3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Φιλοξενία μαθητών από την Ιταλία και την Πολωνία

3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Φιλοξενία μαθητών από την Ιταλία και την Πολωνία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “LOL: Log Out & Live” το διάστημα από τις 17 έως τις 25 Φεβρουαρίου το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας φιλοξένησε 20 μαθητές και 6 εκπαιδευτικούς από την Πολωνία – Szkoła Podstawowa nr 15 im. Wojciecha K˛etrzynskiego w Olsztynie και την Ιταλία – I.C. ”F. P. Polizzano” Gangi.

Οι φιλοξενούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε σημεία ιστορικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος, να γευτούν τοπικά εδέσματα και να πάρουν μέρος από κοινού σε εργαστήρια, δράσεις και συζητήσεις που αφορούσαν στην απομυθοποίηση των social media, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, την επαφή με την πραγματική ζωή και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες άκουσαν παραμύθια από την κα Κατερίνα Γυφτάκη, έψησαν πίτσες και κουλούρια σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, επισκέφθηκαν το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, μέτρησαν ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του Παλαμηδίου, περιηγήθηκαν το ανακαινισμένο Μπούρτζι, εξερεύνησαν το Κάστρο της Μεθώνης, το Νιόκαστρο της Πύλου, αλλά και τους επιβλητικούς πύργους της Μάνης. Επιπλέον, έλαβαν μέρος σε ομαδικές εργασίες υπό την καθοδήγηση της κας Ιωάννας Ραβάνη, υπεύθυνης του ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, σχετικές με το F.O.M.O. (Fear of Missing Out) και συνεργάστηκαν σε μια σειρά από εργαστήρια, όπως ζωγραφική σε λευκό T-Shirt, egg drop Challenge, mannequin challenge, εργαστήριο βιώσιμων πόλεων και «πράσινων συνηθειών». Αλληλοδιδάχθηκαν χορούς, γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα στο διεθνές snack-break και είχαν την ευκαιρία να τραγουδήσουν γνωστά τραγούδια και από τις τρεις χώρες στο μουσικό εργαστήρι “Hakuna Matata”, υπό την καθοδήγηση του Γ. Σκλήκα.

Στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου μαζί με τον προϊστάμενο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Βασίλη Διονυσόπουλο, τους ενημέρωσαν για την Καλαμάτα , την ιστορία της, τη σημερινή της κατάσταση και τις προοπτικές της, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη μας από την Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.

Τέλος, οι συμμετέχοντες καλλιέργησαν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και έζησαν μοναδικές κοινές εμπειρίες, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Απρίλιο στην Ιταλία, όπου θα πραγματοποιηθεί η 2η διακρατική συνάντηση των σχολείων-εταίρων.