Στη Σπάρτη ο 9ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «ATHENA IOOC»

Στη Σπάρτη ο 9ος διεθνής  διαγωνισμός ελαιολάδου «ATHENA IOOC»

Στη Σπάρτη θα πραγματοποιηθεί φέτος ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHENA IOOC), ο οποίος είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου που διοργανώνεται στη χώρα μας.

Στην 9η πλέον διοργάνωσή του έχει κατακτήσει περίοπτη θέση ανάμεσα στους διαγωνισμούς του είδους παγκοσμίως.

Οι δε δηλώσεις συμμετοχής στον ATHENA 2024 λήγουν στις 22 Μαρτίου και πραγματοποιούνται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας www.athenaoliveoil.gr.  

Με κριτές από όλο τον κόσμο
Το 2024 o ΑΤΗΕΝΑ θα διεξαχθεί στη Σπάρτη, 25 με 27 Απριλίου. Η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας επιλέχθηκε φέτος ως φιλοξενούσα πόλη, καθώς η καλλιέργεια της ελιάς εκτείνεται εκεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, καταλαμβάνοντας το 65% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Όπως πάντα, τη διεθνή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζουν έμπειροι γευσιγνώστες-δοκιμαστές διεθνούς εμβέλειας και κύρους, γνώστες της παγκόσμιας αγοράς.

Φέτος προέρχονται από Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία, Χιλή και, φυσικά, από Ελλάδα.

Ο ATHENA IOOC, σεβόμενος τα προς αξιολόγηση δείγματα και τους παραγωγούς τους, παραμένει ο διαγωνισμός με το μεγαλύτερο αριθμό κριτών ανά αριθμό ελαιολάδων, ενώ η αξιολόγηση τους γίνεται υπό άψογες συνθήκες και αποκλειστικά πρωινές ώρες, όπως είναι το ιδανικό. 

Εστιατόρια με λίστα ελαιολάδων
Για τα ελληνικά ελαιόλαδα ο ATHENA IOOC προσπαθεί να ανοίξει δρόμο και στην ελληνική premium αγορά, που βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, απευθυνόμενος σε επιλεγμένους χώρους εστίασης. Προσκαλεί, έτσι, διακεκριμένους σεφ ως «guest» κριτές, χωρίς ο βαθμός τους να υπολογίζεται, ενώ γευστικές δοκιμές των βραβευμένων ελαιολάδων, εκτός από την ημέρα της επίσημης απονομής των διακρίσεων του διαγωνισμού, διοργανώνονται από αυτόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο αρχιμάγειρες και άλλους επαγγελματίες Horeca.  

Κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα, από το 2024 ο ATHENA IOOC θεσπίζει τη βράβευση ελληνικών εστιατορίων με λίστα ελαιολάδων (olive oil list), τιμώντας το εν λόγω προϊόν, με τη διάκριση «Athena Olive Oil Restaurant Award».

Από το 2016 ο ATHENA IOOC έχει διεξαχθεί σε οκτώ εμβληματικές για το ελαιόλαδο πόλεις: Αθήνα, Πύλο, Δελφούς, Ναύπλιο, Σπάτα, Μυτιλήνη, Σητεία και Καβάλα, με ανοδική πορεία στον αριθμό των δειγμάτων, ποσοτικά και ποιοτικά, δηλαδή από περισσότερες χώρες και από όλο και πιο σημαντικούς ελαιοπαραγωγούς.

Ο λόγος που ο διαγωνισμός αλλάζει κάθε χρόνο τόπο διεξαγωγής είναι η επιδίωξη των διοργανωτών να αναδειχθούν όλες οι ελαιοκομικές περιοχές της χώρας και οι γηγενείς ποικιλίες ελιάς και, μάλιστα, διεθνώς. Μάλιστα, η επιλογή αυτή δεν έχει μείνει στο πλαίσιο της επιδίωξης, αφού μέχρι και νέες φυτεύσεις αφανών ποικιλιών έχουν παρατηρηθεί κατόπιν διάκρισης ελαιολάδων από αυτές στον ATHENA IOOC, κάτι που συμβάλλει καθοριστικά στην ελαϊκή πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, ένα πλέγμα τοπικών δράσεων πλαισιώνει συστηματικά το διαγωνισμό, προβάλλοντας σφαιρικά κάθε τόπο διεξαγωγής του.   Η διοργάνωση του ATHENA IOOC πραγματοποιείται από την εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum, η οποία καμία άλλη σχέση δε διατηρεί με το ελαιόλαδο ή παραγωγούς του.

Περισσότερες πληροφορίες στα 210 766 0560 και info@vinetum.gr.