Δεύτερη καλύτερη περιοχή στον κόσμο για φαγητό η Πελοπόννησος
Το Taste Atlas μετρά αντίστροφα για τα φετινά World Food Αwards, όπου θα αποκαλύψει τα καλύτερα όσον αφορά στο φαγητό σε όλο τον κόσμο. Ο γαστρονομικός οδηγός μοιράζεται συχνά τις λίστες του με τα καλύτερα φαγητά, όπως σαλάτες, ζυμαρικά, κρέατα, τυριά, πρωινά, γλυκά, αλλά και ποτά και καφέδες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σε αυτές η Ελλάδα και η κουζίνα της βρίσκονται πολύ ψηλά, με τα πιάτα της χώρας μας να κατακτούν συχνά την κορυφή.
Λίγο πριν αποκαλύψει την περιοχή με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο, μοιράστηκε τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη θέση.
Στην 4η θέση, λοιπόν, βρίσκεται η περιοχή Σετσουάν της Κίνας, ενώ την 3η θέση καταλαμβάνει η Εμίλια-Ρομάνα της Ιταλίας, που φημίζεται για το ραγού μπολονέζ σε όλες του τις μορφές.
Η Πελοπόννησος 2η καλύτερη περιοχή για φαγητό στον κόσμο
Στη 2η θέση βρίσκεται η Πελοπόννησος, φέρνοντας την Ελλάδα ξανά στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά στη γαστρονομία. Όπως αναφέρει το Taste Atlas, must try στην Πελοπόννησο είναι η γουρουνοπούλα, το ελαιόλαδο και το Μέλι Ελάτης Μαινάλου, ενώ πρέπει να επισκεφθείς την Καλαμάτα και την Αρχαία Ολυμπία.
«Συγχαρητήρια στην Πελοπόννησο (ασημένιο μετάλλιο) και στην Εμίλια Ρομάνα (χάλκινο μετάλλιο), αλλά ποιος είναι το Νο 1;», γράφει χαρακτηριστικά στη λεζάντα της ανάρτησης που έκανε το Taste Atlas.
Πλέον, οι ταξιδιώτες δίνουν όλο και περισσότερη σημασία στη γαστρονομία, γεγονός που παρέχει σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες στον κλάδο. Στην αύξηση του γαστρονομικού τουρισμού συνηγορούν και οι αριθμοί, καθώς το 2023 το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς γαστρονομικού τουρισμού ανερχόταν σε 1,54 δισ. δολάρια, ενώ αναμένεται να καταγράψει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 17,82% από το 2024 έως το 2029 και να αξίζει 4,12 δισ. δολάρια μέχρι το 2029, από 1,81 δισ. δολάρια το 2024.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη των προορισμών, η σημασία του γαστρονομικού τουρισμού είναι ένα δυνατό σημείο συζήτησης και διερεύνησης. Για παράδειγμα, γαστρονομικές δραστηριότητες όπως εκδηλώσεις και φεστιβάλ με θέμα το φαγητό και το ποτό, διαδρομές και μονοπάτια γαστρονομίας, επισκέψεις σε τοπικά εστιατόρια, εκπαίδευση και γευσιγνωσία, μουσεία και θεματικές εκθέσεις, εκδρομές σε αγροκτήματα και σε τοπικές αγορές, συμπαρασύρουν την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δημιουργία θετικής εικόνας και ταυτότητας, αλλά και την προώθηση της δέσμευσης της κοινότητας.
Συνεπώς, τα οφέλη του γαστρονομικού τουρισμού, όπως η δημιουργία εσόδων, προσδιορίζονται ως σημαντικοί παράγοντες για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Σε όλα τα παραπάνω – μαζί με την παγκόσμια βράβευση- θα πρέπει κάποτε οι Δήμοι της Μεσσηνίας, αλλά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, να δώσουν την πρέπουσα σημασία…