9ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου ATHENA: Βραβεία σε 17 μεσσηνιακές εταιρείες

9ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου ATHENA: Βραβεία σε 17 μεσσηνιακές εταιρείες

Τριάντα ειδικοί του ελαιολάδου συγκεντρώθηκαν για τρεις ημέρες στη Σπάρτη, στα τέλη Απριλίου, προκειμένου να αναδείξουν το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο, στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA που διοργανώθηκε από τη Vinetum.

Μετά τη σχετική γευσιγνωσία αποφάνθηκαν ότι το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο για το 2023 είναι το Marcum Coratina (από την ποικιλία ελιάς Κορατίνα, με καταγωγή από τη νότια Ιταλία) της εταιρείας Marcum Olive, που εδρεύει στο Paso Robles της κομητείας San Luis Obispo στην Καλιφόρνια.

Δεύτερο καλύτερο αναδείχθηκε ένα ελαιόλαδο από τη Βραζιλία, μια χώρα που παράγει μόνο 500 τόνους ελαιόλαδο το χρόνο και η οποία πριν από μια δεκαπενταετία δεν είχε ούτε μία ρίζα ελαιόδεντρου για καλλιέργεια.

Στην τρίτη θέση αναδείχθηκε ένα ελαιόλαδο από την Ισπανία.

Όσον αφορά στα ελληνικά ελαιόλαδα που πήραν μέρος στο διαγωνισμό, συνολικά 208 δείγματα κατάφεραν να κερδίσουν αρκετά μετάλλια, αλλά δεν μπήκαν στην τριάδα των πρώτων.

Τα ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν προήλθαν από 23 χώρες (Αλγερία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή), με το ποσοστό των ελληνικών δειγμάτων να βρίσκεται στο 38%.

Η τριήμερη διαδικασία αξιολόγησης κατέληξε σε 364 μετάλλια, εκ των οποίων τα 105 σε ελληνικά ελαιόλαδα. Αναλυτικά, δόθηκαν: 40 Διπλά Χρυσά (τα 4 ελληνικά), 169 Χρυσά (27 ελληνικά), 94 Αργυρά (40 ελληνικά) και 61 Χάλκινα (36 ελληνικά). Συνεπώς, πάνω από το 50% των ελληνικών ελαιολάδων που συμμετείχαν διακρίθηκαν με κάποιο μετάλλιο, ενδεικτικό της ανοδικής πορείας του ελληνικού ελαιολάδου εν γένει, παρά τις δυσκολίες της χρονιάς.

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος κρίθηκε το Κρίσσα από τα Χανιά, της εταιρείας Cretan Heritage, από την ποικιλία Τσουνάτη, που θεωρείται η αρχαιότερη ποικιλία ελιάς της Κρήτης.

Μεσσηνία
Από τη Μεσσηνία η εταιρεία Agrovim πήρε το καλύτερο μετάλλιο (διπλό χρυσό) με το Iliada Βασιλικός, ενώ βραβεία πήραν και άλλα προϊόντα της. Επίσης βραβεία κέρδισαν οι εταιρείες: Άξιον Olives, Mezana Extra Virgin Olive Oil, Liokareas, Messinittree, ΕΛΜΕΣ βιολογικό, Κωνσταντίνος Ποτού Group of Companies, Olive Ergo Anagnostopoulos, Elinikon Καρούμπαλης, Φάρις Agrexpo, Μυθικόν Λιοτρίβι Γαργαλιάνων, Olymp Κωνσταντόπουλος, Vatsiko Ελαιώνας, Di Morea, Τσαγκλής Πέτρος, Sikos, Καψαμπέλης.
Α.Π.