«Βάλτε στο μενού σας την παράδοση και τα τοπικά προϊόντα»

«Βάλτε στο μενού σας  την παράδοση και τα τοπικά προϊόντα»

Προτροπή του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας στους επαγγελματίες για τους επισκέπτες του Πάσχα

Να μπορέσει ο επισκέπτης του Πάσχα στη Μεσσηνία, σε όποια περιοχή κι αν βρίσκεται, να εξυπηρετηθεί από ανοικτές επιχειρήσεις εστίασης και οι επαγγελματίες να τολμήσουν με τοπικά προϊόντα και εδέσματα στο μενού τους, καλεί ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας.

Όπως σημειώνει σε ανοικτή επιστολή, η Μεσσηνία για το Πάσχα είναι ένας παραδοσιακός προορισμός και οι επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας θα φορέσουν τα καλά τους και θα ξεπεράσουν εαυτόν, δείχνοντας  τον επαγγελματισμό τους σε μια προσπάθεια που δεν περιορίζεται μόνο σε γιορτές και θερινή σεζόν, αλλά κινείται με κατεύθυνση την προσέλκυση κόσμου 365 ημέρες το χρόνο.

Να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες

«Κατανοούμε και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως, στον κλάδο μας και όχι μόνο (οριζόντιες κανονιστικές στον αιγιαλό, έλλειψη προσωπικού, εναρμόνιση ταμειακών με POS και προγράμματα παραγγελιοληψίας, κάρτα εργασίας κ.λπ.). Τα γνωρίζουμε, έχουμε δώσουμε έμφαση σε αυτά και από πλευράς μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μη θεωρούνται από την κεντρική διοίκηση ήσσονος σημασίας. Ασκούμε πιέσεις σε συλλογικό επίπεδο και συνεννόηση με τους αντιπροσωπευτικούς μας φορείς. Παρόλα αυτά πρέπει να μη μας καταβάλουν, να μη μας αποπροσανατολίσουν από τον κοινό μας στόχο και όραμα,  που δεν είναι άλλος από το να καταφέρουμε η Μεσσηνία να γίνει προορισμός 365 ημερών. Περίοδοι όπως το Πάσχα, που η επισκεψιμότητα αυξάνει, αποτελούν ιδανικές ευκαιρίες εφαρμογής κάθε καλής πρακτικής που επιθυμούμε να υιοθετήσουμε στο χώρο μας», σημειώνει ο Σύλλογος.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι μία από τις πλέον χρήσιμες και απαραίτητες καλές πρακτικές είναι ο επισκέπτης να έχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία. Για αυτό ο Σύλλογος έχει ζητήσει ενημέρωση για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

«Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε Δήμο της Μεσσηνίας και σε κάθε επαγγελματική ζώνη να παραμένουν ανοιχτές επιχειρήσεις προς εξυπηρέτηση του κόσμου. Άλλωστε,  τα στοιχεία που έχουμε από ξενοδοχεία και καταλύματα σε σχέση με τις κρατήσεις είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αν και εμείς φροντίζουμε να ενημερώσουμε εγκαίρως για τις επιλογές που έχει ο ταξιδιώτης, αφενός θα διευκολύνουμε όσους ήδη έχουν κάνει τις κρατήσεις τους, βελτιώνοντας την εικόνα τους για τη φιλοξενία μας, και αφετέρου, ως προορισμός για τον οποίο υπάρχει πληροφόρηση, υπάρχει κινητικότητα, υπάρχει ενδιαφέρον για το Πάσχα, θα προσελκύσουμε κι άλλο κόσμο», προσθέτει.

«Σκεφτείτε τοπικά»

Ακολούθως, επισημαίνει ότι την περιοχή μας επισκέπτονται και ταξιδιώτες που δεν κατάγονται από εδώ και αυτοί θέλουν να απολαμβάνουν έθιμα και παραδόσεις της, την τοπική γαστρονομία, την τοπική κουλτούρα και πολιτισμό. «Θα επιμένουμε στη στροφή στην παράδοση και στην επιλογή των τοπικών μας προϊόντων. Ας εντάξουμε, λοιπόν, τα  παραδοσιακά πασχαλινά πιάτα της μαγειρίτσας, του κοκορετσιού και του αρνιού στα μενού μας. Με λίγη φαντασία η κάθε επιχείρηση μπορεί να τα προσαρμόσει στο ύφος της. Ας ενδιαφερθούμε να εξυπηρετήσουμε αναλόγως και επαρκώς και όσους δεν έχουν στη διατροφή τους το κρέας, προσφέροντάς τους επιλογές. Ας φροντίσουμε στον κατάλογο μας να υπάρχουν δύο τοπικοί οίνοι, δύο τοπικές μπύρες, δύο τοπικά αποστάγματα, τοπικά γλυκά και συνοδευτικά με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως ελιές, λαλάγγι και τυρί. Ας το δοκιμάσουμε, ας μη το φοβηθούμε. Αυτές τις γαστρονομικές εμπειρίες αναζητά ο επισκέπτης. Τις αυθεντικές, τις παραδοσιακές. Αυτές είναι που τον συνδέουν με τον τόπο και του αφήνουν τις καλύτερες αναμνήσεις. Αυτές και η φιλόξενη διάθεση. Σκεφτείτε ένα καλωσόρισμα με δίπλα ή παστέλι στο χώρο όπου θα διαμείνετε. Ή ακόμα και ένα κέρασμα με τοπικό λικέρ. Δε βελτιώνει αμέσως την εικόνα σας για τον οικοδεσπότη;

Όλα αυτά είναι από τα βασικά, πολύτιμα συμπεράσματα που έχουμε αποκομίσει από το 1ο και 2ο Messinia Forum. Η προσπάθεια ανάδειξης της τοπικότητας που μοναδικά χαρακτηρίζει την κάθε περιοχή και η ζεστή, γενναιόδωρη φιλοξενία. Και τα δύο έχουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη. Γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος της τύχης μας και της ανάπτυξης της περιοχής μας το κρατάμε στα χέρια μας», προτρέπει ο Σύλλογος.

Της Βίκυς Βετουλάκη