Με πρόστιμα κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε δασικές εκτάσεις

Με πρόστιμα κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε δασικές εκτάσεις

Στα «κάγκελα» Δήμοι και φορείς

Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσα ή κοντά σε δασικές περιοχές, κινδυνεύουν να πληρώσουν, από την επόμενη εβδομάδα, τσουχτερά πρόστιμα, που μπορούν να φτάσουν και τα 50.000 ευρώ, σύμφωνα με νόμο που τους υποχρεώνει να έχουν μέχρι το τέλος του μηνός έκθεση για πυροπροστασία στο ακίνητό τους και καθαρισμό του οικοπέδου.

Για το σχετικό, όμως, νόμο επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ, αφού το αρμόδιο υπουργείο, εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο για περσινό νόμο, χωρίς να έχει υπολογίσει όλες τις παραμέτρους, όπως υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι.

Δήμοι, μηχανικοί, δασολόγοι και άλλοι φορείς αντιδρούν στο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι είναι ανεφάρμοστο. Την ίδια στιγμή, όμως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται μέσα σε μερικές ημέρες να κάνουν τη σχετική μελέτη και να την υποβάλλουν αρχικά στους Δήμους και μετά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ωστόσο ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Το Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών νομοθετήθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το νόμο 5075/14.12.2023, ο οποίος προβλέπει ηλεκτρονική βάση ετήσιας καταγραφής των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Στις 15 Μαρτίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράφει εγκύκλιο, σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή πλαισίου μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για τα ακίνητα που ευρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων.

Επίσης, σε συνέχεια του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ έπειτα από ΚΥΑ των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (19/5/2023), εκδίδεται η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, προς εφαρμογή του, εν όψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου του 2024.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες καλούνται μέχρι τη Δευτέρα να έχουν κάνει την έκθεση, να έχουν καθαρίσει τα ακίνητα και τα οικόπεδά τους και να έχουν υποβάλει τα σχετικά έγγραφα στους Δήμους, αφού η σχετική εφαρμογή στο gov.gr δεν είναι ακόμη έτοιμη. Αλλιώς αντιμετωπίζουν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και πάνω από 50.000 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θεωρητικά, πρέπει μέχρι 30 Απριλίου 2024 να υποβάλουν δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας με την οποία να δηλώνουν ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του ακινήτου του σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς, όπως αυτές ορίζονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.

Όπως όμως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι δυνατόν όλα αυτά να έχουν συμβεί σε μόλις 15 ημέρες, από την έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου.

Ο ρόλος των Δήμων

Η μη ύπαρξη μηχανισμών ελέγχου, αλλά και το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη η σχετική πλατφόρμα, οδήγησε τα υπουργεία να «πετάξουν το μπαλάκι» στους Δήμους, οι οποίοι όμως θα πρέπει να στήσουν δικό τους μηχανισμό ελέγχου, κάτι που αδυνατούν.

Ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Ακόμα, όμως, και αν αυτό ήταν δυνατό, παραμένουν στον αέρα πολλά ζητήματα εφαρμογής του μέτρου.

-Ποιος είναι ο «ειδικός επιστήμονας» που θα πρέπει να απευθυνθούν οι πολίτες και υπάρχει σχετικό μητρώο επαγγελματιών;

-Πώς ο ιδιοκτήτης θα γνωρίζει εάν είναι μέσα στην κατηγορία που εμπίπτει στις διατάξεις της νέας εγκυκλίου.

-Πώς οι Δήμοι θα συγκροτήσουν τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από ένα δασολόγο ή γεωπόνο, ένα μηχανικό και έναν ακόμα υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Αυτή η επιτροπή, μάλιστα, θα είναι υποχρεωμένη να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους των δικαιολογητικών.

-Τι θα αφορά η έκθεση αξιολόγησης και σύμφωνα με ποια δεδομένα και κριτήρια θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να πάρουν μέτρα πυροπροστασίας; Επίσης τι μέτρα θα είναι αυτά;

-Πόσα χρήματα θα κοστίσει η εφαρμογή του μέτρου στους ιδιοκτήτες και τι θα συμβεί με όσους αδυνατούν να πληρώσουν;