Ραμοβούνι: Λαμπρός ο εορτασμός της επετείου γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Ραμοβούνι: Λαμπρός ο εορτασμός της επετείου  γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπρόσωπων φορέων και Αρχών πραγματοποιηθήκαν το πρωί της Κυριακής οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον ήρωα της Επανάστασης Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Ο Δήμος Οιχαλίας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τίμησε τη συμπλήρωση 254 ετών από τη γέννηση του «Γέρου του Μοριά», ο οποίος είδε το πρώτο φως στο Ραμοβούνι της Τοπικής Κοινότητας Μίλα. «Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής. Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο», είπε ο ίδιος υπαγορεύοντας τα απομνημονεύματά του στον Γεώργιο Τερτσέτη και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο σημείο όπου στέκει επιβλητικό το άγαλμα του ήρωα, να αποτίσουν φόρο τιμής.

Κατά την εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η δήμαρχος Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, ενώ ο βουλευτής Αθηνών της Ν.Δ. και αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μεσσήνιος Άγγελος Συρίγος, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Αμέσως μετά, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, η Δημοτική Φιλαρμονική Οιχαλίας ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων από μαθήτριες και μαθητές των σχολείων του Δήμου Οιχαλίας και παραδοσιακοί χοροί από πλήθος συλλόγων που βρέθηκαν στο Ραμοβούνι από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, αλλά και την Αττική.

«Κολοκοτρωνέικα» τραγούδια ακούστηκαν από τη χορωδία του Συλλόγου Πελοποννησίων Γαλατσίου, ενώ παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν ειδικότερα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου «Οι Δωριείς», του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγία Τριάδα, του Συλλόγου Πελοποννησίων Ελευσίνας, του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Παράδεισος» Καλαμάτας Τμήμα Αναβίωσης «Παναγιώτης Κεφάλας» και του Συλλόγου Πελοποννησίων «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.