καλό είναι πριν από όποια απόφαση, δημοτική ή περιφερειακή, αφορά στον κλάδο της εστίασης, να ενημερωνόμαστε. Οι αγώνες μας για τα πολλά θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας δεν περιορίζονται μόνο σε προσωπικά τοπικά οφέλη. Ο σύλλογός μας δίνει συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια αγώνα για όλα τα θέματα που αφορούν στον κλάδο, με τελευταίο το κρίσιμο θέμα του αιγιαλού. Οι αγώνες μας για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου θα συνεχιστούν με τον ίδιο ζήλο και την ίδια ευθύνη».

ΣΕΜ: «Να επανεξεταστούν οι κανονιστικές»
Από την άλλη πλευρά, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας κάνει λόγο για αλλαγή της κανονιστικής όχι μόνο στην πλατεία, αλλά όπου είναι εφικτό.

Ειδικότερα αναφέρει: «Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αφορμή την αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς στις επιχειρήσεις και ειδικότερα στον κλάδο μας, την εστίαση, επισημάναμε σε όλες τις μορφές διάλογου και διαμαρτυρίας πως τα οριζόντια μέτρα δεν είναι δίκαια, δεν μπορούν να εφαρμοστούν και δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί η κάθε περιοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες.

Με γνώμονα, λοιπόν, τα παραπάνω, τα οποία πρεσβεύουμε και μας οδηγούν σε κάθε πρωτοβουλία μας, ξεκινήσαμε ως Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας την προσπάθεια να ανοίξει ο διάλογος για ένα από τα πάγια θέματα και προβλήματα των καταστημάτων εστίασης στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στους κοινόχρηστους χώρους των οποίων οι κανονιστικές πρέπει να επανεξεταστούν, με σεβασμό βέβαια στον πολίτη και το περιβάλλον. Εκείνους τους κοινόχρηστους χώρους για τους οποίους τα αρμόδια τμήματα των Δήμων και κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία μπορούν να γνωμοδοτήσουν, εξετάζοντάς τους κατά περίπτωση και όχι οριζόντια.

Με το βλέμμα στραμμένο στο τουριστικό προϊόν, την εξέλιξη της περιοχής και σε συνάρτηση με τα συμπεράσματα αλλά και τα κατάλοιπα της covid εποχής, ο ΣΕΜ με επιστολές του προς κάθε κατεύθυνση, Λιμενικό Ταμείο, Δήμο Καλαμάτας και λοιπά αρμόδια τμήματα, έχει διατυπώσει αιτήματα για αλλαγή της κανονιστικής απόφασης – όπου αυτό είναι εφικτό και δεν εμποδίζει την προσβασιμότητα – σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τη μελέτη και εγκατάσταση ανεμοπροστατευτικών.

Τα εν λόγω αιτήματα εκφράστηκαν κατόπιν διαλόγου με τους επαγγελματίες και καταγραφής των αναγκών σε κάθε επαγγελτική ζώνη.

Έχοντας πλέον στοιχεία, βάσει των προηγούμενων ετών της πανδημίας, έχουμε σχηματίσει μια εικόνα για τις επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και επιπλέον χρήσης χώρου για ξαπλώστρες, χωρίς τα παραπάνω να παραβιάζουν την προσβασιμότητα, την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών, αλλά και των οχημάτων ανάγκης.

Αντιθέτως, ενισχύουν την επισκεψιμότητα και ικανοποιούν τις νέες προτιμήσεις του κοινού για απόλαυση των υπηρεσιών μας σε εξωτερικούς – κατά βάση – χώρους χωρίς ασφυκτική εγγύτητα.

Και σε άλλες περιοχές
Τα τετραγωνικά μέτρα, λοιπόν, δε θα πρέπει συγχέονται με την αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων. Ο ίδιος αριθμός τραπεζοκαθισμάτων, για παράδειγμα, μπορεί να αναπτυχθεί σε 30 τ.μ. αλλά και σε 40 τ.μ. Όταν αναφερόμαστε σε κατάλοιπα της πανδημίας, εννοούμε εκείνα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν αναγκαστικά για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά η υιοθέτησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα έφερε αλλαγές στις προτιμήσεις και τις συνήθειες των πολιτών, οι οποίες παραμένουν (αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, συσκευασμένα συνοδευτικά, συσκευασμένα καλαμάκια).

Ως απόρροια των παραπάνω, απαξιώθηκαν οι εσωτερικοί χώροι και εκτιμήθηκαν περισσότερο οι εξωτερικοί. Μάλιστα, η βιωσιμότητα πληθώρας επιχειρήσεων εστίασης – στις οποίες απασχολείται μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας – στηρίζεται στην ύπαρξη υπαίθριων χώρων.

Αν, επιπροσθέτως, λάβουμε υπόψη ότι η επισκεψιμότητα της πόλης αυξάνει και οι εκδηλώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του χρόνου, οφείλουμε ως εστίαση – κοιτίδα ψυχαγωγίας –να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα και αναλόγως να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

Είμαστε, λοιπόν, πολύ χαρούμενοι που ως Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας βλέπουμε τις προσπάθειές μας να βρίσκουν σταδιακά έδαφος και τα αιτήματά μας ευήκοα ώτα.

Με επιμονή και υπομονή φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα και μπορούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Αρχικά, φτάσαμε στην πρώτη αλλαγή της κανονιστικής που επέτρεψε για το βόρειο τμήμα των επιχειρήσεων επί της οδού Ναυαρίνου την επέκταση χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Επιπλέον, να σημειωθεί εδώ ότι για το νότιο τμήμα έχουμε ήδη υποβάλει, ως ΣΕΜ, αίτημα στο Λιμενικό Ταμείο, με το οποίο ζητάμε να γίνουν μελέτες και εν συνεχεία να δρομολογηθούν έργα εγκατάστασης ανεμοπροστατευτικών, τα οποία θα επιτρέπουν την καλύτερη λειτουργία τους όλο τον χρόνο.

Πολύ ικανοποιημένοι δηλώνουμε ως ΣΕΜ και από τη νέα εξέλιξη με την αλλαγή της κανονιστικής που αφόρα στην Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, προσπάθεια η οποία είχε ξεκινήσει το 2019 και, μάλιστα, τότε είχαν γνωμοδοτήσει θετικά η Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, η Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΚ (Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας), ο συνάδελφος κ. Νίκος Μαλαπέτσας και όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή τη ζώνη.

Ωστόσο, λόγω των δημοτικών εκλογών και ακολούθως της πανδημίας, το θέμα έμεινε στον πάγο. Εμείς σήμερα το επαναφέραμε και έτσι οδηγηθήκαμε στην επιθυμητή αλλαγή. Σειρά έχουν τώρα και οι υπόλοιπες περιοχές όπου υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης. Να εξεταστούν, δηλαδή, εκ νέου και κατά περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα.

Το εν λόγω αίτημά μας έχει ήδη υποβληθεί σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με σχετική αρμοδιότητα.

Η φιλοσοφία του ΣΕΜ διέπεται από την έννοια της συλλογικότητας και της ευθύνης. Ως επαγγελματίες δεν έχουμε μόνο δικαιώματα, αλλά και χρέος να συμμορφωθούμε στους όρους της νομοθεσίας, να μη την παραβιάζουμε, να επισημαίνουμε αλλαγές που μπορούν να γίνουν, να τις συζητάμε, να επιμένουμε και να πετυχαίνουμε την εφαρμογή τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε πρότασή μας χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί. Εμείς, από την πλευρά μας, φροντίζουμε μέσα σε αυτό το χρόνο να μην ξεχαστεί. Αντιθέτως, την επαναφέρουμε ακόμα πιο ώριμη και εμπεριστατωμένη. Μοναδικός μας στόχος είναι να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται και στις απαιτήσεις της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης, παρέχοντας ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Αυτές οι απαιτήσεις επιβάλλουν τη συμπόρευση και δεν αφήνουν περιθώρια διαχωρισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Συνεπώς, δεν υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης “δύο ταχυτήτων”. Αντιθέτως, η στόχευση για το μέλλον της εστίασης είναι κοινή και κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια της εξέλιξης».