Στις 24 Μαρτίου οι Λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο

Στις 24 Μαρτίου οι Λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο

Υποστήριξη Περιφέρειας Πελοποννήσου, κάλεσμα συμμετοχής από Οργανωτική Επιτροπή

Η πολιτιστική εκδήλωση «Λαμπαδηφορίες» στη Δημοτική Κοινότητα Σιδηροκάστρου Μεσσηνίας θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το έθιμο αυτό διασώζεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Έλληνες με αναμμένες δάδες συμβόλιζαν την Ανάσταση του Έθνους και την απελευθέρωση από τους Τούρκους, που είχε συνδυαστεί με την Ανάσταση του Χριστού. Η φωτιά συμβόλιζε την αναγέννηση της Ελλάδας και με αυτόν τον τρόπο, με τις λαμπαδηφορίες, διέδωσαν την απελευθέρωση του Έθνους σε κάθε άκρη της γης.

Στο μεταξύ, κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, ο οποίος έχει κατοχυρωμένα νομικά τα πνευματικά δικαιώματα του ιστορικού εθίμου, Μαρία Λιακάκη. Σε αυτό αναφέρεται: «Αγαπητοί συμπατριώτες, στις 24 Μαρτίου θα διεξαχθεί το ιστορικό μεσσηνιακό έθιμο των Λαμπαδηφοριών Σιδηροκάστρου Τριφυλίας. Παρακαλούμε όποιον και όποια μπορεί, να συμβάλει με όποιον τρόπο επιθυμεί και να βοηθήσει στη μεγάλη αυτή γιορτή του Σιδηροκάστρου, που τιμά τους ήρωες της Επανάστασης του 1821!

Η συμμετοχή συλλόγων μέχρι τώρα είναι μεγάλη, το χωριό θα δεχθεί πολύ κόσμο, και χρειαζόμαστε βοήθεια! Παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μας! Εκ μέρους του προέδρου της Κοινότητας Σιδηροκάστρου Αθανασίου Κυριαζή, της Οργανωτικής Επιτροπής, του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών και των μελών του, του Συλλόγου Γυναικών Σιδηροκάστρου “Εστία”, του Εξωραϊστικού Συλλόγου “Δημοσθένης Κάκκαβας” και του τελετάρχη Κ. Αρνόκουρου». 
Η.Γ.