Ετοιμάζεται εκδήλωση για μακραίωνη σύνδεση Καραγκιόζη με Καλαμάτα
Εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή η πρώτη μόνιμη σκηνή θεάτρου σκιών στην Πελοπόννησο, ο “Καραγκιόζ μπερντές” του Τάσου Τσώνη, στην οδό Σταδίου 33 στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, παρουσία μικρών και μεγάλων φίλων.
Ο νέος χώρος εκδηλώσεων – εκθετήριο φιγούρων και σκηνικών παρουσιάζει στους επισκέπτες μια σχολαστική ιστορική αναδρομή στο θεατρικό κόσμο της σκιάς. Οι δε φιγούρες είναι από χώρες της Ανατολής, από το τουρκικό θέατρο, αλλά και από τηχώρα μας (από χαρτί, δέρμα και πλαστικό). Μάλιστα, ο καραγκιοζοπαίχτης – ηθοποιός Τάσος Τσώνης επέλεξε να παίξει το νέο έργο του “Ο Νικηταράς και η Μάχη των Δολιανών 18/5/1821”, με αφορμή και τη σχετική επέτειο, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους, καθώς την ημέρα εκείνη τιμάται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και οι χώροι πολιτισμού είναι επισκέψιμοι χωρίς αντίτιμο.
Ο δημιουργός του “Καραγκιόζ μπερντέ”, ο οποίος ασχολείται με την τέχνη αυτή από τα 12 χρόνια του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον επίσης Μεσσήνιο δάσκαλό του Μίμη Μάνο, ο οποίος διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του, καθώς και στον πατέρα του δασκάλου του, Κώστα Μάνο, ο οποίος δούλεψε ως καραγκιοζοπαίχτης για περίπου 40 χρόνια στην Καλαμάτα.
Επόμενες δράσεις
Ευχαριστώντας τους συγγενείς και τους φίλους που έδωσαν το “παρών”, ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα οργανωθεί εκδήλωση σχετικά με το πότε ξεκίνησε να παίζεται Καραγκιόζης στην Καλαμάτα. Ο ίδιος έχει ανασύρει αποκόμματα από παλιές εφημερίδες (περί το 1890), γεγονός που αποδεικνύει πως ο λαϊκός ήρωας δεν είχε ως μοναδική του “γενέτειρα” την Πάτρα, όπως πιστεύαμε ως τώρα, καθώς πολύ πριν από το 1890 παιζόταν και στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Στόχος του “Καραγκιόζ μπερντέ” είναι να τονίσει τη μακραίωνη σύνδεση του ήρωα με την ιστορία και την κοινωνική ζωή της Μεσσηνίας, μια άλλης, μακρινής πια εποχής.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως τις προσεχείς εβδομάδες θα ξεκινήσει νέος κύκλος μαθημάτων θεάτρου σκιών για παιδιά, με στόχο να μπορούν μόνα τους να ανεβάσουν τη δική τους μίνι παράσταση στο σπίτι.
Σε αυτήν ακριβώς τη σχέση του Καραγκιόζη με την παράδοση, τον πολιτισμό και τη λαογραφία του τόπου αναφέρθηκε και ο αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος, έπειτα από τον αγιασμό που τέλεσε στο χώρο. Δίνοντας τις θερμότερες ευχές του, δήλωσε πως το θέατρο σκιών βοηθά τα παιδιά να μάθουν πολλά πράγματα για την ιστορία της χώρας και ευχήθηκε στον Τάσο Τσώνη να συνεχίσει για πολλά χρόνια αυτή την τέχνη, που μόνο θετικά μηνύματα έχει να δώσει.
Ο χώρος θα λειτουργήσει για ένα περίπου μήνα ακόμα, γιατί στη συνέχεια η ομάδα θα συνεχίσει με τις καλοκαιρινές περιοδείες της σε πόλεις και χωριά της Πελοποννήσου.
Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων θεάτρου σκιών θα “κλείσει” τη χειμερινή σεζόν και υπεύθυνος εμψύχωσης των φιγούρων θα είναι ο Τάσος Τσώνης.
Στον αγιασμό παρευρέθησαν ακόμα ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φοινικούντας Νίκος Τσώνης (πατέρας του Τάσου), ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας Κώστας Ψυχάρης, ο Κωνσταντίνος Σιάχος, διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μεσσηνίας, φίλοι και θαυμαστές της τέχνης του Καραγκιόζη.
Πληροφορίες
Για πληροφορίες και επικοινωνία: 6944-807612, παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 5.00 μ.μ. με διαφορετικό έργο.