Taygetos Challenge 2024: Με 920 συμμετοχές και βελτιωμένες διαδρομές η αθλητική γιορτή ορεινού τρεξίματος της Μάνης

Taygetos Challenge 2024: Με 920 συμμετοχές και βελτιωμένες διαδρομές η αθλητική γιορτή ορεινού τρεξίματος της Μάνης

Εδώ και 15 χρόνια η διήμερη συνάντηση ορεινού τρεξίματος Taygetos Challenge έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου και έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για αθλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που αγαπούν τις προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα μια αθλητική γιορτή με αγωνιστικές επιλογές για όλους, με επίκεντρο την Καρδαμύλη.

Με τους διοργανωτές να μην επαναπαύονται και να προσθέτουν κάθε χρόνο βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα, επαγγελματισμό και αίγλη, οι προλήψεις που συνδέονται με τον αριθμό 13 -καθώς ο αγώνας που διεξάγεται το άλλο Σαββατοκύριακο 23-24 Μαρτίου είναι ο 13ος, αφού χάθηκε η διετία του covid- δεν τους αγγίζουν.

Κόντρα σε αυτό επέλεξαν για «μασκότ» μια πανέμορφη μαύρη γάτα, η οποία κοσμεί και την αφίσα της διοργάνωσης! Δύναμη του αγώνα, οι 920 δηλώσεις συμμετοχής, που αναμένεται να επιβεβαιωθούν κοντά σε αυτό το νούμερο στην πράξη και αρωγός από φέτος και ο Δήμος Δυτικής Μάνης, με ένθερμο υποστηρικτή προσωπικά τον νέο Δήμαρχο, Γιώργο Χιουρέα. Μάλιστα, ήδη οι διοργανωτές βλέπουν ακόμη πιο μακριά, ευελπιστώντας ότι η ουσιαστικότερη βοήθεια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Αθλητισμού μπορούν να εκτοξεύσουν το Taygetos Challenge στο μέλλον, πολλαπλασιάζοντας τα ήδη σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Μια εβδομάδα πριν τον αγώνα, οι υπεύθυνοι της σπουδαίας αυτής συνάντησης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο χώρο Α49 στην Καλαμάτα, παρουσία του Δημάρχου Δυτικής Μάνης, Γιώργου Χιουρέα, στο πλαίσιο της οποίας ανακοινώθηκαν οι τελικές λεπτομέρειες για το μεγάλο ραντεβού του διημέρου 23-24/3.

Η σημασία του αγώνα για την τοπική κοινότητα και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της Δυτικής Μάνης επισημάνθηκε από τον Δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Γιώργο Χιουρέα, ο οποίος υπογράμμισε την ενεργή συμμετοχή και την υποστήριξη του Δήμου στη διοργάνωση του αγώνα, παρ’ ότι ίσως δεν είναι απαραίτητη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αρτιότητα της προσπάθειας. Ο Δήμαρχος τόνισε τη σημαντικότητα του αγώνα για την περιοχή από πλευράς τουρισμού και την ανάδειξη της περιοχής ως προορισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων. Ο αγώνας εξυπηρετεί τη σύγχρονη αντίληψη των αναγκών του ταξιδιώτη και αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά του Ταϋγέτου και της Δυτικής Μάνης. Αναφορά έγινε και στη φροντίδα και καθαρισμό των μονοπατιών που μετά τον αγώνα αξιοποιούνται τα μέγιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Ο Γιάννης Αβραμέας, διοργανωτής του αγώνα, μας μετέφερε στο μακρινό 2010, την πρώτη χρονιά του αγώνα, του πρώτου πανελλήνιου αγώνα ορεινού τρεξίματος που διεξήχθη στην Πελοπόννησο. Ο αγώνας, ο οποίος έχει καταστεί πλέον θεσμός όχι μόνο για την περιοχή αλλά για όλη την Ελλάδα, αποτελείται από τέσσερις διαδρομές: Marathon 40χλμ, Experience 22χλμ, Basic 10χλμ και Fun 5χλμ, καλύπτοντας έτσι κάθε επίπεδο αθλητικής ετοιμότητας. Με αυτές τις διαδρομές στην αγκαλιά του Ταϋγέτου, ο αγώνας συνδέει άρρηκτα το μοναδικό φυσικό κάλλος του βουνού και της θάλασσας, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς. «Με τη σύμπραξη με το Δήμο ευελπιστούμε στην καλύτερη εκδοχή του αγώνα» πρόσθεσε ακόμη ο ίδιος.

Το Taygetos Challenge είναι ο μοναδικός αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα που είναι διήμερος, ανέφερε ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα, Νίκος Κωστόπουλος. Ο αγώνας απαρτίζεται από έναν κάθετο αγώνα ταχύτητας 150 μέτρων με 650 μέτρα κάθετης υψομετρικής μια μέρα πριν το μαραθώνιο και αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει! Φέτος έχουμε δύο μεγάλες αλλαγές στις διαδρομές των διαδρομών Experience 22km και Marathon 40km καθώς έχουν προστεθεί 3 χιλιόμετρα στην κάθε διαδρομή και οι αθλητές πλέον διασχίζουν το φαράγγι του Βυρού κατά μήκος για απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου. Αναμένουμε επίσης με αγωνία τα καινούρια ρεκόρ διαδρομών!

Με σχεδόν 1.000 εγγραφές, ο αγώνας Taygetos Challenge προσελκύει έναν αυξανόμενο αριθμό αθλητών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το 10% των συμμετοχών είναι αθλητές από το εξωτερικό, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για προβολή και οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινότητας. Μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον έχει φέτος η διαδρομή Marathon και Experience καθώς έχουν γίνει προσθήκες στις διαδρομές και η χρονομέτρηση στο ρεκόρ αγώνα θα μετρήσει από την αρχή. “Στόχος του αγώνα είναι να γίνει διεθνής και η διοργάνωση αυτή έχει το προφίλ, την υποδομή και την εμπειρία για να το πετύχει αν έχει την υποστήριξη που χρειάζεται από τους αρμόδιους φορείς” όπως ανέφερε η Σοφία Φιλέα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας του αγώνα.

Οι διοργανωτές θα ήθελαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς όλους τους χορηγούς, τους φορείς, τους υποστηρικτές, την τοπική κοινότητα και τους εθελοντές που συμβάλλουν στην επιτυχία αυτού του αγώνα, και καλούν το κοινό να υποστηρίξει την εκδήλωση, είτε μέσω της παρουσίας τους στην περιοχή την ημέρα του αγώνα είτε μέσω ενεργού συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα Taygetos Challenge, τις διαδρομές, τις εγγραφές και το πρόγραμμα της εκδήλωσης, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.taygetoschallenge.com ή επικοινωνήστε με την γραμματεία του αγώνα στο info@taygetoschallenge.com

Κλείνοντας, οι διοργανωτές εκφράζουν τις καλύτερες τους ευχές για μια ασφαλή και επιτυχημένη διεξαγωγή του 13ου αγώνα Taygetos Challenge, ανυπομονώντας να υποδεχτούν τους αθλητές και τους επισκέπτες στο μαγευτικό τοπίο της Δυτικής Μάνης.

Πρόγραμμα
Σάββατο 23.3.24

      14.00 : Εκκίνηση (1 χλμ μετά την Καρδαμύλη στο δρόμο προς Στούπα, στη θέση Καλαμίτσι) της πρώτης πεντάδας του Vertical. Η εκκίνηση θα δίνεται ανά λεπτό σε ομάδες των 5 αθλητών. 

      14.30 : Ξεχωριστή εκκίνηση για τα παιδιά.

      18.30 – 19.00 :  Παραλαβή των δώρων από την κλήρωση

      19:00 : Pasta Party -Δωρεάν γεύμα μακαρονάδας στους αθλητές στο προαύλιο της γραμματείας

      19.20 – 19.30 : Σύντομη ενημέρωση για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αγώνα και την συμβολή όλων των αθλητών στην εμφύτευση δέντρων, στην κεντρική πλατεία της Καρδαμύλης.

      19.30 : Τεχνική ενημέρωση για τους αγώνες της Κυριακής στην κεντρική πλατεία της Καρδαμύλης. – TBC

Κυριακή 24.3.23

      08.00 : Εκκίνηση του Hansaplast Taygetos Marathon 40χλμ και Experience 22χλμ στην κεντρική πλατεία της Καρδαμύλης.

      08.10 : Εκκίνηση του Taygetos Basic 10χλμ και Independent Fun 5χλμ στην κεντρική πλατεία της Καρδαμύλης.

      08.45 : Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού των πρώτων αθλητών της διαδρομής Independent Fun (5 χλμ)

      09.15 : Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού των πρώτων αθλητών της διαδρομής Basic (10 χλμ)

      09.30 : Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού των πρώτων αθλητών της διαδρομής Experience (20 χλμ)

      11.20 : Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού των πρώτων αθλητών της διαδρομής Hansaplast Marathon (40 χλμ).

      16.00 : Απονομές των νικητών ανά κατηγορία

      17.00 : Χρονικό όριο έγκυρων τερματισμών του αγώνα.