Αύξηση ανήλικης παραβατικότητας στη Μεσσηνία, που «κερδίζει» συνεχώς νέα μέλη

Αύξηση ανήλικης παραβατικότητας στη  Μεσσηνία, που «κερδίζει» συνεχώς νέα μέλη

Μπλέκονται σε αδικήματα με μεγαλύτερη βία – Σημαντική ημερίδα την Κυριακή από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων

Οι αριθμοί των ανηλίκων που περνούν στο φάσμα της παραβατικότητας στη Μεσσηνία αυξάνουν, τα αδικήματα στα οποία εμπλέκονται περιέχουν μεγαλύτερη βία, κι ενώ η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων καταγράφει πολλές περιπτώσεις ανηλίκων που επανεντάσσονται στην κοινωνία και το οικογενειακό περιβάλλον χωρίς να υποτροπιάζουν, δυστυχώς καταγράφει και αύξηση παιδιών που για πρώτη φορά απασχολούν με παραβατική συμπεριφορά.

Αυτά είναι κάποια μόνο από τα συμπεράσματα που θα παρουσιασθούν στην άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα, με σημαντικούς ομιλητές, την οποία διοργανώνει την προσεχή Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων μαζί με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας και θέμα «Παραβατικές συμπεριφορές και φαινόμενα βίας ανηλίκων. Αίτια, τρόποι αντιμετώπισης, πρόληψη και προστασία. Ο ρόλος της οικογένειας, του σχολείου, της δικαιοσύνης, της τοπικής κοινωνίας, της πολιτείας».

Χθες την ημερίδα, αλλά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, παρουσίασαν η επιμελήτρια Ανηλίκων Καλαμάτας, Αγγελική Ρουμελιώτου και ο ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Καούνης.

Ημερίδα για προβληματισμό

Ο κ. Καούνης σημείωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος οργανώνει, συνδιοργανώνει και συμμετέχει σε εκδηλώσεις οι οποίες άπτονται όχι μόνο νομικού ενδιαφέροντος, αλλά και ευρύτερα ηθικού και κοινωνικού. Έτσι, λοιπόν, δέχτηκε τη συνδιοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο, που έχει βέβαια και νομικό ενδιαφέρον. Η τάση, σύμφωνα και με τους νέους ποινικούς κώδικες που ψηφίστηκαν, είναι προς την αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης των ανήλικων δραστών. Αυτό μπορεί να φαντάζει ως εύκολη λύση, αλλά κάθε άλλο παρά είναι η πανάκεια στο πρόβλημα. Πιστεύω ότι στην ημερίδα αυτή θα γίνει ένας γόνιμος διάλογος, θα υπάρξει προβληματισμός και αφορά σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο στους νομικούς ή μόνο τους ειδικούς, τους επιμελητές ανηλίκων, τους ψυχολόγους, τους δασκάλους. Αφορά σε όλη την ελληνική κοινωνία, η οποία πρέπει να προβληματιστεί, έτσι ώστε να δοθούν ενδεχομένως λύσεις που δεν έχουν μόνο την ποινική αντιμετώπιση, αλλά και ευρύτερα την κοινωνική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος πάντα συνδράμει τέτοιες εκδηλώσεις και θέλουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματά της, είτε έχουν άμεσα νομικό ενδιαφέρον είτε όχι», τόνισε αρχικά ο κ. Καούνης.

Από την πλευρά της, μιλώντας για την ετήσια εκδήλωση της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων, η κα Ρουμελιώτου σημείωσε ότι το θέμα δε θα μπορούσε να είναι άλλο από αυτό που απασχολεί την επικαιρότητα και είναι η παραβατικότητα των ανηλίκων. «Έχει αρχίσει να υπάρχει πλέον ένας πολύ έντονος προβληματισμός στην ευρύτερη κοινότητα, άρα δεν μπορούσαμε παρά να τον αφουγκρασθούμε και να τον μετουσιώσουμε σε μία δράση. Έτσι συγκροτούμε γύρω από αυτήν την ημερίδα έναν κοινό επιστημονικό λόγο, με τη συμμετοχή εξαίρετων επιστημόνων, οι οποίοι είτε φέρουν εμπειρία στο πεδίο και προέρχονται από την τοπική κοινότητα, είτε έρχονται προσκεκλημένοι από το κέντρο, από την Αθήνα, προκειμένου να συμβάλλουν στο να δημιουργήσουν έναν κοινό προβληματισμό με την τοπική κοινότητα και με κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη. Για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, τι αναλογεί στον καθέναν, για να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα που φαίνεται να βγαίνει απ’ όλους σχεδόν τους φορείς. Για να προλάβουμε και για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της παραβατικότητας των ανηλίκων, πριν φτάσουν στα όρια πλέον της καθαρής εγκληματικότητας, όπου θα μπορούμε πια να κάνουμε ελάχιστα πράγματα», παρατήρησε η κα Ρουμελιώτου.

Αύξηση παραβατικότητας ανηλίκων

Στη συνέχεια, η επιμελήτρια Ανηλίκων επιβεβαίωσε απαντώντας σε ερωτήσεις την αριθμητική αύξηση των περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, η οποία, όπως είπε, «μοιάζει να συνδέεται με κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν ακόμη και με την πανδημία και τις συνθήκες που επέφερε η πανδημία, όπως, ας πούμε, το κλείσιμο των παιδιών στα σπίτια τους ή με άλλα ζητήματα, όπως η έξαρση των φαινομένων βίας, ακόμα και μέσω διαδικτύου».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό που τους απασχολεί περισσότερο είναι η ποιοτική αλλαγή και ότι πλέον καταγράφονται αδικήματα από ανήλικους τα οποία έχουν μεγαλύτερη βία. «Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαβάσουμε και να δούμε πώς μπορούμε και να το καταστείλουμε και να το αντιμετωπίσουμε με μία συλλογική δράση, αλλά, κυρίως, αυτό που μας απασχολεί είναι πώς μπορούμε να το προλάβουμε. Κι αυτό που φταίει, είναι αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε στην ημερίδα και θα αφιερώσουμε πολλές ώρες για να το αναλύσουμε. Γιατί το σίγουρο είναι ότι δεν είναι μονοπαραγοντικό, είναι πολυπαραγοντικό. Δηλαδή, υπάρχουν πολλά ζητήματα που ανταμώνουν και που όταν συνυπάρχουν μπορούν να δημιουργήσουν και να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης παραβατικότητας.

Η πρώτη ομιλία που θα είναι από τον κύριο Πανούση, τον εγκληματολόγο, και η πρώτη συνεδρία είναι αφιερωμένη ακριβώς στην ανάγνωση αυτών των χαρακτηριστικών, δηλαδή των αιτιών και των παραγόντων που οδηγούν σε έξαρση της παραβατικότητας», πρόσθεσε η κα Ρουμελιώτου, σημειώνοντας ότι η ημερίδα θα περιλαμβάνει και αριθμητικά δεδομένα για την ανήλικη παραβατικότητα στη χώρα και στο νομό.

Αυξάνονται οι «νέοι» ανήλικοι παραβάτες

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων είναι ότι στη Μεσσηνία καταγράφεται χαμηλός αριθμός υποτροπών, όμως καταγράφονται όλο και περισσότεροι καινούργιοι ανήλικοι που περνούν την κόκκινη γραμμή. «Σε παιδιά για τα οποία προλαβαίνουμε τις υποθέσεις τους εγκαίρως και νωρίς, έχουμε μικρότερες πιθανότητες υποτροπής, ακριβώς γιατί έχουμε ανηλικότητα και επενδύουμε περισσότερο στη διαπαιδαγώγηση, και γιατί μπορούμε να παρέμβουμε στους γενεσιουργούς παράγοντες. Το δύσκολο είναι με κάποια περιστατικά που, όταν φτάσουν σε μας, έχει ήδη επέλθει μία μεγάλη αποσάθρωση στο χαρακτήρα και μία πολύ διευρυμένη δυσκολία. Και επίσης, όταν δεν έχουμε άλλους βοηθητικούς παράγοντες, για παράδειγμα αν το οικογενειακό περιβάλλον δε στηρίξει τον ανήλικο στο να επανέλθει ή όταν έχουμε σχολική διαρροή, που δυστυχώς η σχολική διαρροή πάει σχεδόν πάντα μαζί με την παραβατικότητα, όταν δεν έχουμε τέτοιου είδους συνθήκες, εκεί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Όμως, παρατηρούμε ότι πάρα πολλοί ανήλικοι δεν έχουν υποτροπή, έχουμε όμως εμφάνιση νέων ανηλίκων οι οποίοι μπαίνουν στην παραβατικότητα. και αυτό κινεί ένα μεγάλο ζήτημα, που είναι το εξής: μήπως πρέπει να παρέμβουμε πιο νωρίς, πριν να έχουμε την παραβατικότητα, ώστε να μη φτάσουμε στη συνθήκη που θα οδηγήσει στην παραβατικότητα, δηλαδή στο βασικό στάδιο, στο βασικό πεδίο του μεγαλώματος του παιδιού;» αναρωτήθηκε η κα Ρουμελιώτου.

Σε ό,τι αφορά και το νομικό επίπεδο, ο κ. Δημήτρης Καούνης πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι με ανήλικους έχει να κάνει με ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον (εξαρτήσεις, αλκοολισμός, εγκληματικότητα κ.ά.)

Η ημερίδα

Το πρόγραμμα και οι ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στην ημερίδα είναι οι εξής:

10.30: Χαιρετισμοί προέδρων Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων

11.00: Εναρκτήρια ομιλία: «Νεαροί μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες;», Γιάννης Πανούσης, ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας

11.30: Πρώτη στρογγυλή τράπεζα: «Η ανάγνωση των παραβατικών συμπεριφορών ανηλίκων».

Συντονισμός: Αγγελική Μαλαπέτσα, κοινωνική λειτουργός, προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Καλαμάτας, μέλος Συμβουλίου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος

«Έφηβοι που παραβαίνουν το νόμο, σε αναζήτηση ταυτότητας, κύρους και προοπτικής. Το στοίχημα για την ακρόαση της φωνής και την κατανόηση των αναγκών τους», Γιώργος Μόσχος, νομικός, πρώην Συνήγορος του Παιδιού, διευθυντής στο Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων

«Ανήλικοι σε σύγκρουση με το νόμο: Δράστες ή θύματα; Αμφίσημα δίπολα, παράγοντες κινδύνου και σύνθετες διαδρομές στον κύκλο της βίας…», Αφροδίτη Μαλλούχου, επιμελήτρια Ανηλίκων – κοινωνική Λειτουργός, διδάκτωρ Αντεγκληματικής Πολιτικής, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια υπουργείου Δικαιοσύνης, συστημική σύμβουλος Ζεύγους & Οικογένειας.

«Αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα για την παραβατικότητα των ανηλίκων. Ευρήματα, τάσεις, ανησυχίες και διαπιστώσεις», Αγγελική Ρουμελιώτου, επιμελήτρια Ανηλίκων Δικαστηρίου Καλαμάτας – κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Διοικητικού Συμβουλίου Ν.Π.Δ.Δ. Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος

13.00: Δεύτερη στρογγυλή τράπεζα: «Η οπτική της επανόρθωσης». Συντονισμός: Αικατερίνη Δημαρέση, δικηγόρος.

«Ζητήματα παραβατικών συμπεριφορών στα σχολεία. Το σχολείο ως “σημαντικός άλλος” στη ζωή του παιδιού σε κίνδυνο», Ελισάβετ Σταθοπούλου, MSc Διδακτικής Γαλλικής Γλώσσας, φιλόλογος Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας, διευθύντρια Γυμνασίου Παραλίας Καλαμάτας.

«Ο ανήλικος στην ποινική οδό. Ο ρόλος της Δικαιοσύνης», Πολυξένη Τσούλη, εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας

«Τιμωρία ή διαπαιδαγώγηση;», Δημήτρης Καούνης, δικηγόρος, μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

14.10: Επιλογική ομιλία: «Η σημασία της ολιστικής προσέγγισης και της συνευθύνης στα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας», Κωνσταντίνα Σκλάβου, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ΠΑ.Δ.Α., πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ).

Της Βίκυς Βετουλάκη