5η ανοικτή επιστολή: Γαστρονομικοί προορισμοί

5η ανοικτή επιστολή: Γαστρονομικοί προορισμοί

Στην 5η Ανοικτή Επιστολή θα εστιάσουμε σε ένα σύνολο γαστρονομικών προορισμών, πολλοί από τους οποίους, παρά την έλλειψη πιστοποιημένων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), κατάφεραν να αναδείξουν την πόλη και την περιοχή τους ως γαστρονομικούς προορισμούς.

Κατανοούν ότι η γαστρονομία αποτελεί έναν από τους τομείς με μεγάλη αξία για τους τουρίστες, οι οποίοι αναζητούν την αυθεντική τοπική κουζίνα και επιδιώκουν να γευτούν τα τοπικά προϊόντα και να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους μέσω των παραδόσεων κάθε περιοχής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), περισσότερο από το ένα τρίτο των δαπανών ενός τουρίστα αφιερώνεται σε τροφή, επισημαίνοντας τη σημασία της γαστρονομίας ως κύριο λόγο ταξιδιού.

Η γαστρονομία, ως ανερχόμενη μορφή τουρισμού, ορίζεται από την UNWTO ως μια εμπειρία που συνδέεται με το φαγητό και σχετικά προϊόντα και δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη σε τοπικούς παραγωγούς, η συμμετοχή σε φεστιβάλ φαγητού, μαθήματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής. Επιπλέον, από το 2004, η UNESCO έχει οργανώσει το δίκτυο “Πόλη της Γαστρονομίας”, προβάλλοντας την καλλιέργεια της δημόσιας εκτίμησης για τη διατροφή, την προώθηση της διατροφικής εκπαίδευσης και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Ωστόσο, η Καλαμάτα, για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, δεν περιλαμβάνεται στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Η επισκόπηση προορισμών στο europeanbestdestinations.com αναδεικνύει το γεγονός ότι πολλές πόλεις επικεντρώνονται στην προβολή των γαστρονομικών τους παραδόσεων και στην ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού και απευθυνόμενοι στους καλοφαγάδες όλου του κόσμου, προτείνουν: «Για τους λάτρεις του κρασιού, του καλού φαγητού, για όσους θέλουν να αφήσουν την πεπατημένη και να ανακαλύψουν νέες αισθήσεις, νέα αρώματα, νέες γεύσεις, για όσους θέλουν να εκπλήσσονται και να ανακαλύπτουν τα καλύτερα της Ευρώπης, για όσους αναζητούν μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες, επιλέξαμε τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους λάτρεις του φαγητού στην Ευρώπη.

Πάρτε μέρος σε συγκομιδή στο Μπορντό, γευσιγνωσία κρασιού στην κοιλάδα Douro, αναζητήστε τρούφες στα δάση της Κροατίας, δοκιμάστε την τοπική κουζίνα αλλά και γαστρονομικές καινοτομίες στο Πόρτο, τη Φλωρεντία, το Παρίσι, το Μπέργκεν, την Αθήνα και το Ντουμπρόβνικ. Θα λατρέψετε τα κρασιά της Αλσατίας όταν επισκέπτεστε το Colmar και το Στρασβούργο, αλλά και νόστιμες τηγανίτες και το μηλίτη Νορμανδίας στο Mont Saint-Michel. Απολαύστε ένα απαλό παγωτό στο Μιλάνο, τη Ρώμη ή τη Φλωρεντία με ένα νόστιμο Prosseco ή απολαύστε μια βάφλα Βρυξελλών με παραδοσιακή μπύρα».

Τελικά, ποιος μας φταίει που τα τοπικά μας προϊόντα δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα επέτρεπε να βρισκόμαστε στους κορυφαίους καταλόγους των γαστρονομικών προορισμών της Ευρώπης με τίτλο KALAMATA η πατρίδα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, της ΠΟΠ σφέλας και άλλων παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, όπως το ξερό σύκο, η μαύρη σταφίδα και άλλα πολλά.

-Στην επόμενη 6η Ανοικτή Επιστολή θα εξετάσουμε τις ευκαιρίες και τους λόγους που δεν αξιοποιήθηκαν!

Του Γιώργου Καραμπάτου

Εκτελεστικού διευθυντή «Δρόμων της Ελιάς», προέδρου του Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων της Μεσογείου, πρώην προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας