Δεν είμαι κριτικός τέχνης, ούτε καν Κρητικός δεν είμαι, στη Μακεδονία γεννήθηκα και επέλεξα να ζω στη Μεσσηνία, περίπου στο κέντρο της Ελλάδας αν δείτε τον χάρτη.
Μια όμορφη μέρα εκεί που καθόμουν κι έπινα το καφεδάκι μου κάτω από μια μουριά, ο απαλός αέρας που φυσούσε μου έφερε ένα διαφημιστικό φέιγ βολάν (διαφημιστικό φυλλάδιο συνήθως μονοσέλιδο ή ολιγοσέλιδο).
Στη μια του όψη είχε τρεις κυρίους με όμορφες ριγέ φόρμες πίσω απ’ τα κάγκελα μιας φυλακής που πιθανόν την έλεγαν ΖΩΗ και στην άλλη, το παρακάτω αρχαίο κείμενο που μας παρότρυνε να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση που παίζεται αυτές τις μέρες στην πόλη μας.
«Περί του μη δειν δανείζεσθαι. (Γιατί δεν πρέπει να δανείζεσθαι) Πλούταρχος 92 μ.Χ., Λέγεται μεν παρά Μεσσηνίοις έστι Πύλος προ Πύλοιο, Πύλος γε μεν έστι και άλλος. Λεχθήσεται δε προς τους δανειστάς έστι τόκος προ τόκου, τόκος γε μεν έστι και άλλος. Κατάλαβες;;; … Όχι
-Άκου, οι Μεσσήνιοι λένε: Υπάρχει μία Πύλος πριν την Πύλο και υπάρχει κι άλλη μία Πύλος. Για τους δανειστές μπορούμε να πούμε: Υπάρχει τόκος πριν τον τόκο, και υπάρχει κι άλλος τόκος. Τώρα κατάλαβες;;; Όχι ακριβώς…»
Από τους τρεις κυρίους του φυλλαδίου θα σταθώ στον ένα (δεξιά όπως βλέπουμε με το τσιγάρο στο στόμα), που είναι ο ενορχηστρωτής της παράστασης, για να πω δυο λόγια.
Ο κύριος λοιπόν με το τσιγάρο στο στόμα είναι ο Νίκος Καλογερόπουλος γνωστός χαϊδευτικά και ως «Καλόγερας».
Όλοι μας γνωρίσαμε τον Νίκο μέσα από τις γεμάτες με πάθος ερμηνείες του στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο σανίδι κι εγώ ακόμα ποιο πολύ μέσα από κουβέντες που κάναμε σε συνεντεύξεις κατά καιρούς.
Θέλω να σταθώ σε ένα κομμάτι της ζωή του που επέλεξε να το περάσει σε μια πόλη που αγάπησε, εδώ στη Μεσσηνία, προσπαθώντας να φέρει ΦΩΣ.
Το φως όμως αυτό μάλλον ήταν πολύ δυνατό και κάποιους τους τύφλωσε.
Τυφλωμένοι και παραπλανημένοι θέλησαν με κάποιους τρόπους να σβήσουν αυτό το φως, όταν αυτό όμως δεν είναι από την ΔΕΗ αλλά απ’ την ψυχή ενός ανθρώπου δεν σβήνει ποτέ, άπλα υπάρχει και περιφέρεται.
Έτσι λοιπόν αυτές τις μέρες θα έχουμε στην πόλη μας τον «Καλόγερα» με την παρέα του να μας «φωτίζουν».
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Τα “Δεινά του δανεισμού” είναι μια παράσταση βασισμένη στο κείμενο του Πλούταρχου και προσαρμοσμένη στο σήμερα. Την παράσταση ανεβάζει στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας ο Νίκος Καλογερόπουλος. Η πρεμιέρα έγινε την Παρασκευή 2/5 στις 9 μ.μ. και θα ακολουθήσουν παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως τις 11/5.
Με αυτά τα λίγα «φωτεινά» σας αφήνω για σήμερα με μια ευχή, «να μην δανείζεσθαι». Η λέξη «δανείζεσθαι» με άπλα λόγια, σημαίνει μην δανείζεις τον εαυτό σου σε κανένα.
Μιλάμε πάλι…
Κώστας Δεληγιάννης