Αρχαία Μεσσήνη: Συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου στη μνήμη του Πέτρου Θέμελη

Αρχαία Μεσσήνη: Συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου στη μνήμη του Πέτρου Θέμελη

Συναυλία στη μνήμη του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, οργανώνει στις 11 Ιουλίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το διακεκριμένο βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο.

Ο διεθνής σταρ του βιολιού Λεωνίδας Καβάκος και το Apollωn Ensemble, ένα νεοσύστατο σχήμα κορυφαίων Ελλήνων μουσικών της νέας γενιάς, που ο ίδιος συγκρότησε (Noe Inui–βιολί, Αλέξανδρος Σακαρέλλος–βιολί, Ηλίας Λιβιεράτος–βιόλα, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν–βιολοντσέλο, Μιχάλης Σέμσης–κοντραμπάσο, Ιάσων Μαρμαράς–τσέμπαλο), μετά την εντυπωσιακή εμφάνισή τους στην ιστορική Αίθουσα Musikverein της Βιέννης, εμφανίζονται στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης. Σε αυτό το μοναδικό χώρο πολιτισμού θα ερμηνεύσουν, την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ, τα κοντσέρτα για βιολί του Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ], δημιουργώντας ένα συναρπαστικό διάλογο ανάμεσα στην αρχαιοελληνική αισθητική και στην αρμονία και το ρυθμό της κλασικής μουσικής. Tα τέσσερα έργα που θα παρουσιαστούν στην Aρχαία Μεσσήνη περιλαμβάνονται στο νέο CD του Λεωνίδα Καβάκου και του Apollωn Ensemble, το οποίο ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο το Σεπτέμβριο του 2023 για τη Sony.

Σε αυτή τη μαγευτική βραδιά στην καρδιά της Πελοποννήσου, το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τέσσερις αριστουργηματικές ορχηστρικές συνθέσεις του Μεγάλου Κάντορα της Λειψίας: τα Κοντσέρτα για βιολί σε λα ελάσσονα, σε μι μείζονα, σε σολ ελάσσονα και σε ρε ελάσσονα. Όλα τα έργα γράφτηκαν από τον J. S. Bach κατά το α΄ μισό του 18ου αιώνα και συνδυάζουν, με αριστοτεχνικό τρόπο, το γερμανικό και το ιταλικό ύφος.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοδοξεί η φετινή συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου και του Apollωn Ensemble στο Εκκλησιαστήριο να αποτελέσει την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεών του στην Αρχαία Μεσσήνη.

Να σημειωθεί πως η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, την υποστήριξη του Ιδρύματος Φ. Κωστοπούλου και του Δήμου Μεσσήνης, και τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, του Σωματείου «Διάζωμα» και της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.

Προπώληση εισιτηρίων: