Το αεροδρόμιο φέρνει το όνειρο της εξοχικής κατοικίας στη Μεσσηνία πιο κοντά στους ξένους

Το αεροδρόμιο φέρνει το όνειρο της  εξοχικής κατοικίας στη Μεσσηνία πιο κοντά στους ξένους

Αναζητούν μονοκατοικίες και οικόπεδα σε όλη τη Μεσσηνία, με «βασίλισσα» τη Μάνη

Παρά τη σημαντική αύξηση των τιμών τα τελευταία χρόνια για την αγορά τόσο σπιτιών όσο και οικοπέδων, το ενδιαφέρον για αγορά ή κατασκευή κατοικίας από ξένους στη Μεσσηνία παραμένει υψηλό, σύμφωνα με τοπικούς μεσίτες.

Η Μάνη ως περιοχή κρατά τα σκήπτρα, αλλά χωρίς όμως να υστερεί κάποια άλλη του νομού μας. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται μείωση ενδιαφέροντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε γίνονται αγοραπωλησίες.

Η συμβολή του αεροδρομίου

Ο κτηματομεσίτης Διονύσης Μπιρμπίλης τόνισε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το ενδιαφέρον των ξένων για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στη Μεσσηνία. Κυρίως ενδιαφέρονται για οικόπεδο, προκειμένου να χτίσουν, ή για σπίτια τα οποία μπορούν να ανακατασκευάσουν. Το εντονότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η περιοχή της Μάνης, όμως ενδιαφέρονται και για άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.

Από αυτούς που απευθύνονται στο γραφείο του κ. Μπιρμπίλη για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας στη Μεσσηνία, το 70% είναι ξένοι και το υπόλοιπο 30% από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Φυσικά, ενδιαφέρονται, κυρίως, για μονοκατοικίες, αλλά υπάρχουν και ξένοι που αναζητούν διαμερίσματα στην Καλαμάτα, ιδίως κοντά στην παραλία. Αυτοί συνήθως είναι άνω των 65-70 ετών και επιθυμούν να βρίσκονται κοντά σε αγορά και νοσοκομείο – γιατρούς.

Ο κ. Μπιρμπίλης εξήγησε ότι το ενδιαφέρον αρχίζει να εκδηλώνεται μετά το Πάσχα και μέχρι το Σεπτέμβριο οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν αυτό που θέλουν, έρχονται διακοπές, τα βλέπουν και μετά αποφασίζουν για αγορά ή όχι. Πολύ σημαντικό ρόλο, όπως είπε, διαδραματίζει το αεροδρόμιο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι, για παράδειγμα, από Αγγλία και Γερμανία μέσα σε 3-4 ώρες βρίσκονται στη Μεσσηνία. Η δυνατότητα αυτή έχει αυξήσει κατά  80% το ενδιαφέρον ξένων για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην περιοχή.

Τέλος, σημείωσε ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές, αλλά γίνεται προσπάθεια φέτος να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Και Ισραηλινοί

Ο κ. Δημοσθένης Λαμπρινόπουλος από το «DeaL Real Estate» σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον απόκτησης εξοχικής κατοικίας για όλη τη Μεσσηνία, με αιχμή του δόρατος τη Μάνη, που είναι σταθερή αξία εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, πολίτες με υψηλά οικονομικά στάνταρτ επενδύουν στην περιοχή κοντά στη Costa Navarino, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά οι τιμές αποθαρρύνουν τους περισσότερους.

Σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες, παρατήρησε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από  Ισραηλινούς, Ολλανδούς, αλλά και κάποιους Γάλλους.

Εκτός από κατοικίες, ενδιαφέρονται και για οικόπεδα που έχουν άδεια οικοδομής. Μάλιστα, ο κ. Λαμπρινόπουλος ανέφερε ότι φέτος φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά οικοπέδων, ενώ παλαιότερα το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στις μονοκατοικίες. Τέλος, κάποιοι αναζητούν και διαμερίσματα στην πόλη της Καλαμάτας.

Γίνονται αγοραπωλησίες

Μεγαλύτερο περίμενε ότι θα είναι το ενδιαφέρον φέτος για απόκτηση εξοχικής κατοικίας ο σύμβουλος ακινήτων, Θεόδωρος Σταθάς. Η κατάσταση, σχολίασε, είναι ακόμα λίγο «παγωμένη», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε γίνονται αγοραπωλησίες.

Εκτίμησε, μάλιστα, πως επειδή οι τιμές έχουν ανέβει σημαντικά, ίσως κάποιοι να περιμένουν να πέσουν. Υπογράμμισε δε, ότι κάθε χρόνο το ενδιαφέρον ξεκινά περίπου από το Μάρτιο και διαρκεί έως το Σεπτέμβριο. Αν βρουν κάτι να τους αρέσει, το χειμώνα κάνουν συμβόλαια.

«Πρόπερσι ήταν καλή χρονιά, αλλά πέρυσι είχε μια πτώση. Φέτος δείχνει ότι δε θα είναι τόσο καλή η χρονιά. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι για όλη τη Μεσσηνία. Η αγορά είναι “καθισμένη” και για τους Έλληνες», παρατήρησε.

Της Βίκυς Βετουλάκη