Μεσσηνία: Χάθηκε έργο 685.000 ευρώ λόγω κλοπών από… αγνώστους!

Μεσσηνία: Χάθηκε έργο 685.000 ευρώ λόγω κλοπών από… αγνώστους!

Αρδευτικό δίκτυο αναδασμού Δωρίου και Ψαρίου

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την Άνω Μεσσηνία και σίγουρα και ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό χάθηκε, μετά τη διάλυση της εργολαβίας του έργου εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου αναδασμού Δωρίου και Ψαρίου, αρχικού προϋπολογισμού 685.000 ευρώ!

Το έργο αν και δημοπρατήθηκε κανονικά το 2022, διεκόπη πολλές φορές λόγω σημαντικών καθυστερήσεων στη χρηματοδότησή του, αλλά το πιο καίριο για την πορεία και το μέλλον του ήταν η κλοπή του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του έργου από… αγνώστους!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί πλέον ασύμφορη η κατασκευή του από την ίδια εργολαβία.

Καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις

Το έργο είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ως ανάδοχος είχε αναλάβει η εταιρία «Δομική Αθηνών ΑΤΕ».

Όπως αναφέρουν σε υπόμνημά τους για τη διάλυση της εργολαβίας οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας, οι εργασίες της σύμβασης καθυστέρησαν πέραν της οριακής προθεσμίας, καθώς παρουσιάστηκαν σημαντικές καθυστερήσεις χρηματοροών και εκταμιεύσεων από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, που οδήγησαν σε πολύμηνες διακοπές εργασιών εκ μέρους του αναδόχου. Αυτός είναι ο ένας λόγος για τη διάλυση της εργολαβίας.

Φυσικά μέχρι τότε, από τον ανάδοχο είχαν εκτελεσθεί εργασίες που ξεπερνούσαν τις 250.000 ευρώ.

Κλοπές

Ωστόσο, ο δεύτερος λόγος που οδήγησε στη διάλυση της εργολαβίας είναι ότι κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών περιμετρικά του αντλιοστασίου (αποψιλώσεις, αποχωματώσεις, αποστράγγιση, καθαρισμοί κ.λπ.), διαπιστώθηκε ότι το σύνολο του υφιστάμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (μετασχηματιστές, πίνακες, καλωδιώσεις, αυτοματισμοί κ.λπ.) είχαν αποξηλωθεί ή καταστραφεί από αγνώστους!

Μετά τη διαπίστωση αυτή, η αρμόδια υπηρεσία έδωσε εντολή στον ανάδοχο να συντάξει συμπληρωματικές μελέτες για την εκ νέου κατασκευή των απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να είναι δυνατή η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του έργου.

Οι μελέτες όμως έδειξαν ότι για την υλοποίηση της σύμβασης απαιτούνται συμπληρωματικές εργασίες, οι οποίες μεταβάλλουν τη συνολική φύση της σύμβασης, ενώ η δαπάνη τους εκτιμάται σε ποσό μεγαλύτερο του 50% της αρχικής σύμβασης, κάτι που δεν επιτρέπει ο νόμος.

Έτσι, από το Φεβρουάριο το έργο διεκόπη οριστικά.

Της Βίκυς Βετουλάκη