Δημοτικό Σχολείο Λαιίκων: Η ενημέρωση, η φιλία και η συμπερίληψη «αντίδοτο» στο bullying

Δημοτικό Σχολείο Λαιίκων: Η ενημέρωση, η φιλία και η συμπερίληψη «αντίδοτο» στο bullying

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και Σχολικού Εκφοβισμού.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, συστηματική βία και επιθετική συμπεριφορά από μαθητές σε συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού ή/και ψυχικού πόνου. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο στο μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και τους παρατηρητές, τους μαθητές δηλαδή ή τους ενήλικες που είναι παρόντες τη στιγμή του περιστατικού σχολικής βίας ή γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Στο Δημοτικό Σχολείο Λαιίκων τα περιστατικά σχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού είναι πολύ σπάνια έως ανύπαρκτα. Όμως, όπως κάθε σχολική χρονιά, έτσι και τη φετινή, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού, όλη την εβδομάδα που πέρασε έγιναν από τους εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων ποικίλες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα σχολικού εκφοβισμού.

Μέσα από εκτενείς συζητήσεις οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Λαιίκων εξήγησαν στα παιδιά τι εννοούμε με τον όρο «σχολικός εκφοβισμός» ή “school bulling” και τον διέκριναν από το απλό πείραγμα. Μέσα από την προβολή ταινιών και την ανάγνωση βιβλίων μελέτησαν και ανέλυσαν σχετικά περιστατικά, ενώ οι μαθητές των μεγάλων τάξεων απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια και μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Τονίστηκε δε, ότι τα παιδιά πρέπει να μη φοβούνται, να σπάνε τη σιωπή τους και να μιλούν στους γονείς και τους δασκάλους τους, όχι μόνο όταν συμβαίνουν στα ίδια περιστατικά εκφοβισμού, αλλά κι όταν βλέπουν να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά σε άλλους.

Ακόμα, οι μαθητές του Δημοτικού Λαιίκων, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, δημιούργησαν και κόσμησαν τα ταμπλό των τάξεών τους με μηνύματα υπέρ της φιλίας, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, έγραψαν τα δικά τους συνθήματα σε φυλλάδια και τα μοίρασαν σε γονείς και περίοικους.

default

Τέλος, θέλοντας να «βροντοφωνάξουν» όλα τα παιδιά μαζί ένα μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού, σχημάτισαν με τα σώματά τους τη λέξη ΦΙΛΙΑ στο προαύλιο του σχολείου τους, με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας. Έτσι έστειλαν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα ενάντια στη σχολική βία και το σχολικό εκφοβισμό.