Καλαμάτα: Έπεσε η… σπορά για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας

Καλαμάτα: Έπεσε η… σπορά για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας

«Για να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι, θα πρέπει πρώτα να κάνεις το πρώτο βήμα» λέει μια κινέζικη παροιμία. Κάπως έτσι εκτυλίχτηκε το σκηνικό της συζήτησης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας επί της πρότασης για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας, σε συνέχεια πρότασης που κατέθεσε η ΤΕΜΕΣ Α.Ε.

Σε μία φορτισμένη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε… δύο μέρη, κι έπειτα από συζήτηση, όπου αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι και δόθηκαν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις για μία σειρά από θέματα που τέθηκαν, όπως η χωροθέτηση της σχολής στην ανατολική πόλη, που πολεοδομικά προσφέρεται για σκοπούς εκπαιδευτικούς, ενδυναμώνοντας και το χαρακτήρα της περιοχής ως πόλο εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό, αφού ήδη υπάρχουν εκεί οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Δημοτικό Συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας, υψηλού επιπέδου, σε έκταση άνω των 7.000 τ.μ.

Για να συμβούν τα παραπάνω η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Δήμου, αλλά και διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παναγιώτα Κουράκλη, απαντούσε πειστικά και με επιχειρήματα σε κάθε αιτίαση από την πλευρά, κυρίως, της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας. Βέβαια, συνεπικουρήθηκε από τον εισηγητή- αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαευσταθίου, αλλά οι απαντήσεις της πρώτης σε διάφορα επιχειρήματα που ακούστηκαν, έφεραν τους ερωτώμενους σε… δύσκολη θέση.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, λαμβάνοντας υπόψη το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε, και σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, κατά πλειοψηφία αποφάσισε:

1. να εκφράσει την πρόθεσή του περί αξιοποίησης δημοτικού ακινήτου για τη δημιουργία νέας πρότυπης ιδιωτικής Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα

2. να εγκρίνει τη διάθεση χώρου για το σκοπό αυτό, και συγκεκριμένα τον παραπάνω περιγραφέντα εντός του Ανατολικού Κέντρου, στην περιοχή της οδού Λακωνικής, μεταξύ των υφιστάμενων ιδιωτικών κατοικιών και της Φοιτητικής Εστίας

3. να εγκρίνει τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών:

-για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με την πρόβλεψη ίδρυσης Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας, καθώς και τον προσδιορισμό της ακριβούς έκτασης της νέας χρήσης εντός του Ανατολικού Κέντρου

-για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών σε σύμβουλο, με αντικείμενο τη διατύπωση πρότασης αναφορικά με την κατάλληλη διαγωνιστική διαδικασία για την «παραχώρηση» του ακινήτου σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, την αξιολόγηση του ακινήτου σε σχέση με την επένδυση, τις ειδικότερες προϋποθέσεις, τη σύνταξη χρηματοοικονομικής έκθεσης, κτιριολογικού προγράμματος, βασικών τεχνικών προδιαγραφών και κάθε άλλη συνδρομή που κριθεί απαραίτητη για την υλοποίηση του σταδίου Τεχνικής Διαβούλευσης, τη σύνταξη των τευχών διαγωνισμού, όπως αναλυτικά θα περιγραφεί στη σχετική μελέτη παροχής υπηρεσιών που θα ακολουθήσει.

Παρέμβαση δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου
Τοποθετούμενος για το θέμα ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το θέμα που σήμερα (σ.σ. προχθές) έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, η πρόταση της ΤΕΜΕΣ για την ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα, έρχεται ως συνέχεια πολλών συζητήσεων που έχουν προηγηθεί, περισσότερο από ένα έτος.

Έρχεται ως καρπός της αθόρυβης και μεθοδικής δουλειάς που γίνεται στο Δήμο Καλαμάτας από αυτή τη Δημοτική Αρχή, που έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της καθετί που προσφέρει και ενισχύει την εξωστρέφεια αλλά και τη δημιουργία, καθετί που υπηρετεί τις αναπτυξιακές προοπτικές, όπως αυτές εμείς τις αντιλαμβανόμαστε.

Και στην κατεύθυνση αυτή, προφανώς εντάσσονται και πρωτοβουλίες, συζητήσεις, επαφές με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, όπως η πρόταση που συζητάμε σήμερα.

Η πρόταση είναι αναλυτική, δε θα μπω σε λεπτομέρειες, επιγραμματικά ωστόσο θέλω να επισημάνω ορισμένα σημεία κυρίως ως προς τα οφέλη της ίδρυσης μιας Διεθνούς Σχολής στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην οικονομία: Δημιουργία θέσεων εργασίας για τους κατοίκους μας, αλλά και προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού που θα αυξήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού αλλά και της εκπαίδευσης.

Η παρουσία μιας Διεθνούς Σχολής αναμφισβήτητα έρχεται να ενισχύει το κύρος και, φυσικά, να προβάλει, να διαφημίσει την Καλαμάτα σε όλο τον κόσμο.

Προσέλκυση και νέων επενδύσεων που θα ακολουθήσουν υποστηρικτικά, όπως για την ανάπτυξη ξενοδοχείων άλλων τουριστικών επιχειρήσεων.

Φυσικά, εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι πολλαπλά θα είναι και τα οφέλη για τη γαστρονομία μας, καθώς η σχολή αυτή θα αποτελέσει, αν θέλετε, τη γέφυρα για την προβολή των τοπικών γαστρονομικών προϊόντων και της κουλτούρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι σαφές ότι αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, απαιτούνται τολμηρά βήματα και αυτή η πρόταση μπορεί να υπηρετήσει μέρος της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, πολλώ δε μάλλον, όταν έρχεται να ενσωματωθεί και στον όλο σχεδιασμό μας, για την ολιστική αναδιαμόρφωση της ανατολικής πόλης, ως σημείο αναφοράς για τις επόμενες δεκαετίες».

Παρέμβαση μείζονος μειοψηφίας
Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Καλαμάτα Μετά» και ο επικεφαλής της, Βασίλης Τζαμουράνης, σημειώνουν: «Η “ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ” τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αναγνωρίζει τη μεγάλη προσφορά της ΤΕΜΕΣ και της Costa Navarino προς τη Μεσσηνία, με την ένταξη της περιοχής μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Επίσης, ο επικεφαλής κ. Βασίλης Τζαμουράνης ανέφερε ότι η παράταξη είναι υπέρ των επενδύσεων και του υποστηρικτικού ρόλου που πρέπει να έχει ο Δήμος προς αυτές. Σε ό,τι αφορά όμως την επιλογή της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, για την υλοποίηση στο Ανατολικό Κέντρο της πρότασης της ΤΕΜΕΣ, για την ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας, η παράταξή μας έχει σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά στο χώρο που προτείνει η Δημοτική Αρχή.

Το Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας είναι ένας πνεύμονας πρασίνου μέσα στις ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές της ανατολικής συνοικίας, ιδιαίτερα του Αγίου Σίδερη και της Φυτειάς, ο οποίος θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Αν γίνει μέσα στο Ανατολικό Κέντρο η ανέγερση κτηριακού συγκροτήματος 7.500 τετραγωνικών μέτρων, τότε ο πνεύμονας αυτός θα χαθεί. Η πρότασή μας είναι να αναζητηθεί χώρος για την υλοποίηση της πρότασης της ΤΕΜΕΣ και σε άλλες περιοχές της Καλαμάτας».

«Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο επικεφαλής της παράταξης, Δημήτρης Οικονομάκος, δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του στην παραχώρηση δημοτικής περιουσίας, τονίζοντας ότι «η… πολυδιαφημιζόμενη επένδυση δεν έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά αύξηση των κερδών της, αφού αυτή είναι και η λογική της. Και μάλιστα, κάτι τέτοιο γίνεται με τις… πλάτες του Δήμου Καλαμάτας. Το Ανατολικό Κέντρο είναι μία περιοχή που πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο χαρακτήρα, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία βιώσιμων δραστηριοτήτων υπέρ των δημοτών», ενώ πρότεινε ο συγκεκριμένος χώρος που ζητά η εταιρεία να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του Πανεπιστημίου και των φοιτητών.

Παρέμβαση Γ. Καραμπάτου
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πήρε το λόγο και ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, πρόεδρος του Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Μεσογείου και εκτελεστικός διευθυντής των «Δρόμων της Ελιάς» του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO, Γιώργος Καραμπάτος, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επένδυσης, κι αυτό για συγκεκριμένους λόγους.

Όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων, «η επιλογή της Καλαμάτας για τη δημιουργία της μοναδικής στην Ελλάδα πανεπιστημιακής σχολής με εξειδίκευση στον τουρισμό και τη γαστρονομία δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια επένδυση στον εκπαιδευτικό τομέα, αλλά και ένα στρατηγικής σημασίας έργο υποδομής. Ένα έργο που αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της πόλης στο διεθνή χάρτη των τουριστικών και γαστρονομικών προορισμών, να προσφέρει νέες ευκαιρίες γαστρονομικής καινοτομίας και ανώτερα εξειδικευμένα στελέχη στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και διεθνή προβολή της.

Σε κοινωνικό επίπεδο, η συμβολή της νέας σχολής προβλέπεται να είναι σημαντική.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες χώρες το έχουν αποδείξει. Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας, η δημιουργία startup εταιρειών στη γαστρονομική καινοτομία, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Α.Π.