«Σε αναμονή» η καθιερωμένη πασχαλινή αγορά στην Καλαμάτα

«Σε αναμονή» η καθιερωμένη  πασχαλινή αγορά στην Καλαμάτα

Ανίσχυρο κίνητρο το «καλάθι του νονού»

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση του φετινού Πάσχα, κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα σηματοδοτούσε κινητικότητα στα καταστήματα της περιοχής προς αναζήτηση πασχαλινών ειδών και δώρων από τους νονούς.

Ωστόσο, οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, όπως είναι λογικό, φαίνεται να έχουν αντιστρέψει το αγοραστικό κλίμα, με το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας να στρέφεται στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε καταβάλλεται το «δώρο του Πάσχα», το οποίο και αναμένεται να αποτελέσει μια ώθηση για τους ίδιους.

«Ο κόσμος εστιάζει σε πιο οικονομικές λύσεις δώρων»

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μανεσιώτη, ιδιοκτήτη του ομώνυμου καταστήματος παιχνιδιών, η κίνηση έχει αρχίσει πολύ σιγά μέχρι στιγμής. Όπως περιγράφει, από τις επόμενες μέρες, δηλαδή την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση, με αποκορύφωμα τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας για τα κίνητρα αγοράς που εξαγγέλθηκαν από την Πολιτεία εν όψει Πάσχα, ο κ. Μανεσιώτης αναφέρει: «Νομίζω ότι το καλάθι του νονού δεν αποτελεί κίνητρο για αγορές, αφού οποιοσδήποτε θέλει να αγοράσει κάτι θα το πάρει. Οι περισσότεροι ψωνίζουν την καθιερωμένη λαμπάδα και έπειτα κοιτούν για ένα παιχνίδι ή κάτι επιπλέον ως δώρο για τα παιδιά».

Όσον αφορά στο πού προσανατολίζονται αυτές τις ημέρες οι αγοραστές, εξηγεί: «Αυτό που παρατηρείται είναι ότι ο κόσμος εστιάζει σε πιο οικονομικές λύσεις, αποφεύγοντας τα πολύ μεγάλα ποσά, μιας και στη λίστα των πασχαλινών δώρων περιλαμβάνονται τα τσουρέκια και τα αυγά, που επιβαρύνουν το συνολικό προϋπολογισμό».


«Το “Καλάθι του Νονού” δεν παίζει ρόλο στις αγορές του κόσμου»

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Γαβράς, ιδιοκτήτης του καταστήματος “Toy City”, εκτιμά ότι ο κόσμος έχει ξεκινήσει με έρευνα αγοράς αυτές τις μέρες, ενώ σταδιακά φαίνεται να αρχίζει και τις αγορές του.

Και προσθέτει: «Το “καλάθι του νονού” θεωρώ ότι δεν παίζει κάποιον ρόλο στις αγορές του κόσμου, όπως δεν έπαιξε ρόλο και τις προηγούμενες φορές στις οποίες είχε εφαρμοστεί με τη μορφή που έχει πάρει. Αυτό θεωρώ ότι συμβαίνει λόγω του ότι έχουν υποδείξει συγκεκριμένα προϊόντα από μια μεγάλη σειρά άλλων αντίστοιχων ειδών.

Ο κόσμος από τις αρχές του χρόνου είναι σαφώς πιο σφιγμένος στις αγορές του, με αποτέλεσμα η ίδια εικόνα να παρατηρείται και τώρα».

Στο κατάστημα, μπορεί κανείς να βρει παιχνίδια για όλες τις ηλικίες, λαμπάδες και πολλά ακόμα.


Βιβλιοπωλεία

Σημείο ενδιαφέροντος για τις πασχαλινές αγορές αποτελούν και τα βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας. Πέραν των βιβλίων και παιχνιδιών, πλέον διαθέτουν και μεγάλη ποικιλία από χειροποίητες και μη λαμπάδες.

«Κορύφωση της κίνησης τη Μεγάλη Εβδομάδα»

Αναφερόμενος στην κίνηση των ημερών ο ιδιοκτήτης του “Bookmark”, Λυκούργος Καρολεμέας, εξηγεί: «Η έρευνα αγοράς έχει ξεκινήσει από πλευράς κόσμου για να δουν τι υπάρχει σε επιλογές και σχέδια, και τι είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού.

Η μεγαλύτερη κίνηση συνήθως παρατηρείται από τη Μεγάλη Τετάρτη κι έπειτα, που καταβάλλεται στους εργαζομένους το δώρο του Πάσχα».

Με αφορμή το γεγονός ότι ένα βιβλιοπωλείο λειτουργεί συμπληρωματικά για τα δώρα των γιορτών, ο κ. Καρολεμέας εκτιμά: «Ερχόμενος κανείς στο κατάστημά μας μπορεί να βρει χειροποίητες λαμπάδες, οι οποίες επιλέγονται και κατασκευάζονται και κατά παραγγελία του ενδιαφερομένου. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές επιλογές παιδικών βιβλίων, εκπαιδευτικών παιχνιδιών κ.ά.»


«Η κίνηση δε μαρτυρά ότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ιδιοκτήτρια του καταστήματος «Βιβλιόπολις», Δήμητρα Δημοπούλου, σημειώνει: «Είμαστε σχεδόν πέντε ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, όμως ο κόσμος μοιάζει να μην έχει συνειδητοποιήσει την έλευσή της. Είναι αρκετά πιεστικές οι συνθήκες και το περιβάλλον δε βοηθά στο να κυκλοφορήσει ο κόσμος, να δει διάφορα είδη δώρων».

Ως προς την κίνηση των τελευταίων ημερών, η κα Δημοπούλου αναφέρει: «Οι νονοί είναι λίγο πιο υποψιασμένοι, έρχονται, κάνουν μια μικρή έρευνα αγοράς και δειλά δειλά προχωρούν σε αγορές. Όμως, δεν μπορώ να πω ότι η κίνηση ακόμα είναι τέτοια που να μας μαρτυρά ότι είμαστε λίγο πριν από το Πάσχα. Δεδομένων των συνθηκών, φέτος νομίζω ότι η κίνηση θα αρχίσει να είναι πιο αυξημένη από το ερχόμενο Σάββατο και μετά. Η μεγαλύτερη κίνηση θεωρώ ότι θα είναι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Παλιότερα η κορύφωση της κίνησης ήταν την εβδομάδα που διανύουμε τώρα, και τη Μεγάλη Εβδομάδα τα πράγματα ήταν πιο ήσυχα».

Κάνοντας λόγο για τις επιλογές παιχνιδιών στο κατάστημά της, εκτιμά: «Τα δώρα που μπορεί να βρει κανείς στο κατάστημά μας αφορούν σε θεματικά κι εκπαιδευτικά βιβλία, παιχνίδια κατασκευών για όλες τις ηλικίες, βιβλία ειδικά για το Πάσχα, παζλ. Ταυτόχρονα, υπάρχουν είδη δώρων για ενήλικες που προχωρούν σε τέτοια δώρα λόγω των ημερών».

Της Χριστίνας Μανδρώνη