Ξεκινά σήμερα η Επιστημονική Λαογραφική Διημερίδα για το Λαϊκό Πολιτισμό της Μεσσηνίας

Ξεκινά σήμερα η Επιστημονική Λαογραφική  Διημερίδα για το Λαϊκό Πολιτισμό της Μεσσηνίας

Στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο η Επιστημονική Λαογραφική Διημερίδα που διοργανώνουν το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας και η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία με θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός της Μεσσηνίας».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες, εκ μέρους του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας ο κ. Χρήστος Ζερίτης κάλεσε το κόσμο της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσει τη διημερίδα, στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, συμμετέχουν οκτώ κορυφαίοι άνθρωποι των Γραμμάτων και της Λαογραφίας.

Κάνοντας λόγο για την εκδήλωση, που τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Σχολής Ανθρωπιστικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Ζερίτης εξήγησε ότι την πρώτη μέρα εισηγητές θα είναι οι: Μηνάς Αλεξιάδης, ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, Γεώργιος Κούζας, επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας του ΕΚΠΑ και ταμίας της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, Γιάννης Πλεμμένος, ερευνητής Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Αγγελική Κομποχόλη, φιλόλογος-καθηγήτρια, διδάκτωρ Λαογραφίας του ΕΚΠΑ.

Εισηγητές της δεύτερης ημέρας θα είναι οι: Μανόλης Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας, κοσμήτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, Αριστείδης Δουλαβέρας, τ. αν. καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γεώργιος Τσερπές, ερευνητής Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Βάιος Καμινιώτης, διδάκτωρ Λαογραφίας, διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Εκπροσωπώντας το Δήμο Καλαμάτας, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας ανέφερε ότι «ως Δήμος Καλαμάτας τα ζητήματα του πολιτισμού και της λαϊκής παράδοσης τα έχουμε ψηλά στην ατζέντα μας γιατί αυτά μας καθορίζουν, καθορίζουν τις ρίζες μας και έχουμε την υποχρέωση να τα διατηρούμε και να τα αναδεικνύουμε».

Έκλεισε δε, ευχόμενος η διημερίδα να έχει μεγάλη επιτυχία και απήχηση.

Να σημειωθεί πως τα πρακτικά της συγκεκριμένης διημερίδας θα τα εκδώσει στη συνέχεια ο Δήμος Καλαμάτας.

Οι εργασίες της διημερίδας το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν κατά τις ώρες 19.00-21.00.

Χρ.Μ.