Γυμναστήριο στην Καλαμάτα προμηθευόταν αναβολικά από Αθήνα και τα πωλούσε σε πελάτες του

Γυμναστήριο στην Καλαμάτα προμηθευόταν αναβολικά από Αθήνα και τα πωλούσε σε πελάτες του

Παράνομες αναβολικές ουσίες και σκευάσματα κατηγορείται ότι προμήθευε πελάτες του 47χρονος που διατηρεί γυμναστήριο σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας. Έπειτα από παρακολούθηση και έρευνα που ξεκίνησε από το Δεκέμβριο το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, τη Δευτέρα πραγματοποίησε συντονισμένες επιχειρήσεις σε Καλαμάτα και Αθήνα και συνέλαβε τον 47χρονο, αλλά και δύο ακόμα άτομα στην Αθήνα, τα οποία τον προμήθευαν με τα εν λόγω σκευάσματα.

Η Δίωξη Ναρκωτικών κατάσχεσε σημαντική ποσότητα αναβολικών δισκίων και ουσιών, ενώ σε βάρος όλων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική ομάδα και παράβαση των νομοθεσιών περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, φαρμακευτικής νομοθεσίας, επιβλαβών φαρμάκων και περί ναρκωτικών.

Χθες όλοι τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ο οποίος τους άσκησε δίωξη και τους παρέπεμψε στον ανακριτή για να απολογηθούν.

Εκτενές δίκτυο πελατών
Ύστερα από πολύμηνη και συστηματική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι τρεις δράστες, τουλάχιστον από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023, συγκρότησαν εγκληματική ομάδα, η οποία διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ηγετικό μέλος ήταν ένας 65χρονος, που συνελήφθη.

Ο 65χρονος στην Αθήνα διατηρούσε φυσικό κατάστημα συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά και ιστοσελίδα με ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ ένας 44χρονος, που επίσης συνελήφθη, εργαζόταν στο κατάστημα ως υπάλληλος. Αμφότεροι είναι κάτοικοι Αθήνας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η εγκληματική ομάδα είχε ως σκοπό την αποκόμιση παράνομου κέρδους από την προμήθεια, διακίνηση και εμπορία απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών, εκμεταλλευόμενοι την επαγγελματική τους ιδιότητα, ενώ δραστηριοποιούνταν πανελλαδικώς, έχοντας αναπτύξει εκτενές δίκτυο πελατών.

Συγκεκριμένα, ο 65χρονος και ο 44χρονος χρησιμοποιούσαν ως κάλυψη τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης συμπληρωμάτων διατροφής στην Αθήνα, ενώ ο 47χρονος στην Καλαμάτα διέθετε τις ουσίες προς πώληση μέσω του γυμναστηρίου ιδιοκτησίας του. Τα προς πώληση απαγορευμένα προϊόντα εισάγονταν παράνομα από χώρες του εξωτερικού, όπως Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Βέλγιο, και Ρωσία, ενώ στη συνέχεια ανασυσκευάζονταν και διατίθεντο προς πώληση με διαφορετική εμπορική ονομασία.

Από την Αθήνα στην Καλαμάτα τα σκευάσματα έφταναν κυρίως μέσω ΚΤΕΛ, τα οποία παραλάμβανε ο 47χρονος και στη συνέχεια τα πωλούσε μέσα στο γυμναστήριό του σε πελάτες του.

Συλλήψεις
Το πρωί της Δευτέρας το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, πραγματοποίησε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα (Γαλάτσι και Νέο Ηράκλειο) και Καλαμάτα και συνέλαβαν τα τρία άτομα.

Οι συλληφθέντες προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons).

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην επιχείρηση και το σπίτι του 65χρονου στην Αθήνα, καθώς και στο γυμναστήριο του 47χρονου στην Καλαμάτα, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 1.191 αναβολικά δισκία, 187 φιαλίδια αναβολικών ουσιών, 63 αμπούλες αναβολικών ουσιών, 343 αναβολικές κάψουλες, 68 ναρκωτικά δισκία, 2 φύσιγγες με αναβολικό διάλυμα, 14 σύριγγες κενού περιεχομένου, μία ζυγαριά ακριβείας και πέντε κινητά τηλέφωνα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων  πράξεων.

Από τα παραπάνω στο γυμναστήριο στην Καλαμάτα βρέθηκαν περίπου 10 φιαλίδια αναβολικών ουσιών και σύριγγες.

Υπολογίζεται ότι από την εγκληματική δράση τους θα αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος περί τα 20.000 ευρώ.

Η έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ασφαλείας.

Της Βίκυς Βετουλάκη