Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Η Τζένη Αργυρίου φέρνει νέο αέρα και σχέδια αναδιοργάνωσης του θεσμού

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Η Τζένη Αργυρίου φέρνει νέο αέρα και σχέδια αναδιοργάνωσης του θεσμού

Στο αμφιθέατρο “Δ. Παντερμαλής”  του Μουσείου της Ακρόπολης έγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια του προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, του οποίου πλέον τα ηνία κρατά η Τζένη Αργυρίου.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια δεν περιορίστηκε μόνο στην παρουσίαση του φετινού προγράμματος, αλλά μίλησε και για τα σχέδιά της, αφού θέλει ο χορός να είναι μέσα στην πόλη όλο το χρόνο, ενώ περιέγραψε και ένα πλάνο λειτουργίας του Μεγάρου Χορού, ενός κτηρίου που σίγουρα έχει πολλές δυνατότητες, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Στα της παρουσίασης τώρα, το παρών έδωσαν ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας, ο οποίος αντικατέστησε τη Λίνα Μενδώνη που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω αδιαθεσίας, αντί του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, που αντιμετώπισε έκτακτο πρόβλημα, παρευρέθη η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της «Φάρις» Σωτήρης Κριτσωτάκης, η πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Κασιούμη, εκπρόσωποι  φορέων που στηρίζουν το θεσμό, επαγγελματίες του χορού, καθώς και φίλοι του.

Δηλώσεις
Στο βήμα πρώτος ανέβηκε ο Ιάσων Φωτήλας. Μιλώντας για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανέφερε ότι αποτελεί ένα θεσμό με σταθερή παρουσία και προσφορά στον πολιτισμό της χώρας μας. Συνέχισε δε, λέγοντας ότι η είναι η πρώτη χρονιά υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση της κυρίας Τζένης Αργυρίου, η οποία, με βαθύ σεβασμό στην ιστορία του θεσμού και φρέσκια ματιά, αναλαμβάνει να συνεχίσει το σημαντικό έργο των προκατόχων της.

???????

Για τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού, είπε ότι  στηρίζει σταθερά το θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, όχι μόνο επειδή αποτελεί ένα χώρο προβολής καλλιτεχνικής διάκρισης, αλλά –κυρίως– επειδή οι άνθρωποι της ηγεσίας του υπουργείου αντιλαμβάνονται το χορό ως μια ενεργή μορφή έκφρασης και επανασύνδεσης.
«Σε μια εποχή αποσύνδεσης, μοναξιάς και απομάκρυνσης, ο χορός λειτουργεί ως πράξη εγγύτητας, ως κοινή εμπειρία, ως ένα σώμα σε κίνηση που συναντά άλλα σώματα, ιδέες, κοινότητες» είπε κλείνοντας ο κ. Φωτήλας.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Καλαμάτας μίλησε για την πορεία του φεστιβάλ αυτά τα χρόνια, έχοντας αναδειχθεί σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την τέχνη του χορού, ενώ ευχαρίστησε για τη στήριξη στο θεσμό τη Λίνα Μενδώνη, την οποία χαρακτήρισε φίλη της Καλαμάτας.

Μιλώντας για την αλλαγή σκυτάλης, είπε πως το φεστιβάλ διατηρεί τη δυναμική του, σεβόμενο την ιστορία του, αλλά και τολμώντας τις αλλαγές που απαιτεί η εξέλιξη κάθε ζωντανού πολιτιστικού θεσμού, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι η Τζένη Αργυρίου θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή δημιουργικής εξωστρέφειας και ανανέωσης.

Ο κ. Βασιλόπουλος δεν ξέχασε να ευχαριστήσει ονομαστικά όλες τις προκατόχους της.

Κλείνοντας είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας οραματίζεται το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού περισσότερο ενεργό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ένα φεστιβάλ που δε θα περιορίζεται στις δέκα ημέρες του Ιουλίου, αλλά θα εμπνέει, θα εμπλέκει και θα ενεργοποιεί την τοπική κοινωνία διαρκώς. «Μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η φετινή χρονιά να θέσει τα θεμέλια για μία νέα, περισσότερο δημιουργική εποχή», είπε χαρακτηριστικά.

Το χαιρετισμό του κ. Δημήτρη Πτωχού διάβασε η κα Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, που ανέφερε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι από εκείνα τα παραδείγματα όπου ο πολιτισμός “περπατά” ανάμεσά μας.
Δίνει φωνή στους πολίτες, τόπο στους καλλιτέχνες, βάθος στις ιδέες.

Η αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει με σεβασμό και πεποίθηση αυτήν την πορεία, γιατί πιστεύει στον πολιτισμό, που δεν είναι πολυτέλεια, αλλά θεμέλιο της κοινωνίας.

Τζένη Αργυρίου
Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η παρουσίαση του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, η οποία ξεκίνησε μιλώντας για την ιστορία του θεσμού από το 1995 έως σήμερα.

Όπως ανέφερε, το 1995 η Καλαμάτα έγινε η πόλη του χορού και ένα απτό παράδειγμα του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η περιφερειακή πολιτιστική πολιτική, όταν εκτείνεται σε βάθος χρόνου, αποδεικνύοντας πως ο πολιτισμός είναι κρίσιμος για τη συνοχή, τη δημιουργία και τη φαντασία μιας κοινωνίας.
Πολύ σύντομα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έγινε σημείο αναφοράς τόσο στον ελληνικό όσο και στο διεθνή χάρτη του σύγχρονου χορού, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί 322 παραστάσεις ξένων ομάδων και 136 ελληνικών, με χορογράφους που έχουν γράψει ιστορία στο παγκόσμιο στερέωμα του σύγχρονου χορού.

Σε άλλο σημείο της παρουσίασης η κα Αργυρίου, κι αφού είχε ευχαριστήσει το υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και όλους όσους στηρίζουν το φεστιβάλ, στάθηκε στις τρεις προκατόχους της και έκανε λόγο για εμπνευσμένο έργο των τριών γυναικών που οδήγησαν το φεστιβάλ στα 30 αυτά χρόνια.

Οι βασικές προτεραιότητες της καλλιτεχνικής διευθύντριας
Η κα Αργυρίου θέλησε να κάνει γνωστές τις προτεραιότητές της, ξεκινώντας από την ενεργοποίηση του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς και έξω από το πλαίσιο του Φεστιβάλ, καθώς και τη μετατροπή του μοναδικού στην Ελλάδα Μεγάρου Χορού σε έναν ζωντανό και ενεργό πυρήνα καλλιτεχνικής δημιουργίας 12 μήνες το χρόνο.

Επίσης, στάθηκε στις συνεργασίες με φορείς, με την αρχή να γίνεται από φέτος, αφού το 31ο Φεστιβάλ Χορού διαμορφώνεται μέσα από συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς φορείς, μορφωτικά ιδρύματα, Δήμους, συλλόγους και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Ανώτερη Επαγγελματική της Σχολή, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, το Qualco Foundation, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Καλαμάτας, το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, καθώς και το Κέντρο Φυσικής &  Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας.

Μια ακόμα προτεραιότητα της Τζένης Αργυρίου είναι να αναδείξει την ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει σήμερα τη σύγχρονη τέχνη. Έτσι, εκτός από τα καλλιτεχνικά έργα που μιλούν αποκλειστικά μέσα από το χορό, στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα που διευρύνουν την τέχνη της χορογραφίας, ανοίγοντας το διάλογο με άλλες τέχνες, όπως η μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά, ο κινηματογράφος και η περφόρμανς.

Τέλος, η κα Αργυρίου είπε ότι είναι σημαντική η ενεργοποίηση του πλούσιου ιστορικού αρχείου του φεστιβάλ (αφίσες, φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα, προγράμματα κ.ά.) που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των 30 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του, και η εκ νέου αξιοποίησή του, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία νέων έργων, εικαστικών εκθέσεων, οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων, video art κ.ά.

Το φετινό φεστιβάλ
Μιλώντας η Τζένη Αργυρίου για το φετινό φεστιβάλ είπε: «Ο σχεδιασμός του προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αυτή την κομβική χρονιά που ο θεσμός κλείνει τα 30 του χρόνια και ξεκινά την επόμενη δεκαετία ζωής του, μας παρακινεί να αναλογιστούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα για να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας, να οραματιστούμε το μέλλον και να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να έχει ένα Φεστιβάλ Χορού σήμερα, εν μέσω ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, κοινωνικών κραδασμών, πολέμων, ατομικής και συλλογικής απομόνωσης και αποξένωσης από τη φύση.

Πώς συνδέεται η τέχνη του χορού με τις ανησυχίες και τις συνθήκες της εποχής; Τι απασχολεί τις διάφορες γενιές καλλιτεχνών και πώς αυτό μετασχηματίζεται μέσα από τη χορογραφική τους πράξη;

Στον πυρήνα του φεστιβάλ είναι ο χορός που μιλάει για την ανθρώπινη κατάσταση, που μας συνδέει με τα βαθιά κομμάτια του εαυτού μας και που μας βοηθάει να χτίσουμε γέφυρες κατανόησης και αλληλεγγύης. Ο παλμός του φεστιβάλ χτίζεται μέσα από τη διαδοχή των έργων, αναπτύσσοντας σταδιακά ένα συλλογικό σώμα, που μας τροφοδοτεί την περιέργεια για ανακάλυψη, την επιθυμία για παρατήρηση, που διαστέλλει το χρόνο και μας καλεί να ταξιδέψουμε από τον κόσμο του ενός καλλιτέχνη στον άλλον, για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και να ξαναβρεθούμε με τους άλλους.

Έτσι το φετινό φεστιβάλ μάς καλεί να γιορτάσουμε μαζί τη χαρά της δημιουργίας και την ελευθερία της έκφρασης. Ο χορός είναι ένα μέσο που ξεπερνά τα πολιτισμικά σύνορα, που μας επιτρέπει να συνομιλούμε μεταξύ μας και να εφευρίσκουμε νέους κώδικες, ίσως και νέους κόσμους». 

Στην κορύφωση της επετειακής χρονιάς των 30 χρόνων της ιστορικής διαδρομής του (1995-2025), το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει 20 συνολικά έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων χορογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Λίβανος, Ελβετία. Μεταξύ αυτών, η Maguy Marin, μία από τις σημαντικότερες χορογράφους της εποχής μας, που, δέκα χρόνια μετά την τελευταία παρουσίασή της στην Ελλάδα, έρχεται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα με το Μay Β, ένα από τα κλασικά αριστουργήματα του σύγχρονου χορού του 20ού αιώνα, o Χρήστος Παπαδόπουλος, που παρουσιάζει στην Καλαμάτα για πρώτη φορά το έργο Mellowing με την ομάδα Dance On Ensemble και ο Damien Jalet, ένας από τους πιο περιζήτητους χορογράφους στον κόσμο, με το ολοκαίνουργιο έργο του Thrice με την ομάδα Nagelhus Schia Productions, που θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα αμέσως μετά την πρεμιέρα του στη Νορβηγία τον Ιούνιο του 2025.

Το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει συνολικά 20 χορογραφικά έργα. Στο Μέγαρο Χορού θα παρουσιαστούν 12 έργα, εκ των οποίων 5 στην Κεντρική Σκηνή, 6 στην Εναλλακτική Σκηνή και 1 παράσταση στο φουαγιέ, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται 6 παραστάσεις χορού στην πόλη, 8 βραδιές χορού σε πόλεις της Περιφέρειας, μία περιοδική επετειακή έκθεση και δύο νέες ενότητες: το Dancing on Screen, μια ενότητα αφιερωμένη στη σχέση του χορού με την κινούμενη εικόνα και τον κινηματογράφο και η ενότητα «Συναντήσεις εκτός Σκηνής», που περιλαμβάνει μια συζήτηση μεταξύ της ευρύτερης κοινότητας του χορού και του κοινού πάνω στο θέμα της ηλικίας στην τέχνη, αλλά και στην κοινωνία.

Οι χώροι που ενεργοποιούνται για τις φετινές παραστάσεις είναι: η Κεντρική Σκηνή, η Εναλλακτική Σκηνή και το φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, το αμφιθέατρο του Κάστρου, η Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ για τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις: το Εργατικό Κέντρο, το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, η Agora της Costa Navarino, αλλά και διαφορετικοί δημόσιοι χώροι πολλών άλλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωστρέφειας του Φεστιβάλ “Χορός σε πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου”, που υλοποιείται φέτος για πέμπτη χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους των πόλεων όπου θα ταξιδέψει φέτος το φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκειά του. Όλα αυτά τα σημεία μαζί δημιουργούν ένα χάρτη διαδρομών και ζωντανών σημείων που θα πάλλονται σε φεστιβαλικούς ρυθμούς.

Το πρόγραμμα
ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
DANCE ON ENSEMBLE | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
MELLOWING
Παρασκευή 18 Ιουλίου & Σάββατο 19 Ιουλίου | 22:00

MAGUY MARIN
MAY B
Δευτέρα 21 Ιουλίου | 21:00

NAGELHUS SCHIA PRODUCTIONS | DAMIEN JALET
THRICE
Τετάρτη 23 Ιουλίου | 21:00

KAT VΑLASTUR
DIVE INTO YOU
Παρασκευή 25 Ιουλίου | 21:00

OMAR RAJEH & MAQAMAT
BEYTNA
Σάββατο 26 Ιουλίου & Κυριακή 27 Ιουλίου | 21:00

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ANDREA SALUSTRI
MATERIA
Σάββατο 19 Ιουλίου | 19:00 & Κυριακή 20 Ιουλίου | 22:00

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΩΤΗ
THE KITCHEN DANCE: A HOUSE TRANCE VOCABULARY
Δευτέρα 21 Ιουλίου | 20:00

ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ & ΤΑΣΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ
Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Πέμπτη 24 Ιουλίου | 20:30 & 21:30
Επετειακή δράση για τα 30 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, με δελτίο ελεύθερης εισόδου

ΞΕΝΙΑ ΚΟΓΧΥΛΑΚΗ
SLAMMING
Παρασκευή 25 Ιουλίου | 20:00

ΑΓΝΗ ΠΑΠΑΔΕΛΗ ΡΩΣΣΕΤΟΥ
ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΕΧΡΙ ΠΑΝΩ
Σάββατο 26 Ιουλίου | 19:30

THOMAS HAUERT & ΕΡΜΗΣ ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ
FOR ALL WE KNOW
Κυριακή 27 Ιουλίου | 19:30

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΦΟΥΑΓΙΕ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ & ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΥ
ΡΑΝΤΑΡ
Κυριακή 20 Ιουλίου | 21:00

ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ | THE PLACE
REQUARDT & ROSENBERG
FUTURE CARGO
Σάββατο 19 Ιουλίου | 20:30 & Παρασκευή 25 Ιουλίου | 22:30
Κεντρική πλατεία Καλαμάτας

MARCO DA SILVA FERREIRA
FANTASIE MINOR
Εκτέλεση παραγωγής παντός χώρου από το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Καέν στη Νορμανδία.
Κυριακή 20 Ιουλίου | 20:00
Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

-Η παράσταση Fantasie Minor θα παρουσιαστεί και στις 19.07 στην Navarino Agora της Costa Navarino στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της Μεσσηνίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ
ΦΩΝΕΣ
Τρίτη 22 Ιουλίου | 21:00
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Επετειακή δράση για τα 30 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, με δελτίο ελεύθερης εισόδου

ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
EPILOGUE
2 παραστάσεις
Τρίτη 22 Ιουλίου | 22:30
Λιμάνι Καλαμάτας

EDOUARD HUE
DIVE
ERMIRA GORO
SKIPPING ON STARDUST
ΜΑΡΘΑ ΠΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
DANCE YOUR WAY OUT
Πέμπτη 24 Ιουλίου | 10:00 & 19:30
Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΡΧΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Διεύθυνση: Δάφνις Κόκκινος
2 παραστάσεις
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Γ’ ΕΤΟΥΣ
Πέμπτη 24 Ιουλίου | 22:30
Λιμάνι Καλαμάτας

JASMIN VARDIMON
TOMORRO
ΔΑΝΑΗ & ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
THREE FRIENDS OF WINTER


ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Στο πλαίσιο του προγράμματος εξωστρέφειας του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ που υλοποιείται φέτος για πέμπτη χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους των πόλεων, θα παρουσιαστεί στις 20, 21, 22, 23, 24, 26 και 27 Ιουλίου σε δημόσιους χώρους των πόλεων της Σπάρτης, του Άστρους Κυνουρίας, της Τρίπολης, του Ναυπλίου, του Ξυλοκάστρου, της Τρίπολης, της Πύλου και της Αρχαίας Ολυμπίας το έργο Future Cargo των Frauke Requardt και David Rosenberg από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συμπαραγωγή με το γνωστό κέντρο χορού The Place του Λονδίνου.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της Μεσσηνίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών, στις 19.07 θα παρουσιαστεί στην Navarino Agora της Costa Navarino τo έργo Fantasie minor του Marco da Silva Ferreira και στις 26.07 θα παρουσιαστεί στην Πύλο σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος το έργο Future Cargo των Frauke Requardt και David Rosenberg από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συμπαραγωγή με το κέντρο χορού The Place του Λονδίνου.
Επίσης, θα διοργανωθούν δύο εργαστήρια κίνησης: ένα εργαστήρι για γονείς και παιδιά από τη Σάνια Στριμπάκου στην Costa Navarino στις 15.07 και ένα εργαστήρι για ΑμεA από τις Ειρήνη Κουρούβανη και Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη στο Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά στις 21.07.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση