Ένωση δυνάμεων στη Φοινικούντα για να φτιαχτεί το νέο ιατρείο

Ένωση δυνάμεων στη Φοινικούντα  για να φτιαχτεί το νέο ιατρείο

Μόλις 7.000 ευρώ είναι το ποσό που θέλουν να συγκεντρώσουν στη Φοινικούντα για ένα πολύ σημαντικό σκοπό, ο οποίος αφορά στην υγεία όλων των κατοίκων, αλλά και των πολλών τουριστών που συρρέουν στην περιοχή τη θερινή περίοδο.

Η Κοινότητα Φοινικούντας, ο Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Φοινικούντας και ο Αθλητικός Σύλλογος Φοινικούντας ένωσαν τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν τη συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποπεράτωση του χώρου όπου θα μεταστεγασθεί το περιφερειακό ιατρείο της περιοχής, το οποίο έχει επιλεγεί για να εφαρμοσθεί από φέτος πρόγραμμα Τηλεϊατρικής. Κι αυτό, γιατί το κτήριο που τώρα βρίσκεται το περιφερειακό ιατρείο είναι παντελώς ακατάλληλο.

Επέλεξαν τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω επίσημης σελίδας στο διαδίκτυο και ήδη συγκεντρώνονται τα πρώτα από δωρεές. Κι επέλεξαν αυτό τον τρόπο, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Νικόλαος Τσώνης, προκειμένου να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατόν.

Ο δε Δήμος έχει προσφέρει τα υλικά και ήδη από σήμερα ξεκινούν οι εργασίες.

Πολλά προβλήματα

Ο χώρος που στεγάζεται τώρα το ιατρείο του χωριού είναι παλιός και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα συντήρησης, αλλά και ζητήματα χωροταξίας και εξοπλισμού.  Ειδικότερα, δεν έχει εύκολη πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κάτοικοι της Φοινικούντας, μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης. Επίσης, δεν υπάρχει τουαλέτα για ΑμεΑ και άτομα με κινητικά προβλήματα. Ο χώρος αναμονής είναι ιδιαίτερα μικρός και το καλοκαίρι συνωστίζεται ο κόσμος, κάτι που συμβάλλει στη διάδοση ασθενειών, αλλά και στην ταλαιπωρία των ασθενών.

Το σχέδιο για το πώς θα είναι το νέο ιατρείο

Ακόμα, ο υφιστάμενος χώρος παρουσιάζει υδραυλικά και ηλεκτρολογικά προβλήματα λόγω της κακής κατάστασης του κτηρίου, ενώ και χωροταξικά αυτό βρίσκεται σε  δύσκολα προσβάσιμο σημείο του χωριού, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι που υπάρχει αυξημένη κίνηση το ασθενοφόρο να αντιμετωπίζει προβλήματα γρήγορης πρόσβασης για ένα επείγον περιστατικό.

Και στους χώρους του ιατρείου, όμως, υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Ο χώρος εξέτασης δεν παρέχει την ιδιωτικότητα που θα έπρεπε στον εξεταζόμενο, η ηχομόνωση είναι ανεπαρκής και η είσοδος είναι ανοικτή, χωρίς να υπάρχει ασφάλεια και έλεγχος για το ποιος έχει πρόσβαση στο ιατρείο.

Ταυτόχρονα, το Περιφερειακό Ιατρείο Φοινικούντας, μαζί με το Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου και το Κέντρο Υγείας Πύλου, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, το οποίο πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί, αλλιώς θα χαθεί.

Σε νέο κτήριο

Η αναζήτηση για ένα μεγαλύτερο και σύγχρονο κτήριο απέδωσε καρπούς το τελευταίο διάστημα, καθώς θα διατεθεί ένα χώρος του κοινοτικού κτηρίου, ο οποίος όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο Δήμος Πύλος-Νέστορος έχει διαθέσει τα υλικά που χρειάζονται, ορισμένοι μάστορες της περιοχής θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, ενώ για να ολοκληρωθεί ό,τι άλλο απομένει, απαιτείται το ποσό των 7.000 ευρώ για να πληρωθούν τεχνίτες και εργάτες.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας εξήγησε ότι το έργο θα μπορούσε να εκτελεσθεί εξ ολοκλήρου από το Δήμο, όμως βάσει νόμου πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, που είναι χρονοβόρες. Το δε κτήριο πρέπει να είναι έτοιμο σε περίπου 1,5 μήνα, ώστε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες υλοποίησης του προγράμματος Τηλεϊατρικής και η εγκατάσταση του εξοπλισμού. Έτσι, αποφασίσθηκε να ζητηθεί η βοήθεια του κόσμου, για να συγκεντρωθεί το ποσό που χρειάζεται. Ξεκίνησε, λοιπόν, η διαδικτυακή συγκέντρωση των χρημάτων στη σελίδα gogetfunding.com/finikounda και ήδη έχουν συγκεντρωθεί τα πρώτα.

Το νέο κτήριο βρίσκεται επί του κεντρικού δρόμου και υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό, αλλά και χώρος για στάση των οχημάτων. Το νέο ιατρείο θα φτιαχτεί με σεβασμό στα άτομα που το έχουν ανάγκη και θα συνάδει με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής.

Το όραμα των ανθρώπων της Φοινικούντας για την αξιοποίηση του κοινοτικού κτηρίου περιλαμβάνει το νέο ιατρείο, που είναι ζωτικής σημασίας για το χωριό, αλλά  και γενικά την αποπεράτωση του νέου κτηρίου, με σκοπό να αποτελέσει μια στέγη για την Κοινότητα Φοινικούντας, τους συλλόγους της περιοχής και μια φωλιά για την επώαση κουλτούρας και πολιτισμού.

«Η περιφέρεια, και ειδικά τα μικρά χωριά σαν το δικό μας, υποφέρουν από έλλειψη πολιτιστικών δράσεων και το βάρος πέφτει στους συλλόγους, που με πενιχρούς πόρους προσπαθούν να δώσουν πνοή στην τοπική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της ανακατασκευής του κτηρίου θα αποτελέσει μια γερή βάση και ένα εφαλτήριο για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής της Φοινικούντας. Ζητάμε από φίλους, συγγενείς, κατοίκους, αλλά και επισκέπτες, όσους αγαπούν και νοιάζονται τη Φοινικούντα, να βοηθήσουν οικονομικά την προσπάθεια που γίνεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση των φορέων για τον διεξαγόμενο έρανο.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Το κτήριο που θα μεταφερθεί το ιατρείο θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες μετά την ανακατασκευή του

Το σχέδιο για το πώς θα είναι το νέο ιατρείο