«Πράσινο φως» για Μουσείο Κάλλας στο Νεοχώρι του Μελιγαλά από την υπουργό Πολιτισμού

«Πράσινο φως» για Μουσείο Κάλλας στο Νεοχώρι του Μελιγαλά από την υπουργό Πολιτισμού

Την πρόθεσή της να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού της Μαυροζούμαινας, ξεκαθάρισε στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Μεσσηνία η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για το αρχαίο, πέτρινο, τοξωτό γεφύρι το οποίο είναι μοναδικό στο είδος και το αρχαιότερο εν λειτουργία γεφύρι της Ευρώπης.

Η κα Μενδώνη σημείωσε πως το σημαντικό αυτό έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα, ενώ από το Νεοχώρι του Μελιγαλά, από όπου διήλθε ύστερα από μία ακόμη επίσκεψή της στην Αρχαία Μεσσήνη, άκουσε τη δήμαρχο Οιχαλίας, Γιώτα Γεωργακοπούλου, και έδωσε τις κατευθύνσεις αναφορικά με το μείζον για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή ζήτημα της δημιουργίας ενός Πολιτιστικού Κέντρου αφιερωμένου στην παγκοσμίου φήμης υψίφωνο του 20ού αιώνα Μαρία Κάλλας.

Η Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου, όπως ήταν το όνομα της καλλιτέχνιδας που θεωρείται Ιερό Τέρας της Μουσικής και του Λυρικού Θεάτρου, καταγόταν από τη Μεσσηνία. Ο πατέρας της, Γιώργος Καλογερόπουλος, διατηρούσε φαρμακείο στο Μελιγαλά και η οικογένειά της ζούσε μέχρι και το 1923 στο Νεοχώρι, όταν αποφάσισαν να μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη, με τη Λίτσα – τη μητέρα της Κάλλας- να είναι έγκυος στη Μαρία.

Η απόλυτη ντίβα φέρεται να έχει επισκεφθεί την Καλαμάτα και να έχει μείνει σε αρχοντικό της παραλίας, καθώς επίσης, στη διάρκεια της Κατοχής να έχει επισκεφθεί το Νεοχώρι.

Το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας, στο οποίο, σύμφωνα με μαρτυρίες επέστρεψε το 1950 ο πατέρας της, ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας, ο οποίος προχωρά τις διαδικασίες για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου αφιερωμένου στην Κάλλας και, φυσικά, τη λειτουργία Μουσείου.

Η κα Μενδώνη, ύστερα από τις συνθήκες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, συζήτησε με την κα Γεωργακοπούλου, δίνοντας τις εναλλακτικές που υπάρχουν σε αυτήν την κατεύθυνση και δεσμεύτηκε πως το υπουργείο, όταν ολοκληρωθεί το κτήριο που θα αφορά στην κορυφαία υψίφωνο, θα μεριμνήσει να δημιουργηθεί το Μουσείο.

Η άυλη κληρονομιά είναι τεράστια, όπως γενικότερα το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής το οποίο θα αναδειχθεί μέσω και του «Ψηφιακού Πάρκου Πολιτισμού στον Μελιγαλά», το οποίο παραδίδεται άμεσα, με το Δήμο να προχωρά τις διαδικασίες για την περαιτέρω ανάδειξη των πολλών μνημείων του τόπου.