Φυτεία 812 χασισόδεντρων στα «σπάργανα» κατέστρεψε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας

Φυτεία 812 χασισόδεντρων στα «σπάργανα» κατέστρεψε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας

Στους Αρμενιούς Τριφυλίας – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ τα προσδοκώμενα κέρδη

Μεγάλη χασισοφυτεία και ενώ αυτή ακόμα ήταν στα… «σπάργανα», εντόπισε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, συλλαμβάνοντας ένα άτομο και καταστρέφοντας πάνω από 800 δενδρύλλια κάνναβης που ήταν έτοιμα να μεταφυτευτούν.

Σε βάρος του 38χρονου Αλβανού που συνελήφθη σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά και παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η οποία περιλαμβάνει ακόμη δύο μέλη της οργάνωσης.

Υπολογίζεται πως η εγκληματική οργάνωση από τη δράση της θα αποκόμιζε χρηματικά οφέλη εκτιμώμενα στο 1.000.000 ευρώ. 

Φυντάνια
Οι εμπεριστατωμένες έρευνες το προηγούμενο χρονικό διάστημα οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στη διακρίβωση της δράσης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην καλλιέργεια μεγάλης οργανωμένης φυτείας κάνναβης. Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας οργανώθηκε επιχείρηση στην αγροτική θέση «Κοτρώνι» της Τοπικής Κοινότητας Αρμενιοί του Δήμου Τριφυλίας. Μέσα στο χώρο της φυτείας συνελήφθη ο 38χρονος Αλβανός.

Από την έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο ο 38χρονος με άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στην εγκατάσταση, καλλιέργεια, φύλαξη και επιτήρηση φυτών κάνναβης, με σκοπό την παραγωγή σημαντικής ποσότητας κι ακολούθως την περαιτέρω διακίνησή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, αρχικά τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύτηκαν σπόρους κάνναβης και εξειδικευμένο εξοπλισμό και στη συνέχεια, έχοντας επιλέξει ως χώρο καλλιέργειας, σημείο με έντονη και άγρια βλάστηση προκειμένου να μην εντοπίζεται εύκολα, προέβησαν στην κατάλληλη διαμόρφωση και εκχέρσωση του εδάφους, αποσκοπώντας στη φύτευση και καλλιέργεια τουλάχιστον 812 φυτών κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σε πρώιμο στάδιο, εντός πλαστικών κυτίων ανάπτυξης.  

Τα μικρά φυτά είχαν ύψος 5-10 εκατ., ενώ στη φυτεία είχαν δημιουργηθεί αναβαθμίδες και είχαν ανοιχθεί λάκκοι για τη  μεταφύτευσή τους.

Οργανωμένοι
Τα μέλη της οργάνωσης για την επικοινωνία τους μέσα στη φυτεία χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακές συσκευές κινητής τηλεφωνίας και κινητές συσκευές ραδιοσυχνοτήτων, τις οποίες φόρτιζαν σε φωτοβολταϊκά πάνελ που είχαν εγκαταστήσει. Παράλληλα, είχαν διαμορφώσει βοηθητικούς χώρους, σε υψομετρικά ανώτερα σημεία του χώρου καλλιέργειας, που χρησιμοποιούσαν για μακρά παραμονή, διαβίωση και κατόπτευση της φυτείας. Επίσης, είχαν φροντίσει να έχουν εύκολη πρόσβαση και αντίληψη σημείων διαφυγής σε περίπτωση που εντοπιστούν. 

Για τις ανάγκες της καλλιέργειας είχαν αναπτύξει δίκτυο υδροσωλήνων από παραπλήσια δημοτική γεώτρηση.

Εντός φυτείας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Δύο σακίδια διαβίωσης, δύο φακοί, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα ζεύγος κιάλια, ένα ζεύγος φορητών πομποδεκτών, καλλιεργητικός εξοπλισμός (φτυάρια, λιπάσματα κ.ά.), αρδευτικός εξοπλισμός (λάστιχα, βάνες, κ.ά.), πλήθος εξοπλισμού διαβίωσης (τρόφιμα, οικιακός εξοπλισμός, είδη κλινοστρωμνής κ.ά.), ηλιακά πάνελ που φόρτιζαν τις συσκευές επικοινωνίας, ένα όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων και τα χρηματικά ποσά των 100 ευρώ και των 1.500 λεκ Αλβανίας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη