80 στρέμματα έκαψε η φωτιά στη Δήμιοβα

80 στρέμματα έκαψε η φωτιά στη Δήμιοβα

Άμεση ήταν η απόκριση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του Δήμου Καλαμάτας στην μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 πλησίον του οικισμού Αράχωβα Ελαιοχωρίου.

Η πυρκαγιά, για άγνωστες μέχρι στιγμή αιτίες, εκδηλώθηκε στις 8 περίπου το βράδυ σε περιοχή πάνω από την Ιερά Μονή Δήμιοβας και συγκεκριμένα στο δρόμο προς Δενδρά σε δύσβατο σημείο σε χαράδρα. Οι κάτοικοι του χωριού της Αράχοβας για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν προς Δήμιοβα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας επιχείρησε στο συμβάν με πάνω από 20 οχήματα, και ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και κατάφερε με επιτυχία να θέσει την πυρκαγιά υπό έλεγχο μετά τα μεσάνυχτα.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή είχαν μεταβεί δυνάμεις από Σπάρτη, Τρίπολη και Μεγαλόπολη, ενώ επιτόπου είχε μεταβεί και ο Συντονιστής Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσου και Πελοποννήσου, Υποστράτηγος Δημήτρης Γεωργανάς.

Ο Δήμος Καλαμάτας ανταποκρινόμενος σε αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έστειλε άμεσα στο συμβάν δύο υδροφόρα οχήματα και τρεις ντακότες (μικρά πυροσβεστικά), ενώ σε δεύτερο χρόνο απεστάλη και ένα μηχάνημα έργου (JCB). Στο συμβάν ενεργοποιήθηκε και Σημείο Διοίκησης με την μετάβαση επί τόπου του αρμοδίου αντιδημάρχου Παντελή Δρούγα, ενώ το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και η Δημοτική Αστυνομία ήταν σε λειτουργία μέχρι να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέβαλαν ιδιαίτερα οι εθελοντικές ομάδες ΟΑΚ 4Χ4, Ομάδα Νέων «Δημιοβίτισσα», ΕΟΔ, και λοιποί εθελοντές.

Η πυρκαγιά έκαψε περίπου 80 στρέμματα δασικής έκτασης.


Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας: Συνδρομή στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας
Άμεση ήταν η κινητοποίηση από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, μετά την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς βορειοανατολικά της Δήμιοβας και πριν από τον οικισμό Αράχοβας της Κοινότητας Ελαιοχωρίου Δήμου Καλαμάτας, τις βραδινές ώρες της Τρίτης. Ειδικότερα, κατόπιν συνεργασίας του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου με το διοικητή Πυροσβεστικής Αθανάσιο Κατσαφάδο, τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Καλαμάτας Παντελή Δρούγα, τον προϊστάμενο Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Τσιλίκα και τον πρόεδρο Κοινότητας Ελαιοχωρίου Ευάγγελο Μάλαμα, διατέθηκαν από την ΠΕ Μεσσηνίας δύο μηχανήματα έργου. Επιπλέον, συνεχή ενημέρωση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, για τις εξελίξεις και τις από κοινού πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Τα μηχανήματα έργου που διατέθηκαν ήταν ένας ελαστιχοφόρος φορτωτής ο οποίος εργάστηκε στο πεδίο από τις βραδινές ώρες και ένας προωθητήρας γαιών, ο οποίος μεταφέρθηκε χθες, προκειμένου να συνδράμει το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, κυρίως προς αποφυγή των αναζωπυρώσεων, αλλά και για την εκτέλεση εργασιών προς διευκόλυνση της πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο σημείο, εκτός από τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας, και υπηρεσιακοί παράγοντες, με σκοπό τη συνδρομή τους στο έργο της κατάσβεσης.

Στόχος των παρεμβάσεων αποτελούσε ο περιορισμός και η αποφυγή της επέκτασης της πυρκαγιάς, η διασφάλιση του οικισμού της Αράχοβας και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.