Ίων Δικαιάκος: «Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι να δημιουργεί και να επικοινωνεί το μήνυμά του στον κόσμο»

Ίων Δικαιάκος: «Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι να δημιουργεί  και να επικοινωνεί το μήνυμά του στον κόσμο»

«Παρών» σε μια εμβληματική διεθνή έκθεση που φιλοδοξεί να αποτελέσει εικαστικό γεγονός της χρονιάς θα δώσει ο Ίων. Ο Καλαματιανός καλλιτεχνικός φωτογράφος και ψηφιακός δημιουργός θα συμμετάσχει με επιλεγμένα έργα του από τη συλλογή «Εργασία στο Τοπίο» στη Photovision 2025, που ξεκινά σήμερα Παρασκευή (23-25/5) στο (παλιό) Καπνεργοστάσιο στην Αθήνα. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διεθνή διοργάνωση, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 300 φωτογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας και διασύνδεσης δημιουργών και κοινού, αλλά και γνωριμία με τις νέες τάσεις και τεχνολογίες στο χώρο της φωτογραφίας.

Η Photovision δεν είναι μόνο έκθεση φωτογραφίας, αλλά και τεχνολογίας και δίνει την ευκαιρία διασύνδεσης και επικοινωνίας, περιλαμβάνοντας ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, live φωτογραφήσεις, γνωριμία με σύγχρονους δημιουργούς από το χώρο της φωτογραφίας.

Ο Ίων Δικαιάκος συνεχίζει το δικό του άνοιγμα προς τον κόσμο, με μια δουλειά πολύ ιδιαίτερη -όπως όλο το έργο του άλλωστε- και αγαπητή. Είναι η τέταρτη κατά σειρά καλλιτεχνική του εμφάνιση την τελευταία διετία, καθώς η “Work on Landscapes” είχε πρωτοπαρουσιαστεί αυτοτελώς πέρυσι το καλοκαίρι στην Αθήνα, ενώ μεγάλη αίσθηση είχε κάνει και η “Human Conditιων”, την οποία είχαμε την ευκαιρία να δούμε και στην Καλαμάτα (η συλλογή εκτέθηκε από 8/11/2004-11/1/2025 στον πολυχώρο Α49 και νωρίτερα, 20/1-3/2/2024, στην Αθήνα, Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ).

Λίγο πριν από τα εγκαίνια της Photovision και την παρουσία του εκεί, ο Ίων μας βοηθάει να αποκρυπτογραφήσουμε τη δουλειά του και να δούμε με άλλη ματιά τη φύση και το τοπίο…

-Η «Εργασία στο Τοπίο» ετοιμάζεται να εκτεθεί στη Photovision 2025. Τελικά, είναι περισσότερο φωτογραφία ή περισσότερο ζωγραφική;
Θα έλεγα ότι είναι μία αμιγώς φωτογραφική δουλειά, την οποία προσέγγισα με τρόπο νεωτεριστικό. Οι εικόνες έχουν πράγματι μια ζωγραφική διάθεση όπως υπαινιχθήκατε, όμως εμπεριέχουν και άλλα στοιχεία. Σε αυτές θα συναντήσετε κάτι από γλυπτική και φιλοσοφία, από γραφιστική και διαφήμιση, είναι αλληγορικές, ενώ έχουν και κάτι το ποιητικό. Δε μοιάζουν με τα φωτογραφικά τοπία που έχετε ήδη δει – είναι κάτι εντελώς υβριδικό. Τη δουλειά την εμπνεύστηκα από τα παράθυρα με θέα του δωματίου των εφηβικών μου χρόνων, τα οποία ήταν τετράγωνα! Ίσως γι’ αυτό κι όλες οι φωτογραφίες είναι σε τετράγωνο φορμάτ (ασυνήθιστο για τοπία) και λειτουργούν τόσο αυτόνομα, όσο και σαν κομμάτια ενός γενικότερου παζλ, που μόλις συμπληρωθεί, αποκαλύπτει μια νέα οπτική της φύσης.

Με την «Εργασία στο Πορτρέτο», είκοσι χρόνια πριν, είχα παρουσιάσει μία νέα πρόταση στο Φωτογραφικό Πορτρέτο. Με την «Εργασία στο Τοπίο» τώρα, αισθάνομαι ότι πράττω κάτι αντίστοιχο.

-Ποιες είναι οι προσδοκίες σας μέσα από τη συμμετοχή σας στη φετινή Photovision;
Είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά μου στο κοινό, στο πλαίσιο ενός εμβληματικού θεσμού και σε ένα κτήριο με ιστορική μνήμη. Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι, αφενός, να δημιουργεί και, αφετέρου, να επικοινωνεί το μήνυμά του στον κόσμο. Προσωπικά, υπήρξα περισσότερο συνεπής στην πρώτη, από τις δύο αυτές υποχρεώσεις. Ο καταιγισμός των εκθέσεών μου τα τελευταία λίγα χρόνια μπορεί με ασφάλεια να αποδοθεί στην απόφασή μου να φανώ αντάξιος και στη δεύτερη. Τελικά, είναι σημαντικό…

-Πόσο διαφορετικό είναι να κάνετε ατομικές εκθέσεις από το να συμμετέχετε σε μία παρουσίαση μαζί με πολλούς άλλους δημιουργούς;
Να είμαι ειλικρινής, δεν είναι κάτι που βιώνω διαφορετικά. Η ατομική έκθεση έχει μεγαλύτερες ευθύνες και είναι πιο απαιτητική συγκριτικά, όμως αντιμετωπίζω και τις δύο με την ίδια προσοχή και σοβαρότητα, αν και εκ φύσεως είμαι άνθρωπος ο οποίος ενώ ανθίζει στις συνεργασίες, έχει μάθει να βαδίζει μόνος.

-Πόσο δύσκολο ήταν να διαλέξετε λίγα έργα, από τα σχεδόν εκατό της συγκεκριμένης δουλειάς και με ποια κριτήρια το κάνατε τελικά;
Η επιλογή των έργων θα γίνει στο χώρο της έκθεσης και το κριτήριο θα είναι κατά κύριο λόγο αισθητικό. Εκ των πραγμάτων, ο αριθμός των έργων δεν μπορεί να είναι μεγάλος. Πέρυσι, όταν παρουσίασα την ίδια δουλειά στο Χώρο Τέχνης ΗΩΣ, είχα εκθέσει 65 έργα. Αυτή τη φορά θα είναι πολύ λιγότερα. Ωστόσο, ειδικά για τη Photovision, έχω δημιουργήσει μια εκτύπωση με το σύνολο των εικόνων σε μικρογραφίες, ώστε οι επισκέπτες να μπορέσουν να πάρουν μια γεύση από ολόκληρη τη δουλειά, πέραν των όποιων έργων θα δουν εκεί.

-Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο κοινό μέσα από τα συγκεκριμένα έργα σας;
Η «Εργασία στο Τοπίο» είναι μια δουλειά που επαναπροσδιορίζει το φωτογραφικό τοπίο και φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα νέο τρόπο να κοιτάμε τη φύση. Οι εικόνες δονούνται, οι λεπτομέρειες αποκόπτονται ή επικολλούνται, η σύνθεση των έργων έχει χαρακτηριστικά αυστηρών γεωμετρικών κανόνων. Μια κρυφή εξίσωση. Οι ίδιες οι φόρμες αποκτούν εννοιολογικό χαρακτήρα και τα στοιχεία της φύσης αλληλεπιδρούν, ανταλλάσσοντας ρόλους. Υπάρχει μια διάχυτη θεατρικότητα παντού.

Θα σας έλεγα ότι η «Εργασία στο Τοπίο» αποτελεί ένα ψυχογράφημα της φύσης. Φτάνει να παρατηρήσετε τα έργα καλά, προτού βγείτε μία βόλτα στην ύπαιθρο και θα διαπιστώσετε νέα μοτίβα και συσχετισμούς να σας αποκαλύπτονται. Ήταν εκεί από πριν, όμως τώρα μπορείτε να τα δείτε καθαρά. Σας προκαλώ να το κάνετε!

-Τι άλλο δημιουργείτε αυτό τον καιρό και τι αλλά σχέδια έχετε για τη συνέχεια;
Έχω ξεκινήσει και δουλεύω καινούρια φωτογραφικά πορτρέτα, τα οποία θα παρουσιάσω το επόμενο έτος. Όσον αφορά στη ζωγραφική μου ιδιότητα, η σειρά – έκπληξη “Chairs” είναι σε αναμονή να “κατακτήσει” τον κόσμο, ενώ τα έργα μου με θέμα το χορό, θέλουν λίγο ακόμη για να ολοκληρωθούν. Τα τελευταία, θα ήταν καλή ιδέα να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, της πόλης όπου ζω και εργάζομαι.

Photovision 2025
23-25 Μαΐου, στο Καπνεργοστάσιο, Αθήνα
(Λένορμαν 218, Αθήνα-Σταθμός Μετρό Σεπόλια)
Ωράριο λειτουργίας
Παρασκευή 23/0: 18.00-21.00 | Εγκαίνια στις 19.30
Σάββατο 24/5: 11.00- 21.00
Κυριακή 25/05: 11.00-21.00
Είσοδος Ελεύθερη

Οργάνωση: Περιοδικό ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ (με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αντιπροσώπων και Εμπόρων Φωτογραφικών Ειδών & Συστημάτων Εικόνας- ΣΕΚΑΦ)

Της Χριστίνας Ελευθεράκη