Γωγώ Μοσχοβίτη: Η γενιά των τριαντάρηδων που έχει όραμα για το μέλλον

Γωγώ Μοσχοβίτη: Η γενιά των τριαντάρηδων που έχει όραμα για το μέλλον

Δεν ξέρω πώς, αλλά όταν τελείωσε η κουβέντα μας με τη Γεωργία – Δήμητρα Μοσχοβίτη (Γωγώ), μου ήρθε στο μυαλό ένα τραγούδι του Κώστα Χατζή με τίτλο «Όλη η ζωή είναι υπόθεση χαμόγελο». Χαμόγελο αισιοδοξίας, προοπτικής και στόχων, με όραμα το μέλλον.

Μια γενιά τριαντάρηδων, που ακούγοντας τη Γωγώ ένιωσα ότι θα μας εκπλήξει.

Αντί προλόγου, λοιπόν, σας παραθέτω ένα μέρος από το τραγούδι που μου ήρθε στο μυαλό και στα χείλη:

Όλη η ζωή είναι υπόθεσις χαμόγελο

Είναι ένα γεια σου σ’ έναν άγνωστο στον δρόμο

Να σπλαχνιστείς τον κουρασμένο ταχυδρόμο

Ένα νεράκι να προσφέρεις με χαμόγελο

Και δεν θα νοιώθει το φορτίο του στον ώμο

Να δεις που όλοι τους θα πάνε τελευταίοι

Εύκολη θα ’ναι η ζωή μ’ ένα χαμόγελο

Μια καλημέρα στον ανήξερο διαβάτη

Είμαστε όλοι μας φτωχοί

Γυμνοί γεννιόμαστε γυμνοί

Και δεν υπάρχει άλλο ρούχο απ’ την αγάπη

Μουσική – ερμηνεία: Κώστας Χατζής

Στίχοι: Σώτια Τσώτου

Διαβάστε και στο τέλος θα τραγουδήσετε κι εσείς το δικό σας τραγούδι, με χαμόγελο.

-Γωγώ, να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από την εποχή που τελειώνεις το Λύκειο και συμμετέχεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις;
Αυτό που θυμάμαι από τις Πανελλαδικές το 2013, είναι ότι είχε έρθει κάποιος δημοσιογράφος έξω από το σχολείο και μου είχε πάρει μια συνέντευξη, όπως και σε άλλα παιδιά, κι αυτό μου άρεσε πολύ. Υπάρχει το άρθρο, το έχω κρατήσει, δε θυμάμαι ποια εφημερίδα ήταν, Θάρρος ή Ελευθερία. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι δίναμε έκθεση εκείνη την ημέρα.

-Ήθελες να γίνεις φιλόλογος;
Η αλήθεια είναι ότι η Φιλολογία δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να είμαι καθηγήτρια. Συμπαθούσα πολύ τους καθηγητές μου, μου άρεσε αυτό που έκαναν, μου άρεσαν τα Αρχαία, μου άρεσαν η Λογοτεχνία, η Έκθεση κι όλα αυτά, είχα γενικότερα έφεση, όμως αυτό που δε μου άρεσε καθόλου ήταν η Ιστορία, γιατί παιδευόμουν πολύ να μάθω πράγματα απέξω, και μέχρι τώρα με ταλαιπωρεί πολύ. Αντίθετα, μου αρέσει το ερμηνευτικό κομμάτι της Ιστορίας.

-Τελείωσαν οι Πανελλαδικές και βρέθηκες πού;
Βρέθηκα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ωραία πόλη τα Γιάννενα. Απ’ ό,τι θυμάμαι, οι πρώτες μου επιλογές είχαν να κάνουν με Ψυχολογία. Πέρασα, λοιπόν, στα Γιάννενα κι ήμουν πολύ χαρούμενη. Ήταν κι ο αδελφός μου Κωνσταντίνος εκεί, οπότε μείναμε μαζί, κι ήταν πολύ ωραία για τη νέα μου αρχή που είχα ένα δικό μου άνθρωπο.

Η σχολή μού άρεσε πάρα πολύ για το αντικείμενό της και η ειδίκευση που έπρεπε να πάρω στο τέταρτο έτος ήταν ή Κλασική Φιλολογία, δηλαδή Αρχαία – Λατινικά, ή Νεοελληνικές Σπουδές. Το δεύτερο είναι που επέλεξα εγώ, ενώ υπήρχε και η Γλωσσολογία, την οποία πήρα τώρα στο Μεταπτυχιακό και το συμπλήρωσα. 

-Παίρνεις το πτυχίο σου και έρχεσαι στην Καλαμάτα. Ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις σου;
Τελείωσα το 2019. Στην Καλαμάτα εργάστηκα περιστασιακά στην εστίαση και παράλληλα το Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησα το Μεταπτυχιακό μου στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κόρινθο με τίτλο «Πολιτικές για τη Μετανάστευση, τις Κοινωνικές Δομές και την Ιδιότητα του Πολίτη».

-Γιατί επέλεξες αυτό;
Τότε, και ως νέα, είχα πολύ έντονο το αίσθημα ότι θέλω με κάποιον τρόπο να βοηθώ περισσότερο τον κόσμο, δηλαδή είχα αυτή την ευαισθησία με τους μετανάστες κ.λπ. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τις προοπτικές του Μεταπτυχιακού, κι αυτό που λέω μέχρι και σήμερα στα παιδιά είναι για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, που είναι πολύ σημαντικός.

Το δεύτερο Μεταπτυχιακό ήταν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, «Ελλάδα-Σύγχρονες Τάσεις στη Γλωσσολογία για εκπαιδευτικούς», το οποίο τελείωσα πέρσι. Στο δεύτερο Μεταπτυχιακό έκανα και τη διπλωματική, που αφορά στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται οι πειστικές ταυτότητες, δηλαδή με ποιον τρόπο ένας αρθρογράφος μπορεί να κατασκευάσει μια εικόνα του και να είναι πειστικός στο κοινό.

-Πολύ ωραία. Η ζωή σου σήμερα πώς είναι, με τι ασχολείσαι;
Από τότε που επέστρεψα στην Καλαμάτα εργάζομαι σε ένα φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης και κάνω ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ με ενδιαφέρει πάρα πολύ και το ακαδημαϊκό κομμάτι. Στόχος μου είναι να κάνω ένα διδακτορικό.

-Πες μου την άποψή σου για τους σημερινούς μαθητές, τι βλέπεις;
Η αίσθησή μου από τους μαθητές μου είναι ότι υπάρχει το λεγόμενο χάσμα. Ναι μεν είμαι πιο κοντά στην ηλικία τους και καταλαβαίνω κάποια πράγματα, όμως βλέπω τεράστιες διαφορές σε σχέση με την εποχή που ήμουν εγώ μαθήτρια. Τους λείπει μια σταθερά. Ελάχιστοι από τους μαθητές είναι προσγειωμένοι. Οι περισσότεροι κυνηγούν μασημένη τροφή, την εύκολη λύση και με ποιον τρόπο θα βγάλουν γρήγορα και αναίμακτα λεφτά.

-Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο πώς προέκυψε;
Ουσιαστικά ήρθα σε επαφή με την κα Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, η οποία είναι καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Ήξερα από φοιτήτρια ότι κάνει αυτό το πρόγραμμα, όμως τότε εφαρμοζόταν σε νησιά. Εγώ, ωστόσο, ως φοιτήτρια, επέλεγα να εργάζομαι το καλοκαίρι και δεν μπορούσα να συμμετάσχω. 

-Ποιούς αφορά και με τι ασχολείται το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο;
Αφορά πανεπιστημιακούς και όχι μόνο, δηλαδή μπορεί να επιλέξει και άτομα από άλλες ειδικότητες. Πέρυσι. παραδείγματος χάρη, συμμετείχε ο γνωστός σκιτσογράφος Στάθης με έκθεση γελοιογραφίας, ενώ φέτος θα έχουμε Στάθη, Ηλία Μακρή και Πετρουλάκη. Πέραν αυτού, θα γίνει ένα διεθνές φόρουμ με όλα τα ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης, με σκοπό να διαδοθεί η ελληνική γλώσσα, όχι μόνο στο θεωρητικό επίπεδο. Έχουν βγει εγχειρίδια από πέρυσι που βοηθούν τους εκπαιδευτικούς στην ομογένεια να διδάξουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό στα παιδιά εκεί, και γενικότερα για τη διάσωση του πολιτισμού και της γλώσσας μας.  

-Πριν από χρόνια, αν θυμάμαι καλά, έκανες την πρακτική σου στο «Θάρρος». Πες μου εντυπώσεις…
Ουσιαστικά η πρακτική σε μας, μετά το τρίτο έτος, ήταν προαιρετική. Θα μπορούσα να μην την είχα κάνει, επέλεξα όμως να την κάνω, αν και δεν είχα μόνο αυτή την επιλογή, θα μπορούσα δηλαδή να πάω σε σχολείο ή και σε άλλους φορείς. Επέλεξα, τελικά, την εφημερίδα. Ήταν μια ωραία εμπειρία. Εκτός από την επαφή με τα κείμενα, δηλαδή μου άρεσε πάρα πολύ να κάνω διορθώσεις, να επιμελούμαι κι αν θέλεις μάθαινα πρώτη και τα νέα, ήταν πολύ δημιουργικό. Μου άρεσε που είδα όλα τα στάδια μέχρι το σημείο που βγαίνει το φύλλο στα περίπτερα. Για μένα ήταν δύο μήνες πολύ όμορφοι, γνώρισα ωραίους ανθρώπους και γενικότερα ένιωσα ότι ήταν πολύ οικογενειακό το κλίμα. 

-Ήδη έχεις κάνει πολλά πράγματα. Πες μου, λοιπόν, τα μελλοντικά σου σχέδια…
Στο κομμάτι της δουλειάς ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου μού έχει ανοίξει καινούργιες πόρτες, με τον Όμιλο που έχουμε φτιάξει οι απόφοιτοι και ονομάζεται «Όμιλος Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου». Τα προηγούμενα χρόνια γινόταν διαδικτυακά. Πέρυσι καταφέραμε για πρώτη φορά και το κάναμε δια ζώσης στην Κάλυμνο, ενώ φέτος θα γίνει στο Αργυρόκαστρο. Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται ένας χρόνος δουλειάς, από μια ομάδα, την οργανωτική επιτροπή, που είμαστε όλοι νέα άτομα και με φρέσκες ιδέες.

-Θα ήθελες να γίνεις καθηγήτρια Πανεπιστημίου;
Ναι, θα ήθελα. Βέβαια κι εκεί τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και αργεί να γίνει. Άλλωστε, μου αρέσει και το ερευνητικό κομμάτι.  

-Και μια τελευταία κουβέντα;
Να πω ότι χωρίς τους γονείς μου, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μου δε νομίζω ότι θα είχα φτάσει μέχρι εδώ και γι’ αυτό τους ευχαριστώ πολύ.

Η dream team της οργανωτικής επιτροπής του 10ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών στο Μαλλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Hellenic College Holy Cross στη Βοστώνη

Στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, σε ένα καλλιτεχνικό συμπόσιο με τον σκιτσογράφο Στάθη
«Στο “Θάρρος” γνώρισα ωραίους ανθρώπους και γενικότερα ένιωσα ότι ήταν πολύ οικογενειακό το κλίμα»

Μεταπτυχιακός Τίτλος
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ελλάδα
-Σύγχρονες Τάσεις στη Γλωσσολογία για εκπαιδευτικούς

Μεταπτυχιακός Τίτλος
Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
-Πολιτικές για τη Μετανάστευση, τις Κοινωνικές Δομές και την Ιδιότητα του Πολίτη

Προπτυχιακός Τίτλος
Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων
-Κατεύθυνση Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας

Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ»
Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική  Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.  Επίσης, το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών. Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027).

ΒΟΣΤΩΝΗ 24 – 29 Μαΐου 2025
Το 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο «Ομογενειακά μέσα ενημέρωσης: προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό»

«6ο Μικρό Θερινό»: ΓλώσσAI και Τεχνητή Νοημοσύνη
Ακαδημαϊκό πρόγραμμα για τη γλώσσα και την τεχνητή νοημοσύνη στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας
O Διαδικτυακός Όμιλος Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Eqrem Cabej και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, οργανώνει το «6ο Μικρό Θερινό», στο Αργυρόκαστρο, 25-28 Αυγούστου 2025.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» και του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Επιστημών Αγωγής. Έχει την υποστήριξη της Study in Greece και φέρει τον ειδικότερο τίτλο: ΓλώσσAI και Τεχνητή Νοημοσύνη.

Του Κώστα Δεληγιάννη