Με τη συμμετοχή του δήμου Καλαμάτας
Ο Δήμος Καλαμάτας συμμετείχε ενεργά στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων (Ελ.Δ.Α.Π.), με θέμα «Εκπόνηση Σχεδίων Αστικής Ανθεκτικότητας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού», η οποία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο ξενοδοχείο Divani Caravel (αίθουσα Horizon) στην Αθήνα.
Το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας, Βασίλης Παπαευσταθίου, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή προσήλωση της πόλης στη χάραξη παρεμβάσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα του αστικού ιστού απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η ημερίδα είχε ως στόχο την ενημέρωση των αιρετών εκπροσώπων και των τεχνικών υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναγκαιότητα και τις διαδικασίες εκπόνησης Σχεδίων Αστικής Ανθεκτικότητας (Σ.Α.Α.), όπως προβλέπεται από το Νόμο 5106/2024 (ΦΕΚ 63/Α/1-5-2024).
Τα εν λόγω σχέδια αποτελούν πλέον θεσμική υποχρέωση και εργαλείο στρατηγικού χαρακτήρα για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων στο αστικό περιβάλλον.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τις παρεμβάσεις τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Ιωάννης Ανδρουλάκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πλαίσιο, τα κριτήρια και τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατάρτιση των Σ.Α.Α.
Στο πλαίσιο της στρογγυλής τράπεζας που ακολούθησε, διακεκριμένοι επιστήμονες και θεσμικοί εκπρόσωποι ανέδειξαν βασικές διαστάσεις της αστικής ανθεκτικότητας, όπως: Η ανθεκτικότητα του φυσικού περιβάλλοντος και η βιώσιμη χρήση των πόρων (Πέτρος Βαρελίδης). Η προσαρμογή των πόλεων για την αντιμετώπιση του αυξημένου πλημμυρικού κινδύνου λόγω της κλιματικής αλλαγής (Γιώργος Τσακίρης). Η ανθεκτικότητα των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων (Ευστάθιος Σταθόπουλος). Η κλιματική ανθεκτικότητα κτηρίων και δομικών έργων (Κωνσταντίνος Σπυράκος). Ο κρίσιμος ρόλος της Βιώσιμης Κινητικότητας (Θάνος Βλαστός).
Η Καλαμάτα, ως μία από τις 100 πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής για την Κλιματική Ουδετερότητα έως το 2030, αξιοποιεί πλήρως τέτοιες πρωτοβουλίες διαλόγου και τεχνικής υποστήριξης, ενισχύοντας το ρόλο της ως πρότυπο πόλης που σχεδιάζει μακροπρόθεσμα, συμμετοχικά και με επίκεντρο την ανθεκτικότητα και την αειφορία.