Γιώργος Λουριδάς: «Θέλουμε ο κόσμος να βιώσει έναν αγνό άνθρωπο που αγαπούσε τη μουσική και έκανε τα πάντα γύρω του τραγούδια»

Γιώργος Λουριδάς: «Θέλουμε ο κόσμος να βιώσει έναν αγνό άνθρωπο  που αγαπούσε τη μουσική και έκανε τα πάντα γύρω του τραγούδια»

Πρεμιέρα από την Καλαμάτα για την μουσικοθεατρική παράσταση του Μεσσήνιου σκηνοθέτη

Κάτι διαφορετικό έχει ετοιμάσει αυτή τη φορά ο Καλαματιανός σκηνοθέτης, Γιώργος Λουριδάς και επέλεξε τη γενέτειρά του για την πρεμιέρα. Αν και έχει συνδέσει το όνομά του περισσότερο με τον κινηματογράφο, αυτή τη φορά επέλεξε μια μουσικοθεατρική παράσταση, η οποία θα ανέβει στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης την Τρίτη 28 Μαΐου (9.00 μ.μ.). Ο Αγρινιώτης μουσικός Παύλος Μπερμπερίδης γίνεται επί σκηνής ο ρεμπέτης «Ανέστης Δελιάς: Ένας Άγγελος Πεταμένος στα Σκουπίδια» και με τη βοήθεια της Γεωργίας Καποπούλου, η οποία ανέλαβε την έρευνα και το βασικό κείμενο, το κοινό σε (τουλάχιστον) πέντε πόλεις θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το ρεμπέτη-συνεργάτη του Μάρκου Βαμβακάρη και την τραγική (αυτοκαταστροφική) του μοίρα.

Ο Γιώργος Λουριδάς, μέσα από την παρακάτω συνέντευξη, αναφέρεται στη νέα του δουλειά, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

-Τι θα έχει την ευκαιρία να δει ο κόσμος που θα αποφασίσει να δει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ανέστης Δελιάς» την 28η Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας;
Ο Ανέστης Δελιάς είναι μια παράσταση που, μαζί με τον Παύλο (Μπερμπερίδη), ετοιμάζουμε εδώ και έναν χρόνο. Ήταν μια ιδέα του Παύλου, ο οποίος ως μουσικός ξεκίνησε τη διαδρομή του από το ρεμπέτικο και ήθελε με αυτό τον τρόπο να αποδώσει ένα φόρο τιμής σε αυτόν το μεγάλο και σχετικά άγνωστο, δυστυχώς, για το ευρύ κοινό μουσικό και τραγουδιστή. Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία, εκτός από τον Ανέστη Δελιά, να γνωρίσει και τον Παύλο Μπερμπερίδη. Έναν εξαιρετικό μουσικό. Θα έλεγα -από καθαρά προσωπική εκτίμηση- ένα από τα 10 καλύτερα μπουζούκια αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Το λέω, όμως δίχως καμία υπερβολή και έχοντας ακούσει πολύ λαϊκή μουσική και πολλούς μπουζουξήδες ζωντανά. Δεν είναι μόνο το εξαιρετικό μπουζούκι που παίζει. Ο Παύλος έχει μια βαθιά αγνότητα και μια απλότητα που εκπλήσσουν, γιατί σπανίζουν στην εποχή μας.

-Πώς είναι η συνεργασία με τον Παύλο Μπερμπερίδη και τη Γεωργία Καποπούλου;
Με τον Παύλο πρωτογνωριστήκαμε αρχές του 2020. Ήταν η πρώτη φορά που πήγα στο Αγρίνιο και τον άκουσα και ζωντανά. Με έστειλε σε άλλους κόσμους! Από τότε είμαι hard fan του! Και τη Γεωργία (Καποπούλου) τη γνώρισα το 2020, στο πρώτο εργαστήρι κινηματογράφου που δημιούργησα εκεί. Μπήκε στο παιχνίδι, καθώς ανακάλυψα πως έχει πολύ καλή γραφή, και έτσι την ενθάρρυνα να κάνει την πρώτη της συγγραφική απόπειρα. Ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα που κράτησε αρκετούς μήνες, παλεύοντας να βρει τις αλήθειες πίσω από τις φήμες και τα λόγια των ρεμπετών. Τη βοήθησα και εγώ όσο μπορούσα, ώστε να μπει στη θεατρική φόρμα η γραφή της. Έπειτα, προσαρμόσαμε το κείμενο στο λόγο του ηθοποιού, του Παύλου, και μετουσιώθηκε στο μονόπρακτο «Ένας άγγελος πεταμένος στα σκουπίδια». Το ζητούμενο για όλους μας είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πάντα πολύπλευρη.

-Πώς προέκυψε το δικό σου ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόσωπο, ώστε αποφάσισες να κάνεις αυτή τη δουλειά;
Ο Ανέστης Δελιάς είναι μια μυστήρια και παρεξηγημένη φυσιογνωμία που ακριβώς λόγω των μυστήριων γεγονότων που τον περιβάλλουν δεν έχει καταφέρει να αποδοθεί η ψυχοσύνθεσή του. Τραγούδια όπως το «Μες της Πόλης το Χαμάμ» έχουν καθορίσει ολόκληρη τη διαδρομή της μουσικής μας παιδείας.

-Υπάρχει ένα ρίσκο σχετικά με το αν θα συγκινήσει εξίσου το κοινό; Μήπως η εποχή του ρεμπέτικου έχει παρέλθει;
Αντιθέτως, βρισκόμαστε σε μια φάση που το ρεμπέτικο έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Ο κόσμος ψάχνεται, γίνονται αφιερώματα, στην ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε από τον Θωμά Σιδέρη, έγινε προσφάτως και μια ταινία-ντοκιμαντέρ για το μπουζούκι, ο «Σπασμένος Ήχος», και παρατηρείται ένα έντονο ενδιαφέρον των νέων για αυτή τη μουσική περίοδο. Όμως, αυτό που κάνουμε εδώ δεν είναι μια απλή βιογραφία, ούτε καταγραφή μιας αλλοτινής εποχής. Θέλουμε ο κόσμος να μπει και να δει από κοντά, να βιώσει, έναν αγνό άνθρωπο, μια απλή ψυχή, που δε θέλησε ούτε τη φήμη, ούτε τη δόξα, ούτε τίποτα, παρά να έχει ως τρόπο ζωής του απλά και μόνο τη μουσική που αγαπούσε. Τα πάντα γύρω του τα έκανε τραγούδια.

-Είναι κάτι διαφορετικό από τις δουλειές που μας έχεις συνηθίσει… Πώς αποφάσισες από τις κινηματογραφικές δουλειές να περάσεις σε μια ζωντανή παράσταση και πώς αισθάνθηκες για το αποτέλεσμα όταν πήρε την τελική του μορφή;
Δεν είναι η πρώτη φορά. Μου αρέσει και ο κινηματογράφος και το θέατρο εξίσου. Όταν κινηματογράφος και θέατρο συνδυάζονται το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό. Θυμηθείτε ταινίες, όπως το «Dogville» του Lars Von Trier. Ακούω συχνά πως ένας κινηματογραφιστής δεν μπορεί να κάνει θέατρο – και το αντίθετο. Δεν πιστεύω ότι ισχύει κάτι τέτοιο (οι θεατρικές μου δουλειές είναι διαθέσιμες στο κανάλι μου στο Youtube, από το 2015, τις έχω κινηματογραφημένες όλες και είναι ανοιχτές στο κοινό).

-Υπάρχουν άλλες καλλιτεχνικές δουλειές που ετοιμάζεις για το 2024;
Υπάρχει βεβαίως και το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ που κάνουμε στο Αγρίνιο για 4η χρονιά φέτος, «Οι Μονόλογοι της Λήδας». Θα έχουμε συμμετοχές από την Καλαμάτα, αλλά και από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό! Στις 14-15 Ιουνίου θα γίνουν οι προβολές στο 6ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου!

-Τι σχέδια υπάρχουν για τον «Ανέστη Δελιά» μετά την πρεμιέρα της Καλαμάτας;
Ήθελα να ξεκινήσω από την Καλαμάτα, γιατί αυτή η πόλη έχει μια ιδιαίτερη σημασία για μένα, κατάγομαι από εδώ και θέλω να τιμώ τον τόπο μου. Η δεύτερη παράσταση είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαΐου στο Αγρίνιο και συμπίπτει με την επέτειο της άλωσης της Πόλης. Τα γεγονότα αυτά «δένουν», γιατί ο Ανέστης Δελιάς ήταν Σμυρνιός και οι Έλληνες ποτέ δεν ξεχνούν τις χαμένες τους πατρίδες. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε με μια μικρή περιοδεία της παράστασης σε υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, μέχρι να μπει το καλοκαίρι… και βλέπουμε!

Σας προσκαλώ όλους να έρθετε και να βιώσετε από κοντά αυτή τη μοναδική εμπειρία που βιώνουμε και εμείς στις πρόβες μας. Νιώθουμε ότι ο Ανέστης είναι με κάποιον τρόπο δίπλα μας και παίζει τη μουσική του… «Ανέστης Δελιάς: Ένας Άγγελος Πεταμένος στα Σκουπίδια» Ερμηνεύει ο Παύλος Μπερμπερίδης, Σενάριο: Γεωργία Καποπούλου, Σκηνοθεσία: Γιώργος Λουριδάς, Παραγωγή: Dead Company.

Ημερομηνίες
Τρίτη 28/5: Καλαμάτα (Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο)

Τετάρτη 29/5: Αγρίνιο (Παπαστράτειο Μέγαρο)

Κυριακή, 2/6: Θεσσαλονίκη (Αλ. Φλέμινγκ 2, 546 42 Metropolitan Urban Theater)

Δευτέρα, 3/6: Πάτρα (Γεροκωστοπούλου 53, ΤΚ: 262 25 ΘΕΑΤΡΟ ACT)

Δευτέρα, 10/6: Πειραιάς (Κουντουριώτου 182 & 2ας Μεραρχίας Πολυχώρος Αυλαία)

-Κοινή ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.

Ποιος ήταν ο Ανέστης Δελιάς
«Ένας Άγγελος Πεταμένος στα Σκουπίδια» αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Μάρκος Βαμβακάρης για τον Ανέστη Δελιά, το φίλο του και θρυλικό μέλος της “Ξακουστής Τετράδος του Πειραιώς” που έστησε ο Μάρκος το 1933.

Ο “Ανέστος” μας μιλά για το αγαπημένο του μπουζούκι, τις εξαρτήσεις του, τους έρωτές του. Η διαδρομή μιας ταραχώδους ζωής, ενός γνήσιου ρεμπέτη, που έγραψε αξέχαστα τραγούδια και που έφυγε βουλιάζοντας στη σκοτεινή άβυσσο της ηρωίνης, μόλις στα 32 του χρόνια. Μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του που θα ακούσετε ζωντανά: “Μες στης Πόλης το χαμάμ”, “Ο Νίκος ο Τρελλάκιας”  και το προφητικό “Ο πόνος του πρεζάκια”.

Ο τραγουδοποιός Παύλος Μπερμπερίδης και ο σκηνοθέτης Γιώργος Λουριδάς στήνουν μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη σε αυτό το μεγάλο μουσικό κεφάλαιο της Ελλάδας. Συνθέτοντας το ανεξερεύνητο προσωπικό δράμα του Ανέστη Δελιά.

Trailer της παράστασης:

Εισιτήρια:

https://www.more.com/theater/anestis-delias/

Της Χριστίνας Ελευθεράκη