Εν αναμονή των προκηρύξεων για την ΟΧΕ Ταϋγέτου

Εν αναμονή των προκηρύξεων για την ΟΧΕ Ταϋγέτου

Στη διαβούλευση που ολοκληρώθηκε για την ΟΧΕ Ταϋγέτου αναφέρθηκε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, με την εκδήλωση στην Κοινότητα Αλαγονίας για την περιοχή παρέμβασης που αφορά στο Δήμο Καλαμάτας.

Όπως είπε, ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό στάδιο, όπου προβλέπεται η επιλογή και ιεράρχηση των δράσεων και πράξεων, ενώ καθορίζεται ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, αφού λάβει υπόψη τις ανάγκες και τις προοπτικές της περιοχής του Ταϋγέτου.

Έκδοση προκηρύξεων
Γενικά, ως στρατηγική, η ΟΧΕ Ορεινού Όγκου Ταϋγέτου στοχεύει στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, στην αστική αναβάθμιση και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και της πρόσβασης των δημοτών σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επίκειται η έκδοση των προκηρύξεων από τη διαχειριστική αρχή του Περιφερειακού Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2021-2027» για την υλοποίηση έργων δημόσιων και ιδιωτικών.

Για τα δημόσια έργα φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ τα ιδιωτικά έργα θα υλοποιηθούν από ιδιώτες επενδυτές. Βασικοί άξονες της στρατηγικής του προγράμματος είναι η αναβάθμιση των υποδομών, η προστασία – ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτιστικού και τουριστικού κεφαλαίου, η στήριξη της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς και η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα κινηθούν στους τομείς της αγροδιατροφής, της γαστρονομίας, της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και στον τουρισμό, μέσω της αναβάθμισης υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος με διατήρηση της τοπικής φυσιογνωμίας.

Β.Β.