Μνημόσυνο για το μεγάλο ευεργέτη της Μεσσήνης Νικόλαο Αθ. Χιώτη

Μνημόσυνο για το μεγάλο  ευεργέτη της Μεσσήνης Νικόλαο Αθ. Χιώτη

Ιερατικό μνημόσυνο για το μεγάλο ευεργέτη της πόλης της Μεσσήνης, Νικόλαο Αθ. Χιώτη και τη σύζυγό του Μαρία, τελέστηκε χθες από το Δήμο Μεσσήνης, κατά τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου του Νέου στον Ιερό Ναό στην ομώνυμη παραλία Μεσσήνης.

Αναφερόμενος ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, στο μεγάλο ευεργέτη, είπε ότι το επώνυμό του ήταν Μαρινόπουλος, αλλά μετονομάστηκε σε Χιώτης, όπως προσφωνούσαν οι ντόπιοι την οικογένειά του, όταν ήρθε στη Μεσσήνη από τη Χίο μετά την καταστροφή του νησιού. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Στην Αθήνα πήγε πολύ νέος και φτωχός, αλλά κατάφερε σταδιακά να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους χάρτου.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης εξήρε την προσωπικότητα του Ν. Χιώτη, λέγοντας ότι ήταν άνθρωπος της προσφοράς και της αλληλεγγύης και την τεράστια περιουσία που απέκτησε, τη δώρισε στο Δήμο Μεσσήνης με όρο να στηρίζονται οι άπορες οικογένειες και οι ασθενείς. Το μόνο που ζήτησε -μέσω της διαθήκης του – ήταν να τελείται μνημόσυνο του ιδίου και της συζύγου του, την ημέρα βάφτισής του, 9 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Νέου και να γίνεται δωρεάν λαχειοφόρος με δώρα αγορασμένα από τους εμπόρους της Μεσσήνης για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι με τη διάθεση του ευεργέτη ενισχύονται οι κοινωνικές δομές του Δήμου και στηρίζονται 300 περίπου συνδημότες μας.

Στη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Ξηρογιάννης, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Αθανασακόπουλος, Δημήτρης Γαλιάτσος, Νίκος Ξενογιάννης και Ελένη Τσέλιου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Σάκης Βλαχοδημητρόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πουλόπουλος, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Σοφία Γιάνναρη, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης Δώρα Βαρανάκη, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και πλήθος κόσμου.