Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Παραμένει επίκαιρο το μήνυμα του εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Παραμένει επίκαιρο το μήνυμα του εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες

Η έλλειψη παιδείας γύρω από τον εμβολιασμό είναι ο λόγος που η Ελλάδα δεν καταγράφει τα ιδανικά ποσοστά, αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας

Ως Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η περίοδος που διανύουμε, ενώ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 3 Μαΐου ο στόχος είναι να διαδοθεί το μήνυμα γύρω από τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες. «Ο εμβολιασμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα και είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα για όλους», υπογραμμίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ενώ σημειώνει ότι τα τελευταία 50 χρόνια, χάρη στον εμβολιασμό με βασικά εμβόλια, έχουν σωθεί τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές.

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ο Δημήτρης Τζωρτζίνης μιλάει στο «Θάρρος» για τη σημασία του εμβολιασμού τη σημερινή εποχή, την ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης όλων των ηλικιακών ομάδων για τα οφέλη της ανοσοποίησης, ενώ υπογραμμίζει το γεγονός ότι χωρίς τα εμβόλια πολλές ασθένειες του παρελθόντος θα συνέχιζαν να πλήττουν τις πληθυσμιακές ομάδες μέχρι και σήμερα.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, μεταφέροντας το μήνυμα της τρέχουσας εβδομάδας, ο καθένας μας οφείλει να ακολουθεί το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού,και αντίστοιχα με την ηλικιακή ομάδα ή ομάδα κινδύνου που βρίσκεται να προχωρά στα αντίστοιχα εμβόλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εθνικό πρωτόκολλο εμβολιασμού έχει στόχευση τόσο σε μικρά παιδιά όσο και σε ενήλικες. Στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγονται τα εμβόλια έναντι διαφόρων ασθενειών όπως είναι η πολιομυελίτιδα, η ερυθρά, η ιλαρά, η ανεμοβλογιά, η οστρακιά και διάφορα άλλα. Στον αντίποδα υπάρχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας εννιά ετών και άνω, ενώ αντίστοιχα εμβόλια είναι αυτά για τον πνευμονιόκοκκο, τη γρίπη και τον κορωνοϊό στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και ο εμβολιασμός για τον έρπητα ζωστήρα μετά τα 65 έτη. «Κάποιες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και οι καρκινοπαθείς, έχουν και μια σειρά άλλων εμβολίων που τους προστατεύουν από διάφορες ασθένειες όπως ο RSV για παράδειγμα που προκαλεί την πνευμονία», επισημαίνει λίγο αργότερα.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, αναφερθείς στα ποσοστά των εγχώριων εμβολιασμών με την πάροδο των χρόνων, ο κ. Τζωρτζίνης σχολιάζει ότι αυξάνουν ολοένα. Ειδικότερα, ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Σταδιακά ο εμβολιασμός αυξάνει σημαντικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς είναι περισσότερο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι συγκριτικά με παλαιότερα. Σε ό,τι αφορά τα πανελλαδικά επίπεδα εμβολιασμού των παιδιών, η χώρα κατατάσσεται σε καλό επίπεδο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο πανελλαδικός εμβολιασμός ενηλίκων βρίσκεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Αυτό οφείλεται στην κακή ενημέρωση και στο ότι δεν υπάρχει η παιδεία γύρω από τα οφέλη του εμβολιασμού, μιας και η πολιτεία δεν έχει φροντίσει να τους ενημερώσει».

Στο μεταξύ, ο κ. Τζωρτζίνης θέλοντας να παροτρύνει το κοινό να ενημερωθεί και να προχωρήσει στους διάφορους τύπους εμβολίων, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Τα εμβόλια που απευθύνονται σε κάθε ηλικία καλό θα ήταν να τα εμπιστεύεται ο κόσμος, μιας και το όφελος είναι πολλές χιλιάδες μεγαλύτερο έναντι του κόστους των παρενεργειών τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού είναι το εμβόλιο έναντι της πολιομυελίτιδας, η οποία τη δεκαετία του 1960 ξεκλήριζε τους πληθυσμούς. Αυτή τη στιγμή έχουν εξαλειφθεί, ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο, λόγω των εμβολιασμών».

Της Χριστίνας Μανδρώνη