Την επόμενη Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, πρόκειται να συνεδριάσει του Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, ξεχωρίζει η πρόταση ψηφίσματος στήριξης στους πληγέντες από την ανομβρία ελαιοπαραγωγούς, όπου εκφράζονται φόβοι και αγωνία ότι αν «δε ληφθούν άμεσα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα υποστηρικτικά μέτρα, η γεωργία, και δη η ελαιοκομία, θα οδηγηθεί μοιραία σε κατάρρευση, με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για την ύπαιθρο, αλλά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας»
Όπως σημειώνεται στην εισήγηση του ψηφίσματος, που υπογράφει ο πρόεδρος του Σώματος Παναγιώτης Λούζης: «Το 2024, οι ελάχιστες χειμερινές βροχές, συνδυαστικά με τους παρατεταμένους θερινούς καύσωνες και τη συνεχιζόμενη ανομβρία, έχουν δημιουργήσει μεγάλες ζημιές στην παραγωγή. Πολλά αγροτεμάχια δε θα συγκομιστούν, εφόσον η ζημιά είναι 100% και με εκτιμήσεις μας η μέση απώλεια παραγωγής ξεπερνά το 50% ως την ώρα, και είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί αν δεν έχουμε γρήγορα βροχές. Παράλληλα έχει ζημιωθεί και το φυτικό κεφάλαιο και σε πολλές περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι δε θα ανακάμψει, ακόμα και αν ο καιρός το 2025 εξελιχθεί φυσιολογικά, το οποίο δεν αναμένεται. Αν, μάλιστα, οι βροχές αργήσουν, θα έχουμε ολοσχερή ξήρανση πολλών ελαιόδεντρων.
Ο Δήμος Δυτικής Μάνης αποτελείται από 27 Κοινότητες με 7.500 κατοίκους, η πλειονότητα των οποίων έχουν ως κύριο, αν όχι μοναδικό εισόδημα, τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις, με σχεδόν αποκλειστική την καλλιέργεια της ελιάς, ποικιλία Κορωνέικη, για ελαιοπαραγωγή.
Καλλιεργούνται πάνω από 1.000.000 ελαιόδεντρα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μη αρδευόμενα, που στηρίζουν την παραγωγικότητά τους στις βροχοπτώσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από παρατεταμένη ανομβρία από πολύ νωρίς την άνοιξη μέχρι και σήμερα, η οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται εμφανή συμπτώματα ξηρασίας στους ελαιώνες ολόκληρης της παραλιακής ζώνης (Αβία, Δολοί, Σταυροπήγιο, Καρδαμύλη, Νεοχώρι, Άγιος Νικόλαος, Ρίγκλια), αλλά και σε ελαιώνες των ορεινών κοινοτήτων (Προάστιο, Πλάτσα, Νομιτσί, Θαλάμες, Λαγκάδα, Άγιος Νίκωνας), ιδιαίτερα σε επικλινή, αβαθή και πετρώδη εδάφη.
Σε όλη την έκταση του Δήμου παρατηρούνται έντονο κιτρίνισμα και συστροφή των φύλλων, πρόωρος μεταχρωματισμός και συρρίκνωση του καρπού, και σε πολλές περιπτώσεις καρπόπτωση και φυλλόπτωση, με την κατάσταση να ανησυχεί σοβαρά τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς τους και τους τοπικούς παράγοντες.
Η καρποφορία των δέντρων φέτος κυμαίνεται από 60 έως 80% της μέγιστης, με τα δέντρα που έχουν μεγαλύτερη καρποφορία να έχουν πληγεί περισσότερο, γεγονός που υποδεικνύει ότι το μέγεθος ζημίας και της απώλειας εισοδήματος θα είναι πολύ μεγάλο. Ζημιά που είναι συνάρτηση της μείωσης της ποσότητας λόγω καρπόπτωσης, αλλά και της υποβάθμισης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου λαδιού.
Ως ελαιοπαραγωγοί και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων εκφράζουμε τους έντονους φόβους και την αγωνία μας ότι αν δε ληφθούν άμεσα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα υποστηρικτικά μέτρα, η γεωργία, και δη η ελαιοκομία, θα οδηγηθεί μοιραία σε κατάρρευση, με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για την ύπαιθρο, αλλά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση:
Την άμεση αποζημίωση των παραγωγών που έχουν πληγεί με καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών (αποζημίωση των παραγωγών με βάση την απώλεια παραγωγής τους).
Τη αναθεώρηση και επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει τις ζημιές από την ξηρασία και όλων των δυσμενών φαινομένων που πλήττουν τη γεωργία από την κλιματική κρίση.
Άμεση σύσταση επιστημονικής τεχνικής ομάδας για τη δρομολόγηση με διαδικασίες κατεπείγοντος αρδευτικών έργων, προσαρμοσμένων στις εδαφικές-γεωλογικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες των περιοχών της Δυτικής Μάνης».