«Ξύπνησαν» μνήμες από τα χθεσινά Ρίχτερ

«Ξύπνησαν» μνήμες από τα χθεσινά Ρίχτερ

Σεισμός ανοιχτά των Φιλιατρών “ταρακούνησε” τη Μεσσηνία

Έντονα αισθητός έγινε ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 9.12 π.μ. ώρα Ελλάδας σε θαλάσσιο χώρο κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ανοικτά της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

Από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανακοινώθηκε ότι ο σεισμός έγινε σε απόσταση 239 χλμ. δυτικά – νοτιοδυτικά της Αθήνας. Ένα λεπτό πριν από τα 5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε σεισμός 4,3 Ρίχτερ, με την αρχική εκτίμηση, πάντως, να κάνει λόγο για σεισμό 5,6 Ρίχτερ.


Τριφυλία: «Στον αέρα» από τα 5,7 ρίχτερ

-Εκκενώθηκαν και έκλεισαν τα σχολεία, έλεγχοι σε κτήρια
«Στον αέρα» σηκώθηκε χθες το πρωί η Τριφυλία με την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,7 ρίχτερ που σημειώθηκε περί τις 9.12, στα ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου, και έγινε αισθητή στην Πελοπόννησο, την Αττική, τα νησιά του Ιονίου, μέχρι και την Ιταλία.

Τόσο η ένταση όσο και η διάρκεια του σεισμού προκάλεσαν αναστάτωση και ανησυχία στους κατοίκους της Τριφυλίας, καθώς, πραγματικά, σείστηκε ο τόπος! Μάλιστα, ο τρόπος εκδήλωσης του φαινομένου «τρέλανε» μέχρι και το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το οποίο κατέγραψε δύο σεισμούς 5,6 και ακολούθως 5,7 Ρίχτερ. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, έγινε λάθος και ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ τελικά ήταν ένας. Πάντως, είχε προηγηθεί ακόμη ένας, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ.

Το ακριβές επίκεντρο εντοπίστηκε 17 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά των Στροφάδων σε εστιακό βάθος 29,1 χλμ.

Στις σχολικές μονάδες της Τριφυλίας, οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους μαθητές, ιδίως των μικρότερων ηλικιών και συντεταγμένα, χωρίς εμφανή πανικό, τους έβγαλαν στα προαύλια.

Κόσμος βγήκε από υπηρεσίες, καταστήματα, οικίες και το Δημοτικό Μέγαρο Τριφυλίας στην Κυπαρισσία. Αμέσως υπήρξε επικοινωνία Δήμου με Περιφέρεια και Π.Υ. Γαργαλιάνων και Π.Κ. Κυπαρισσίας, ενώ από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, την Τεχνική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία του Δήμου έγιναν αυτοψίες και έλεγχοι σε σχολικά και άλλα κτήρια, χωρίς να διαπιστωθούν ζημιές.

Με απόφαση του δημάρχου Τριφυλίας, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, έκλεισαν οι σχολικές μονάδες στο Δήμο, καθώς και τα Κλειστά Δημοτικά Γυμναστήρια.

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Γ. Παπαδόπουλος: Εικόνα αρκετά φυσιολογικής μετασεισμικής εξέλιξης
Μιλώντας το μεσημέρι στο Naftemporiki TV, ο Δρ. Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ήταν ένας δυνατός σεισμός που έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, όπως τόνισε, το επίκεντρο βρίσκεται σε υποθαλάσσιο χώρο, κάτι που δημιουργεί μία απόσταση ασφαλείας μεταξύ της εστίας και των κοντινότερων οικισμών, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν αναφορές για βλάβες.

Σημείωσε ότι ακολούθησαν αρκετοί (10-12) μικρότεροι σεισμοί μεγέθους κάτω των 4 Ρίχτερ, οι οποίοι έχουν αρχίσει να δίνουν μια εικόνα αρκετά φυσιολογικής μετασεισμικής εξέλιξης. «Ίσως αρχίσουν να δείχνουν το δρόμο ότι τα 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αν και αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο», πρόσθεσε.

«Θα περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα για να δούμε την πλήρη εξέλιξη και να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ιστορικό στην ευρύτερη περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός έγινε το 2018 με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι παρακολουθείται το φαινόμενο.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «το θρίλερ με τον δήθεν διπλό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου έληξε. Αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοίνωσε 2 σεισμούς μεγεθών 5,6 και 5,7. Τελικά, μετά μισή ώρα ανακοίνωσε 4,5 και 5,7. Τέτοια σφάλματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Πρέπει να εξαλειφθούν. Δημιουργούν σύγχυση και δυσκολεύουν την αξιολόγηση».

«Ως προς την ουσία, προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι αν ο 5,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Θα επανέλθω όταν συλλεγούν περισσότερα δεδομένα» συμπλήρωσε.

Σε νεότερη ανάρτησή του, επισήμανε ότι η σεισμική δράση συνεχίζεται στον Κυπαρισσιακό κόλπο, με σεισμούς μικρότερους του μεγέθους 4 που γίνονται μετά τον πρωινό 5,7. «Ήδη γνωρίζουμε ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι οριζόντιας ολίσθησης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Πριν από χρόνια μελετήσαμε και δημοσιεύσαμε λεπτομερείς έρευνες τόσο για την πρόσφατη όσο και για την ιστορική σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής» πρόσθεσε.

Καραστάθης: Μακριά από τις ακτές ο σεισμός
Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε ότι προηγήθηκε μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, ενώ σχεδόν ένα λεπτό αργότερα, στις 09.12, ακολούθησε η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7.

«Η δόνηση αυτή λόγω του μεγάλου μεγέθους που είχε έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο και δημιούργησε μία ανησυχία αρκετά μεγάλη στις περιοχές αυτές. Δεχτήκαμε κλήσεις όχι μόνο από τη Μεσσηνία, αλλά από το Γύθειο, τη Ζάκυνθο, από την Ηλεία. Αλλά το θέμα είναι ότι ο σεισμός αυτός ήταν μακριά από τις ακτές, γεγονός που περιόρισε και τις επιπτώσεις του» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραστάθης και πρόσθεσε ότι ακόμη είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

«Θα περιμένουμε να δούμε και την ακολουθία του. Έχουμε καλό δίκτυο στην περιοχή, καταγράφουμε τη σεισμικότητα, από εκεί και πέρα τις επόμενες ώρες, μετά ένα 24ωρο τουλάχιστον, θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή είναι οι πρώτες ώρες δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια. Αυτό που περιορίζει την ανησυχία είναι η έκταση από τις ακτές», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ζημιές είναι απειροελάχιστες.

Λέκκας: Δεν υπάρχει ανησυχία
Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, επισήμανε ότι πρόκειται για μία σεισμογενή περιοχή, ενώ ο σεισμός ήταν σε θαλάσσιο χώρο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ανησυχία. Πρόσθεσε ότι μικρές ζημιές εντοπίζονται στο μοναστήρι των Στροφάδων.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, καθώς ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές. Όπως τόνισε, η δόνηση των 5,7 Ρίχτερ έγινε εντονότατα αισθητή σε μια μεγάλη περιοχή στη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο.

«Δε μας δημιουργεί καμία απολύτως ανησυχία δεδομένου ότι είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας. Είπε, επίσης, ότι δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός, καθώς σημειώθηκε στον ίδιο χώρο εντός ολίγων δευτερολέπτων.

Σεισμοί μικρότερου μεγέθους μετά τα 5,7 Ρίχτερ
«Καταγράφονται σεισμοί μικρότερου μεγέθους μετά τα 5,7 Ρίχτερ. Αυτό είναι θετικό σημάδι εκτόνωσης αυτή τη στιγμή που είναι νωρίς για συμπεράσματα» σχολίασε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Τσελέντης: Κατά μεγάλη πιθανότητα ο κύριος σεισμός
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων. «Η περιοχή αυτή σεισμοτεκτονικά χαρακτηρίζεται από το ελληνικό τόξο, δηλ. τη σύγκρουση της αφρικανικής πλάκας με την πλάκα του Αιγαίου και τη βύθισή της από κάτω της. Το δυτικό τμήμα του τόξου τερματίζεται ΒΔ της Ζακύνθου και ο σεισμός έγινε σε ένα μικρό ρήγμα κάθετο προς τη ζώνη καταβύθισης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Το ρήγμα αυτό είναι πάνω από τη βυθιζόμενη πλάκα, για αυτό είχαμε και μικρό εστιακό βάθος».

Ο κ. Τσελέντης επισήμανε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και μέχρι τα Χανιά, επειδή η σεισμική ενέργεια διαδόθηκε κατά μήκος της συμπαγούς βυθιζόμενης πλάκας που φτάνει μέχρι τη Ρόδο. «Μισό λεπτό πριν είχαμε ένα προσεισμό 4,5R. Η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες, ακόμα και εβδομάδες, αρκετά μεσαίου μεγέθους γεγονότα. Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κυρίως σεισμός, αλλά και λίγο μεγαλύτερος αν γίνει, λόγω της θέσης του επικέντρου, δε θα έχει επιπτώσεις. Και το 1982 είχαμε 5,7R στην ίδια περιοχή» σημείωσε.

Διευκρίνισε, δε, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο σημερινός σεισμός να ενεργοποιήσει το ρήγμα της Καλαμάτας.

Υλικές ζημιές σε μοναστήρι στις Στροφάδες
Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο καστρομονάστηρο στις Στροφάδες, χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο υπήρχαν εργάτες, οι οποίοι εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά το σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Ζημιές στη Ζαχάρω
Μικρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στη Ζαχάρω Ηλείας μετά το σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στη φάση της καταγραφής των ζημιών. Υπάρχουν κάποια θέματα». Έκανε, δε, λόγο για μικρές υλικές ζημιές, μεταξύ άλλων στο δημοτικό στάδιο και σε μάντρες.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Αυτοψίες στη Μεσσηνία
Αυτοψίες σε κτήρια και σχολικές μονάδες των Δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές από τους σεισμούς πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών, όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «υπάρχουν αναφορές για κάποιες ζημιές σε παλιά κτήρια, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, κλειστά θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους σήμερα τα σχολεία του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σχολεία του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές, ενώ στη 1.00 μετά το μεσημέρι συνεδρίασε το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας.

Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού για τον προσεισμό και το τσουνάμι
Αναλυτική ανακοίνωση για τον ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ ανατολικά των Στροφάδων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως αναφέρει: «Την 29η Μαρτίου 2024 και ώρα 09:12:48.74 είχαμε ανατολικά των Στροφάδων πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.7 στην κλίμακα Richter. Πριν από το σεισμό αυτό και ώρα 09:11:54.78, δηλαδή πριν από 53.96 δευτερόλεπτα, σημειώθηκε προσεισμός στην ίδια περιοχή. Το αυτόματο σύστημα εντόπισε άμεσα και σωστά την ύπαρξη δύο σεισμών και μάλιστα υπολόγισε και τα επίκεντρα στη σωστή θέση. Ωστόσο, ενώ το μέγεθος του δεύτερου ισχυρού σεισμού υπολογίστηκε σωστά, ο προσεισμός εμφανίστηκε με λάθος μέγεθος στην αυτόματη λύση.

Ο λόγος ήταν ότι για όλα τα αυτόματα συστήματα ο υπολογισμός του μεγέθους βασίζεται τυπικά σε ένα διάστημα (παράθυρο) καταγραφής 120 δευτερολέπτων για τον κάθε σεισμό. Αυτό γίνεται, ώστε η μέτρηση να περιλαμβάνει ικανό αριθμό σταθμών στους υπολογισμούς, ακόμα και για την περιοχή του ελληνικού τόξου, αλλά και τις συνοριακές περιοχές της Ελλάδας.

Στην εν λόγω περίπτωση, το αυτόματο σύστημα για τον υπολογισμό του μεγέθους του προσεισμού χρησιμοποίησε παράθυρο στο οποίο είχε ήδη εισέλθει ο μεγάλος σεισμός και έτσι επηρεάστηκε.

Η βάρδια Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ ταυτοποίησε άμεσα την ύπαρξη του λάθους στο μέγεθος, ωστόσο έπρεπε να στείλει άμεσα την επείγουσα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, αφού το μέγεθος του σεισμού ήταν Μ 5.7 (άνω του Μ 5.5). Η προειδοποίηση τσουνάμι ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα μόλις σε 6 λεπτά (9:18).

Αμέσως μετά, στις 9:21:28 (3 λεπτά μετά) είχε ολοκληρωθεί η λεπτομερής λύση του ισχυρού σεισμού και στις 09:23:17 (1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα μετά) διορθώθηκαν και τα στοιχεία του προσεισμού».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ αντέδρασε ψύχραιμα και υπεύθυνα, ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη περίπτωση σεισμού (προσεισμός με διαφορά δευτερολέπτων και ανάγκη προειδοποίησης τσουνάμι), και ανακοίνωσε τις ορθές λύσεις στον ελάχιστο δυνατό χρόνο».