Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το δικαστικό χάρτη

Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το δικαστικό χάρτη

Σήμερα αναμένεται να εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, 19 Απριλίου.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται – μεταξύ άλλων – διατάξεις που αφορούν στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και στη χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της χώρας.

Επίσης, επέρχεται αναδιάρθρωση των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και ορίζονται οι έδρες πρωτοδικείων, οι παράλληλες και οι περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων κάθε Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και η κατά τόπο αρμοδιότητά τους.

Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν με το νέο δικαστικό έτος, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Απ’ όσα προβλέπονται για τη Μεσσηνία, δε θα καταργηθεί το Εφετείο Καλαμάτας, αλλά πλέον στην αρμοδιότητά του θα εμπίπτει και το Πρωτοδικείο Λακωνίας, ενώ το Πρωτοδικείο Καλαμάτας γίνεται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας.

Αντίθετα πλήγμα θεωρείται για την Τριφυλία η κατάργηση των Ειρηνοδικείων Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους.