Οι υψηλές τιμές ενοικίων και πώλησης στρέφουν αρκετούς στην αγορά οικοπέδων για κατασκευή

Οι υψηλές τιμές ενοικίων και πώλησης στρέφουν αρκετούς στην αγορά οικοπέδων για κατασκευή

Μεγάλη ζήτηση από ξένους για αγορά ακινήτων στη Μάνη

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι τιμές των ακινήτων στη Μεσσηνία, με έμφαση στην Καλαμάτα, τόσο για ενοικίαση όσο και για πώληση. Ιδιαίτερα στον τομέα της ενοικίασης κατοικιών, η διαθεσιμότητα είναι πολύ περιορισμένη και οι τιμές «φωτιά».

Από την άλλη, στον τομέα των πωλήσεων, όπως σημειώνουν μεσίτες της περιοχής, υπάρχει μια μικρή κάμψη στην κίνηση, καθώς πωλήθηκαν αρκετά ακίνητα τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο κι εκεί οι τιμές παραμένουν υψηλές. Μάλιστα, εξαιτίας αυτού του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, τους τελευταίους μήνες πολλοί αναζητούν για αγορά οικόπεδα, προκειμένου να προχωρήσουν σε δική τους κατασκευή, ενώ ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον ξένων με οικονομική επιφάνεια για την περιοχή της Μάνης.

Θ. Σταθάς: «Η ενοικίαση το μεγαλύτερο πρόβλημα»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή μας, σύμφωνα με το μεσίτη Θεόδωρο Σταθά, είναι οι ενοικιάσεις κατοικιών. Η διαθεσιμότητα είναι πολύ περιορισμένη και ό,τι υπάρχει, είναι πολύ ακριβό. Αυτά που εκλείπουν περισσότερο είναι τα τριάρια και τα τεσσάρια.

Για το λόγο που διατηρούνται οι τιμές τόσο υψηλά, ο κ. Σταθάς πιστεύει ότι δεν ευθύνεται μόνο ότι αρκετά ακίνητα διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και το γεγονός ότι η Καλαμάτα πλέον αποτελεί πόλο έλξης μεγάλων εταιρειών που δημιουργούν υποκαταστήματα στην περιοχή μας και ανεβάζουν γενικότερα την αξία.

«Όταν έρχονται μεγάλες αλυσίδες και δημιουργούν μεγάλα καταστήματα,  παρασέρνουν τις τιμές και σε ενοίκια και σε πωλήσεις», προσθέτει.

Η πώληση ακινήτων το τελευταίο 4μηνο–5μηνο έχει σημειώσει πτώση, αλλά, όπως εξηγεί ο κ. Σταθάς, είναι λογικό, καθώς έγιναν αρκετές αγοραπωλησίες τα προηγούμενα χρόνια και ο κόσμος περιμένει μήπως προς το καλοκαίρι πέσουν λίγο οι τιμές.

Αλλά κι εκεί οι τιμές είναι υψηλές για την Καλαμάτα. Ειδικά οι καινούργιες κατοικίες ξεπερνούν σε τιμή τα 3.000 ευρώ το τ.μ., ενώ από κοντά ακολουθούν και τα πιο παλιά ακίνητα.

«Κάποιες φορές 20-25 χρόνων σπίτια φτάνουν σε τιμές τα καινούργια. Για αγορά υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα, αλλά όταν φτάνουν τόσο υψηλά, δεν μπορεί να αγοράσει ο κόσμος. Πιστεύω, όμως, ότι αργότερα, προς το καλοκαίρι, θα βελτιωθεί το θέμα με τις πωλήσεις», σημειώνει ο κ. Σταθάς.

Δ. Μπιρμπίλης: «Ψάχνουν για οικόπεδα»

Την κάμψη στις πωλήσεις τον τελευταίο καιρό διαπιστώνει και ο μεσίτης Διονύσης Μπιρμπίλης: «Υπάρχει μια ηρεμία τώρα σε σχέση με τελευταία χρόνια που υπήρχε εκτόξευση. Από το τέλος του 2020 έως το καλοκαίρι του 2023 είχαμε μεγάλη ζήτηση, κυρίως για διαμερίσματα και μονοκατοικίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγουν οι τιμές. Φτάσαμε στις τιμές να “τρέχουμε” πίσω από την Αθήνα και να ξεπεράσουμε την Πάτρα και το Βόλο. Στην Πάτρα πωλούσαν 2.500 – 3.000 το τετραγωνικό  κι εμείς πωλούσαμε 3.000 -3.500 το τετραγωνικό. Κάτω από 3.000 το τετραγωνικό δεν έβρισκες πριν. Είχαμε μια άνοδο τιμών τα τελευταία χρόνια 60-70%. Τώρα υπάρχει μια πτώση».

Μάλιστα, ο κ. Μπιρμπίλης παρατηρεί ότι λόγω των υψηλών τιμών υπάρχει τους τελευταίους 6-7 μήνες αυξημένη ζήτηση για οικόπεδα, προκειμένου να φτιάξουν μονοκατοικίες, καθώς το κόστος αγοράς ενός διαμερίσματος είναι πολύ πιο υψηλό.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, οι τιμές, όπως λέει, έχουν ξεφύγει πολύ σε σχέση με το μισθό του Έλληνα και πολλά νέα ζευγάρια βρίσκονται σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο οικογένειες να νοικιάζουν μεγάλα διαμερίσματα, μετά να μην μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο και να αρχίζουν οι διενέξεις. «Δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για ενοίκιο. Ψάχνουν πολλοί, αλλά είναι δύσκολο. Ειδικά στην Καλαμάτα, είναι πολύ δύσκολο και το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές», συμπλήρωσε.

Αυτό που έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στον κ. Μπιρμπίλη είναι ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό για τη Μάνη και, κυρίως, για κατασκευή νέων κατοικιών από την Καρδαμύλη έως τον Άγιο Νικόλαο.

«Η Μάνη έχει ανέβει πολύ στην κατασκευή κατοικιών. Οκτώ στους δέκα ξένους ζητούν αγορά οικοπέδου για κατασκευή στη Μάνη. Και μάλιστα, άνθρωποι υψηλού επιπέδου και οικονομικής επιφάνειας, γιατροί, συνταξιούχοι δικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίων κ.ά.», τονίζει ο κ. Μπιρμπίλης και διευκρινίζει ότι για έναν ξένο είναι συμφέρουσα επένδυση, φέρνοντας ως παράδειγμα συνταξιούχο δικηγόρο από το Άμστερνταμ που πρόσφατα αγόρασε μονοκατοικία στη Μάνη, αντί 500.000 ευρώ, με ένα ίδιο ακίνητο στην Ολλανδία να κοστίζει μέχρι και 2 εκατ. ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη