Ετοιμάζεται στον Ταΰγετο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας

Ετοιμάζεται στον Ταΰγετο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας

Μεταξύ Λαδά και Καρβελίου στο «Λαδιώτικο Ρέμα» –«Τρέχει» ήδη η διαβούλευση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε το προηγούμενο διάστημα στο άκουσμα της είδησης εγκατάστασης μονάδας Υδροηλεκτρικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ποταμό Νέδα, άλλη μια τέτοια κίνηση, αλλά αυτή τη φορά στον Ταΰγετο, έρχεται να ταράξει τα νερά.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση από τις 25 Απριλίου στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κι ας μην έχει γίνει μέχρι σήμερα ευρέως γνωστό ότι υπάρχει ενδιαφέρον για κατασκευή τέτοιου έργου στον Ταΰγετο!

Στο Λαδιώτικο ρέμα
Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΜΥΗΣ) και των συνοδών του έργων εγκατεστημένης ισχύος 0,912 MW της εταιρείας «Παπαδογεωργόπουλος Αλέξανδρος» στη θέση «Ρέμα Λαδιώτικο» της Τοπικής Κοινότητας Καρβελίου του Δήμου Καλαμάτας.

Ο φάκελος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου διαβιβάσθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου από την 1η Απριλίου, για δημοσιοποίηση, διαβούλευση και γνωμοδότηση.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Περιφέρειας καλείται το κοινό να ενημερωθεί και να εκφράσει τις απόψεις του, καθώς και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και τα Συμβούλια Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας.

Τρέχει η διαβούλευση
Σύμφωνα με την ολιγόλογη ανακοίνωση της Περιφέρειας, η διαβούλευση για το έργο ξεκίνησε στις 25 Απριλίου και θα λήξει στις 24 Μαΐου, ενώ σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορούν να κατατεθούν οι απόψεις των φορέων και του κοινού.

Αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για την παροχή των περιβαλλοντικών πληροφοριών, την κατάθεση απόψεων των πολιτών και την εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο κατασκευής του σταθμού βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Λαδάς και Καρβέλι του Ταϋγέτου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ταΰγετος είναι ένα από τα βουνά της Ελλάδας που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Απάτητα Βουνά».

Της Βίκυς Βετουλάκη