Παρουσίαση του βιβλίου «Επειδή δεν υπάρχει Planet B»

Παρουσίαση του βιβλίου «Επειδή δεν υπάρχει Planet B»

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη, σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά, με τίτλο «Επειδή δεν υπάρχει Planet B», και πρόλογο του οικουμενικού πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του ακαδημαϊκού Χρήστου Ζερεφού, θα γίνει από το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και τις εκδόσεις Πατάκη την Τετάρτη, 13 Μαρτίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο Φουαγιέ Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Ομιλητές στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θέμης Κανελλόπουλος, θα είναι οι:

•Γιάννης Πάζιος, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και μέλος  ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αντιπρόεδρος Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας και διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας»

•Βασίλης Παπαευσταθίου, αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Δήμου Καλαμάτας, πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ), MSc Αρχιτεκτονικής/ Πολεοδομίας, MSc Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτηρίων.

Δυο λόγια για το βιβλίο
Οι τραγικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βαδίζει ο πλανήτης λόγω της κλιματικής κρίσης.

Η μεγάλη ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τα πολλά αδύναμα σημεία της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής. Τα μεγάλα διλήμματα για παγκόσμιες οικονομίες που αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές, οι νέες γεω­πολιτικές ισορροπίες με το βαρύνοντα ρόλο της Κίνας στην πράσινη μετάβαση, η διαχείριση απορριμμάτων, η σπουδαιότητα των δασών στην οικολογική ισορροπία, η ρύπανση των νερών, η συμβολή της βιομηχανίας μόδας στις εκπομπές ρύπων, ο ρόλος της έξυπνης ψηφιακής γεωργίας, οι σύγχρονες μεταφορές, ο ρόλος της βιομηχανίας, οι αναγκαίες αλλαγές, τέλος, στην καθημερινή συμπεριφορά όλων μας αναλύονται με απλό και, κυρίως εποικοδομητικό, τρόπο μέσα από τη συνομιλία του Γιάννη Μανιάτη με τον Μάκη Προβατά. Σημαντικό μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στις ελληνικές συνθήκες και προτεραιότητες. Η ενεργειακή δημοκρατία, η ενεργειακή φτώχεια, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ενεργειακές κοινότητες, τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι μεγάλες γεωπολιτικές πρωτοβουλίες της χώρας για μετεξέλιξή της σε ενεργειακό κόμβο: ένα σφαιρικό πλέγμα αλληλοεξαρτώμενων προβλημάτων αναλύεται διεξοδικά και κυρίως, μια σειρά εμπεριστατωμένων λύσεων προτείνονται για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μέσα στο σύνθετο οικονομικό και διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται καθημερινά (από το οπισθόφυλλο).